Stjärnfall över en sjö
Stjärnfall


© Shutterstock

Det kan du fotografera på himlen under 2020

När kan du fotografera stjärnfall – och hur? Här får du översikt över vilka meteorregn, synliga planeter och supermånar som du kan fotografera och tips på hur du kan bära dig åt.

9 januari 2020

Oavsett om du är en erfaren astrofotograf eller om du ännu inte har provat på den spännande genren, är 2019 ett år att se fram emot.

Under året kommer det nämligen att inträffa massor av himlafenomen som du kan fotografera med allt från ett paketobjektiv till ett teleskop.

Fotografera supermånen i mars

Ibland ser månen otroligt stor ut när den visar sig på natthimlen. Fenomenet kallas för supermåne och innebär att månen är närmare jorden än vanligt i sin bana.

Nästa gång supermånen visar sig är den 9 mars 2020.

> Läs också: Så tar du fina bilder av månen.

Fotografera stjärnfall 2020

Meteorregn ger goda möjligheter att fotografera stjärnfall; under ett meteorregn kan du ibland se flera hundra stjärnfall i timmen. Med andra ord har du goda chanser att fånga minst ett par stjärnfall i samma bild.

> Sätt fart på stjärnhimlen med den här förinställningen till Lightroom! (bara för prenumeranter). 

Här är några av de mest välkända meteorregnen som du kan fotografera 2020:

Kvadrantiderna

3–4 januari passerar Kvadrantiderna som kulminerar den under de sena nattimmarna den 3 januari med över 100 stjärnfall i timmen.

Lyriderna

2023 april kan du fotografera meteorregnet Lyriderna med kulmen den 21–22 april. Här kan du fotografera upp till 18–20 stjärnfall i timmen, vilket inte låter som så mycket.

I gengäld har Lyriderna en kulmen på 3–5 dagar, vilket ökar chanserna för att stjärnfallen ska synas under en molnfri natt.

Eta-Aquariderna

21 april – 12 maj har du återigen möjlighet att fotografera stjärnfall. Eta-Aquariderna bildas av Halleys komet, i likhet med Orioniderna som är synliga under hösten. Eta-Aquariderna kulminerar den 3 maj.

Perseiderna

23 juli – 23 augusti passerar Perseiderna jorden, och i synnerhet under den 12 augusti kan du ta fina bilder av stjärnfall. Här kan du nämligen se upp till 200 stjärnfall i timmen

Under samma period kan du även se Delta-Aquariderna som är som intensivast den 29 juli.

Orioniderna

2 oktober – 7 november passerar meteorregnet Orioniderna som hör till årets vackraste meteorregn. Dess stjärnfall har nämligen ovanligt långa svansar och lång livslängd.

Samtidigt rör sig stjärnfallen från Orioniderna blixtsnabbt över himlen och hinner alltså täcka en stor del av himlavalvet innan de brinner upp.

Därför får man ofta intryck av att stjärnfallen susar hela vägen över natthimlen – en imponerande syn och ett givet motiv för kameran.

Under perioden 21 oktober är stjärnfallen som talrikast.

Leoniderna

14–20 november kan du fotografera Leoniderna. Du har störst chanser att fotografera stjärnfall den 17 november.

Geminiderna

4–16 december passerar kungen av alla meteorregn, Geminiderna, som ger dig möjlighet att fotografera omkring 150 stjärnfall i timmen. 

Geminiderne, som också är ett av få meteorregn som ger flest stjärnfall timmarna före midnatt, kulminerar den 14 december. 

Ursiderna

17–24 december passerar Ursiderna, och om du ger dig ut med kameran dagarna före jul kan du se uppemot 20 stjärnfall i timmen.

Så fotograferar du stjärnfall

För att få bäst bilder av stjärnfall behöver du en systemkamera där du kan använda höga ISO-värden.

Du behöver också ett ljusstarkt objektiv, helst med en liten brännvidd. Med andra ord är det lämpligt med ett vidvinkelobjektiv med en bländare på t.ex. F/2,8. Dessutom behöver du ett stativ och en fjärrutlösare som gör det möjligt att välja längre slutartider.

> Här hittar du din fullständiga guide till fotografering av stjärnfall

Fotografera supermåne och planeter

I april kan du se årets sista supermåne. Den 8 april passerar månen jorden p närmare håll än vanligt. Det gör att månen ser större ut än vanligt.

Våra tips för att åstadkomma vackra bilder av supermånen hittar du här.

Under hela året kommer flera planeter också passera nära jorden, vilket kan vara en imponerande syn.

Omkring den 2 och 3 april kan du se Venus på natthimlen. Dessutom kan du den 13 oktober se planeten Mars tydligt på himlen.

Norrsken vid Lofoten

Här är norrskenet fotograferat vid Lofoten i Norge, men det kan synas över hela Sverige, även om det naturligtvis syns mycket bättre längst i norr.

© Shutterstock

Så fotograferar du norrsken

Ju längre norrut du befinner dig, desto större är chansen att se norrsken under vintermånadernas mörka nätter, men om man har tur kan man se fenomenet över hela landet.

Aurora Service använder sig av bl.a. data från NASA för att förutse utsikterna för norrsken. Du hittar sidan här.

> Läs också: De bästa tipsen vid fotografering av norrsken

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av