Foto av silhuett av flicka och hund

Bilder av familjemedlemmarnas och husdjurens silhuetter är ett riligt och annorlunda tillskott i samlingen av familjebilder.

© Shutterstock

6 tips för att fotografera stämningsfyllda silhuetter

Bilder av mörka silhuetter kan utgöra vackra och iögonfallande motiv. Här har vi sammanställt sex enkla tips som ger fina silhuettbilder.

15 oktober 2018

1. Välj en neutral bakgrund

Det gäller att hitta en bakgrund och ett ljus som gör att motivets silhuett syns tydligt.

Det är ofta bra att fotografera i närheten av en större vattensamling med fri utsikt till horisonten. Då slipper du störande träd eller byggnader i bakgrunden och uppmärksamheten riktas helt mot den svarta silhuetten.

När du fotograferar silhuetter utomhus är det bäst att välja en tidpunkt omkring soluppgång eller solnedgång. Då står solen lågt på himlen och ger ett ljus som lämpar sig väl för att fånga dit motivs silhuett.

Under vintermånaderna har man goda möjligheter att fota silhuetter eftersom solen står lågt på himlen under i princip hela dagen. Med andra ord är det lättare att få den svarta silhuetten att tydligt framträda mot en snyggt ljus bakgrund.

Om du fotograferar inomhus kan du t.ex. placera en person vid ett fönster eller framför någon annan stark ljuskälla, t.ex. en lampa.

Man silhuett horisont solnedgång

Rikta uppmärksamheten helt mot din skarpa silhuett genom att välja en neutral bakgrund. 

© Shutterstock

2. Välj ett motiv med en lättigenkännlig silhuett

Man får de bästa och intressantaste silhuettbilderna med ett motiv som har en lättigenkännlig kontur. Då behöver man inte fundera över vad silhuetten föreställer.

Flera silhuetter i för många olika former fördärvar lätt uttrycket och skapar förvirring i bilden.

Bra motiv kan vara byggnader, konstruktioner, personer eller djur. Bilder av familjemedlemmarnas och husdjurens silhuetter är t.ex. ett kul och annorlunda tillskott till samlingen av familjebilder.

Silhuetter av fåglar kan också utgöra vackra motiv.

> Läs också: Så fotograferar du fåglar i flykt

Silhuett av fågel

Fåglar är ett bra motiv som ger stämningsfyllda silhuettbilder. 

© Shutterstock

3. Lägg solen rätt och få en skarp silhuett

Lägg solen bakom eller i närheten av motivet när du ska fotografera en silhuett.

På så vis åstadkommer du äkta silhuetter nästan helt utan synliga detaljer i de mörka partierna eftersom kameran exponerar efter de kraftiga högdagrarna.

Därmed blir bakgrunden välexponerad, medan förgrunden som inte träffas av direkt ljus blir svart. Detta ger en tydlig silhuett av motivet.

Med andra ord är ljusmätningen viktig när du fotograferar silhuetter. Använd spotmätning och mät ljuset en aning vid sidan av solen, så får du optimalt exponerade bilder.

En vanlig evaluerande ljusmätning eller matrismätning försöker balansera de ljusa och mörka partierna i bilden, vilket sannolikt ger en överexponering av ditt motiv. 

Silhuetter av barn solnedgång

De båda barnen står framför solen, så att man kan ana dess strålar mellan dem.

© Shutterstock

4. Använd manuellt program för full kontroll

När du ska fotografera en silhuett ska du exponera efter bakgrunden och inte efter motivet som ju ska göras mörkt.

Därmed är manuell exponering att föredra, eftersom du då får full kontroll och enkelt kan lätta upp eller dämpa exponeringen något vid behov.

Tänk på att välja ett lågt ISO-värde på 100 eller 200 och ställ in vitbalansen till dagsljus eller omkring 5500 Kelvin, så att du får med de varma färgerna.

Du kan också välja bländarprioritet, A eller Av, där du inte har samma kontroll, men där kameran själv justerar exponeringen.  

5. Undvik att din silhuett får en ljus omkrets

Om du ökar kamerans inställningar för skärpa till max och fotograferar i jpeg ökar kamerans inbyggda bildbehandling kontrasterna ytterligare för att förstärka intrycket av skärpa.

Det kan medföra en så kallad "haloeffekt" i dina silhuettbilder, det vill säga en lysande omkrets omkring de kontrastrika övergångarna i bilden. Du kan dämpa den inbyggda skärpningen för att undvika detta.

Vi rekommenderar dock att du fotograferar i råformat om det går. Då kan du öka kontrasterna och öka skärpan i efterhand vid råkonverteringen på datorn. 

6. Var rädd om ögonen och sensorn när du fotograferar silhuetter

När du fotograferar en silhuett står solen ofta lågt på himlen. För att skona dina ögon bör du alltid undvika att titta direkt på solen genom sökaren. Ögat kan nämligen i värsta fall ta skada av det kraftiga solljuset.

Använd därför i stället live view för att komponera bilden och fokusera. Det är betydligt bättre för ögonen.

Tänk också på att vara försiktig med att rikta kameran och objektivet mot solen under en längre tid. Sensorn kan nämligen ta skada om den utsätts för starkt ljus under en längre tid. 

Redaktionen rekommenderar: 100 tips och kurser om bildbehandling

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer när du bildbehandlar?

Annars är det kanske nu du ska lära dig. Bonnier Digital FOTO har nyligen gett ut en ny bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements. Boken är skriven så att det finns något för alla nivåer. Med andra ord får du glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotograferar i råformat och redigerar alla dina bilder.

Med boken till hands kan du enkelt lyfta dina bilder till helt nya nivåer tack vare de utförliga steg-för-steg-vägledningarna där vi guidar dig fram genom de olika funktionerna, justeringsalternativen och effekterna.

> Just nu kan du få boken 100 tips och kurser samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av