Bild av skog i dimma

Kala träd är ett motiv som blir mer fotogeniska i gråväder. 

© Shutterstock

Det ska du fotografera i gråvädret

Hösten är en årstid som åtföljs av massor av regn och dimma. Det betyder däremot inte att du bör lägga undan kameran – här tipsar vi om några motiv som fungerar särdeles bra i mulet och trist väder.

13 november 2018

Under höstmånaderna, när dagarna blir kallare och kortare, kan man ibland få känslan av att inspirationen försvinner med samma hastighet som dagsljuset. 

Men det finns inte några anledningar till att stanna inomhus bara för att solen inte skiner – tvärtom. Om du slutar fotografera utomhus för att vädret är tråkigt missar du chansen att ta en massa fina bilder. 

Även om det kan vara svårt att tro när man tittar ut genom fönstret, medför nämligen gråvädret unika fotomöjligheter som man inte får i klart väder. 

Här tipsar vi om några motiv som du kan leta efter när molnen täcker himlen.

Arkitektur

Bild av bro i regn och dimma

Om du konverterar bilden till svartvitt framträder linjerna i konstruktionen ännu tydligare. 

© Shutterstock

Arkitektur, bl.a. broar är ofta mycket vackrare i gråmulet väder än i klart solsken. 

Anledningen till detta är att den vita himlen utgör en enkel kuliss så att betraktaren i högre grad fokuserar på brons former – i ovanstående exempel har man också utnyttjat symmetrin.

Även glasbyggnader är mer fotogeniska när solen inte är framme eftersom molnen dämpar en del av reflexerna i glaset. 

> Läs också: 5 tips för bättre arkitekturbilder

Mönster och strukturer

Bild av fåglar i flock på kraftledning i mulet väder

Om du inte lyckas fånga en perfekt formation av fåglar på himlen är kraftledningar också en utmärkt plats att hitta stora fågelflockar. Ledningarna bidrar med linjer som leder blicken in i bilden. 

© Shutterstock

Hösten är en perfekt tid för att tänka minimalistiskt när man komponerar sin bild – helt enkelt eftersom himlen ofta är helt tom, vilket inbjuder till en enkel komposition med massor av luft. 

Leta i naturen efter mönster och linjer som kan användas i en minimalistisk bild. Kala träd utan löv och fågelflockar på kraftledningar hör till motiv som ser fantastiska ut mot en grå himmel. 

> Läs också: Så fotograferar du silhuetter

Spegelblanka ytor

Bild av regndroppar på marken

Med ett makroobjektiv kan du ta stämningsfyllda bilder av regnvåta växter nere på marken. Kom ihåg överdragsbyxor eller en påse att sitta på om du inte vill bli våt om knäna.

© Shutterstock

Oavsett om det rör sig om en kullerstensgata, en skogsstig eller ett löv – allt glänser en aning mer efter en regnskur. Och naturens färger blir också mer mättade när allting är vått.

Du kan ta stämningsfyllda bilder genom att dra nytta av reflektionerna från bl.a. vattenpölar eller regndroppar, så skynda dig ut när det har regnat. 

Du behöver inte åka ut i skogen, det går lika bra att fota i trädgården eller balkonglådan. 

> Få fler tips och knep om naturfoto här. 

Himlen i sig

Bild av hotfulla moln

Det kan vara frestande att stanna inne i stugvärmen när det drar ihop sig till oväder, men det är då du ska stå redo med kameran för här finns det goda chanser till att ta dramatiska bilder. 

Bilder av en klarblå himmel utan några omgivningar blir sällan intressanta. Men en grå himmel fylld av mörka, tunga moln ger massor av kontraster och stämning. 

Underexponera med 1/3 bländarsteg för att få molnen att se ännu mörkare ut och för att undvika urfrätta högdagrar. 

Konvertera eventuellt till svartvitt för att öka kontrasterna ytterligare. 

> Varje år finns det också massor av möjligheter att fotografera snygga himlafenomen. Se vilka här.

Redaktionen rekommenderar:
100 tips och kurser om bildbehandling 

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer när du bildbehandlar?

Annars är det kanske hög tid att lära dig. Bonnier Digital FOTO har nyligen gett ut en bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.

Boken är skriven så att det finns något för användare av alla nivåer. Alltså får du glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotograferar i råformat och bildbehandlar alla dina bilder.

Med boken till hands kan du lätt höja dina bilder till nya nivåer med hjälp av de utförliga steg-för-steg-anvisningarna där vi guidar dig genom de olika funktionerna, justeringsmöjligheterna och effekterna.

Just nu kan du få boken 100 tips och kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av