Stjärnfall över en sjö
Stjärnfall


© Shutterstock

Det kan du fotografera på himlen under 2021

När kan du fotografera stjärnfall – och hur? Här får du översikt över vilka meteorregn, synliga planeter och supermånar som du kan fotografera och tips på hur du kan bära dig åt.

6 januari 2021

Under 2021 kan du se fram emot massor av aktivitet på natthimlen, och oavsett om du är en erfaren astrofotograf, eller om du ännu inte har provat på den intressanta genren, har du goda möjligheter att ta lyckade bilder.

Du kan nämligen fotografera med allt från ett paketobjektiv till ett teleskop, och nedan kan du läsa om när chanserna är särskilt goda för att fotografera himlafenomen som stjärnfall, månen och planeterna.

Fotografera supermånen i april

Ibland ser månen otroligt stor ut när den visar sig på natthimlen. Fenomenet kallas för supermåne och innebär att månen är närmare jorden än vanligt i sin bana.

En supermåne lyser cirka 33 procent starkare och är 17 procent större än när månen är som minst, och det ger möjlighet att ta fantastiska bilder.

I år infaller tre supermånar – den 27 april, den 26 maj och den 24 juni – men den mest fotogeniska av dem lär infalla tidigt på morgonen den 27 april, vilket sammanfaller med den blå timmen. 

Ett lämpligt motiv kan vara vilket samhälle som helst, som är upplyst av konstljus. Det varma konstljuset ger nämligen en fin kontrast till ljuset från den blå timmen och supermånen.

> Läs också: Så tar du fina bilder av månen.

Supermåne över stadens konstljus

Kameran behöver stå på fotostativ när du ska fotografera supermånen och den blå timmen. Ofta behöver man använda slutartider på flera sekunder i det svaga ljuset, och med stativet slipper du skakiga bilder. 

© Shutterstock

Fotografera stjärnfall 2021

Meteorregn ger goda möjligheter att fotografera stjärnfall; under ett meteorregn kan du ibland se flera hundra stjärnfall i timmen. Med andra ord har du goda chanser att fånga minst ett par stjärnfall i samma bild.

> Sätt fart på stjärnhimlen med den här förinställningen till Lightroom! (bara för prenumeranter). 

Här är några av de mest välkända meteorregnen som du kan fotografera 2021:

Kvadrantiderna

3–4 januari passerar Kvadrantiderna som kulminerar den under de sena nattimmarna den 3 januari med över 100 stjärnfall i timmen.

Lyriderna

16–25 april kan du fotografera meteorregnet Lyriderna med kulmen den 22 april. Här kan du fotografera upp till 18–20 stjärnfall i timmen, vilket inte låter som så mycket.

I gengäld har Lyriderna en kulmen på 3–5 dagar, vilket ökar chanserna för att stjärnfallen ska synas under en molnfri natt.

Eta-Aquariderna

21 april – 12 maj har du återigen möjlighet att fotografera stjärnfall. Eta-Aquariderna bildas av Halleys komet, i likhet med Orioniderna som är synliga under hösten. Eta-Aquariderna kulminerar den 6 maj.

Delta-Aquariderna

28–29 juli kan du fotografera stjärnfall från kometerna Marsden och Kracht.

Meteorregnet är ett av de mindre och ger inte särskilt många stjärnfall i timmen. Du får därmed bäst chanser att ta lyckade bilder om du hittar en plats utan ljusföroreningar.

Perseiderna

23 juli – 23 augusti passerar Perseiderna jorden, och i synnerhet under den 12 augusti kan du ta fina bilder av stjärnfall. Här kan du nämligen se upp till 100 stjärnfall i timmen, och tack vare det milda sommarvädret kan du oftast ligga på marken för att spana upp mot natthimlen.

Orioniderna

2 oktober – 7 november passerar meteorregnet Orioniderna som hör till årets vackraste meteorregn. Dess stjärnfall har nämligen ovanligt långa svansar och lång livslängd.

Samtidigt rör sig stjärnfallen från Orioniderna blixtsnabbt över himlen och hinner alltså täcka en stor del av himlavalvet innan de brinner upp.

Därför får man ofta intryck av att stjärnfallen susar hela vägen över natthimlen – en imponerande syn och ett givet motiv för kameran.

Under perioden 21–22 oktober är stjärnfallen som talrikast.

Leoniderna

6–30 november kan du fotografera Leoniderna. Du har störst chanser att fotografera stjärnfall den 17 november.

Geminiderna

4–16 december passerar kungen av alla meteorregn, Geminiderna, som ger dig möjlighet att fotografera omkring 150 stjärnfall i timmen. 

Geminiderna, som också är ett av få meteorregn som ger flest stjärnfall timmarna före midnatt, kulminerar den 14 december. Just i år får du emellertid räkna med att månen stör en del av utsikten. 

Ursiderna

17–24 december passerar Ursiderna, och om du ger dig ut med kameran dagarna före jul kan du se uppemot 20 stjärnfall i timmen.

Så fotograferar du stjärnfall

För att få bäst bilder av stjärnfall behöver du en systemkamera där du kan använda höga ISO-värden.

Du behöver också ett ljusstarkt objektiv, helst med en liten brännvidd. Med andra ord är det lämpligt med ett vidvinkelobjektiv med en bländare på t.ex. F/2,8. Dessutom behöver du ett stativ och en fjärrutlösare som gör det möjligt att välja längre slutartider.

> Här hittar du din fullständiga guide till fotografering av stjärnfall


Stjärnfall på natthimlen

Om du vill få en tydlig bild av stjärnhimlen är det viktigt att du hittar en lämplig plats att fotografera ifrån – det vill säga långt från städer och större vägar, där stjärnhimlen helt drunknar i ljusföroreningar.

© Shutterstock

Liten solförmörkelse över Norden

Om du ser upp mot himlen den 10 juni 2021, kan du se att månen tar en liten tugga av solen. Solförmörkelsen är bara partiell, men enligt experterna kommer månen att skugga cirka 25 procent av solen.

Glöm inte glasögon som är anpassade för solförmörkelser och filter till kikaren om du vill titta rakt mot fenomenet.

Så fotograferar du solförmörkelsen

Börja med att ställa in kameran så att den tar bilder i råformat och vrid sedan programratten till M för att åstadkomma manuell kontroll över exponeringen. Ställ in ljusmätaren på spotmätning, så att kameran bara mäter efter ett litet område mitt i bilden och inte de väldigt ljusa delarna kring månen. 

 Avsluta med att välja en slutartid som passar till ljusmätningen, t.ex. 1/125 sekund. 

 Du kan även sätta ett vidvinkelobjektiv på kameran och göra en timelapse av hela förmörkelseförloppet. Om du har en fjärrutlösare, kan du ställa in den så att den tar bilder med 15 sekunders mellanrum. Då får du en fin och jämn timelapse av hela förloppet.

> Läs också: Så fotograferar du en månförmörkelse

Så fotograferar du norrsken

Ju längre norrut du befinner dig, desto större är chansen att se norrsken under vintermånadernas mörka nätter, men om man har tur kan man se fenomenet över hela landet.

Aurora Service använder sig av bl.a. data från NASA för att förutse utsikterna för norrsken. Du hittar sidan här.

> Läs också: De bästa tipsen vid fotografering av norrsken

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av