Snötäckta träd speglas i en blank vattenyta

Minusgrader får många att stanna inomhus, men vinterväder är rena lotterivinsten för oss fotografer. Här får du fem idéer till alternativa vintermotiv som kan ge fantastiska bilder. 

© Shutterstock

5 spännande vintermotiv för landskapsfotografer

När snön lägger sig får landskapet en helt annan karaktär, och även staden blir en annan. Du hittar stämningsfulla motiv överallt. Här får du 5 idéer till motiv som du kanske inte har prövat på tidigare.

17 januari 2020 av Sarah Marie Winther

Det finns ingen anledning att gå i ide under vintermånaderna, för utanför knuten står motiven på kö. Det finns mycket att fotografera, oavsett om allt ligger under ett tjockt snötäcke eller om det bara är ett tunt lager av rimfrost som gör naturen vit. Minusgraderna ger dig alltid möjlighet att ta vackra bilder. 

Här får du 5 idéer som du kan använda när frosten biter.

> Läs också: Så skyddar du fotoutrustningen i kylan

1. Nakna träd i dimma

Träd med rimfrost och dimma

En del av skogen där träden står glest är perfekt för denna typ av landskapsbild. Träden står på olika avstånd från kameran och skapar ett fint djup i bilden.

© Shutterstock

Med nattfrosten följer ofta morgondimma, och det kan du utnyttja till att skapa mystik i dina landskapsbilder. Leta upp ett område med ett antal nakna träd, och gå nära ett av dem för att skapa djup i motivet, som i bilden ovan. 

Dimma och dis kan lura kamerans autofokus och ljusmätare, så välj en enda fokuspunkt och lägg den på kanten av trädet, där det är stor kontrast. Skruva upp exponeringskompensationen ett eller två steg, så att bilden inte blir underexponerad. 

> Läs också: Så tar du fina familjebilder på vintern

2. Snöklädda träd i grodperspektiv

Trädtoppar med snö sedda underifrån

Om du vill ta en bild med kallare nyanser väljer du en annan vitbalans än den automatiska, till exempel Dagsljus.

© Shutterstock

Lövträd står nakna på vintern, men med barrträden är det annorlunda, och det gör dem till ett klassiskt vintermotiv. Om du ställer dig inne i en trädklunga och riktar kameran rakt uppåt kan du ta en annorlunda bild med en närmast symmetrisk komposition.

Använd ett vidvinkelobjektiv på mellan 14 och 28 mm, så att du får med så många träd som möjligt, och flytta dig gärna några steg åt olika håll mellan bilderna så att du hittar det bästa utsnittet. 

> Läs också: 5 fel som nybörjare gör med vidvinkel

3. Elmaster mot en vit himmel

Elmast i snölandskap

Om du står så långt från elmasten att den inte fyller hela bildytan, kan du beskära bilden i datorn efteråt. På det sättet får bilden ett starkare uttryck än om det är en massa störande detaljer runt masten.

© Shutterstock

Om du bor på breddgrader där det kommer mycket snö på vintern kan du ta enkla och rofyllda landskapsbilder med ett grafiskt uttryck. 

Ett självklart motiv är till exempel elmaster. De har ett stramt och ytterst lättidentifierat utseende som framträder fint mot snöklädd mark. Det är bäst om himlen är alldeles mulen, så att himmel och jord går i ett.

Det är lämpligt att öka exponeringskompensationen ett par steg så att snön blir kritvit i stället för grå. Det gör inget att högdagrarna fräter ur, för så ser det ju ut även i verkligheten.

> Läs också: Så tar du enkla och vackra landskapsbilder

4. Snöfall i blixtljus

Låt det kraftiga blixtljuset skapa en dramatisk bild som man måste se på en extra gång för att förstå vad den egentligen föreställer. 

© Shutterstock

Det finns ingen regel som säger att landskap måste fotograferas i dagsljus. Om det börjar snöa efter mörkrets inbrott kan du använda kamerans inbyggda blixt eller en extern blixt för att ta unika och konstnärliga bilder av den fallande snön. 

Det är viktigt att bakgrunden utgörs av ett enkelt motiv som du kan ställa in skärpan på, till exempel ett eller flera träd som på bilden ovan. På det sättet blir snöflingorna stora, ofokuserade plättar som skapar ett intressant inslag i förgrunden.

> Läs också: 9 bra funktioner i blixten

5. Strukturer i isen

Öresundsbron på vintern

Vid denna tid på dygnet är ljuset svagt, så om du vill undvika att ISO-värdet går genom taket bör du använda ett kamerastativ. 

© Shutterstock

Vatten är redan ett populärt motiv bland landskapsfotografer, men när vattnet fryser öppnas ännu fler möjligheter att ta vackra och intressanta bilder. Leta upp en plats där du kan få en komposition med exempelvis en bro eller en brygga.

Du får bäst resultat om du fotograferar vid soluppgången eller solnedgången. Då står solen nämligen så lågt att ljuset träffar strukturerna i isen och får dem att framträda tydligare. Samtidigt får du en himmel med bländande färger. 

> Läs också: Fotoguidens bästa tips för landskapsbilder

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av