Enkel minimalistisk bild av havsutsikt

Med några få, enkla grepp kan du omvandla ett vardagsmotiv till en vacker, minimalistisk landskapsbild. Här går vi igenom hur du gör. 

© Shutterstock

Så tar du enkla och vackra landskapsbilder

Du behöver inte leta upp ett storslaget landskap med berg, floder och skogar för att ta iögonfallande landskapsbilder. Med rätt komposition kan till och med de enklaste motiv ge fina bilder med massor av stillhet och balans.

12 juni 2019 av Sarah Marie Winter

Det finns två engelska uttryck som används om och om igen, särskilt inom modeindustrin: "Less is more" och "Keep it simple". Och det är faktiskt också värt att ha i bakhuvudet när du fotograferar. 

I vissa fall får du nämligen bättre bilder när du väljer ett enklare motiv än om du anstränger dig för att få med så många element som möjligt. 

Det är emellertid en balansgång, för om du inte vet vad du gör kan du fp en tom och tråkig bild, där man som betraktare inte vet var man ska lägga blicken. 

Vi har sammanställt en handfull tips som kan göra dina enkla landskapsbilder slagkraftigare. 

> Bli ett ess på att fotografera de 10 vackraste naturfenomenen med vår nya videoserie i Fördelszonen. Landskapsfotografen Mads Peter Iversen delar med sig av sina tips och knep i 10 avsnitt. Se serien här! 

1. Välj en lämplig plats

Vissa ställen lämpar sig bättre för att ta enkla landskapsbilder än andra. Öppna vidder som stränder, åkrar och kustlinjer är perfekta för den här typen av fotografi, för här är tomheten det mest dominerande elementet, vilket gör det lätt att rikta in fokus på ett enda element. 

Till exempel är det mycket lättare att få folk att lägga märke till ett knotigt träd om det är det enda som sticker upp ur ett stort fält än om det står mitt i en skog eller stad. 

> Läs också: 3 tips för landskapsbilder som du kanske inte kände till

2. Kolla väderleksprognosen i förväg

Dimma och mulet väder är i regel optimalt i och med att det ger en ren, urblekt bakgrund som förstärker det enkla uttrycket. 

Men det går också att fotografera i solsken, bara du inte har några element i bilden som kastar underliga skuggor som förvirrar och avleder fokus från huvudmotivet. 

> Läs också: Det ska du fotografera i mulet väder

Enkel bild av fåglar på elledning

En elledning med fåglar är ett motiv som finns överallt och som kan ge vackert poetiska bilder när den isoleras mot en pastellfärgad kvällshimmel. 

© Shutterstock

3. Hitta en fokuspunkt

Något av det viktigaste du behöver för att undvika en helt tom bild är att hitta ett element som kan fungera som fokuspunkt, t.ex. ett träd, ett hus eller någon förbipasserande person. Det är det här elementet som är ditt huvudmotiv.

Det kan absolut vara ett helt vardagligt motiv, t.ex. en elmast som du går förbi på vägen till jobbet. På ovanstående bild har fotografen fångat masten en kväll där ledningarna var fulla av fåglar. Det är vad som gör bilden intressant.

Ditt motiv behöver inte ta upp så mycket av bilden, bara det finns där. Då har betraktaren något att rikta blicken mot. 

> Läs också: Lyft dina landskap till en ny nivå i Lightroom

Enkel bild av snöklätt fält med träd i mitten

Ett snötäckt fält med ett ensamt träd kan ge en stämningsfylld bild – särskilt om du inte tar med himlen i beskärningen. 

© Shutterstock

4. Tänk på utsnittet

När du har hittat ett intressant element är det dags att hitta rätt beskärning av bilden. 

Ofta ger det ett mer dramatiskt uttryck om du antingen exkluderar himlen helt som på bilden av det snötäckta fältet ovan, eller om du låter himlen dominera som på bilden nedan. 

> Läs också: 5 tips för bättre landskapsbilder

5. Fundera på att byta brännvidd

De flesta förknippar landskapsbilder med vidvinkel i och med att den stora bildvinkeln gör det möjligt att få med väldigt mycket av landskapet. Men ju mer du tar med i bilden, desto större är också risken för att du får med en massa störande element som tar fokus från huvudmotivet.

Därför bör du också plocka med ett teleobjektiv i väskan när du ska ut och fotografera. Med det kan du nämligen själv bestämma vilken del av landskapet som du vill fokusera på, och så kan du få ett annat perspektiv på platser som du kanske har sett genom vidvinkelobjektivet ett flertal gånger.

> Läs också: Få skarpare bilder med ditt teleobjektiv

Enkel bild av backe med gräs och man som cyklar förbi

Använd en förbipasserande eller en cyklist för att ge bilden ett intressant element som genast drar blicken till sig. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av