Fågelfotografering örn
Fågelfotografering

Örnen är placerad till vänster i bilden. Det fungerar bäst här, i och med att fågeln är på väg mot höger.

Så fotar du fåglar i flykt

När man ska fotografera fåglar i flykt gäller det att välja både rätt utrustning och rätt inställningar. Särskilt kamerans autofokus sätts nämligen på stora prov. Här får du våra bästa tips på vad du bör tänka på vid fågelfotografering.

Att fotografera fåglar som kommer flygande i hög fart, hör till en av de mest krävande fotodisciplinerna.

Här pressas kamerans fokussystem till max, och till och med den mest erfarna fågelfotografen får stå ut med massor av misslyckade bilder.

Här går vi igenom hur du tyckas med bilderna av fåglar i flykt.

Utrustning för fågelfotografering

När du ska fota actionbilder av fåglar behöver du ett kraftigt tele- eller zoomobjektiv på minst 300 mm, om kameran har en fullformatssensor.

Om kameran har en APS-C-sensor, kan du tack vare brännviddsförlängningen klara dig med 200 mm och eventuellt en telekonverter.

Om du har råd är det bästa valet dock objektiv på 400 eller 500 mm. Då behöver du inte beskära bilden lika hårt, vilket ger en högre upplösning med fler detaljer i dina fågelbilder.

> Läs också: De bästa kamerainställningen för fåglarna i trädgården

Fågelfotografering objektiv: Zoomobjektiv

Zoomobjektiv med ett område på 100–400 mm är mångsidiga och kan användas för att fotografera djur och fåglar på fri hand.

Serietagning ger fler chanser

Välj serietagning i kameran när du ska fotografera fåglar. Det är bäst om kameran kan ta minst sex bilder i sekunden. Då får du fler bilder att välja mellan.

För att verkligen dra nytta av kamerans hastighet ska du välja ett snabbt minneskort. Annars kanske kamerans buffert inte töms tillräckligt snabbt, och så har fågeln flugit sin kos.

Serietagning är bäst vid fågelfotografering

Inställningen för serietagning heter High Speed Continuous hos Canon och CH hos Nikon. 

© Bonnier Digital FOTO

Fåglar i flykt kräver korta slutartider

Det finns inte någon universell slutartid när det gäller att fotografera fåglar i flykt, men vi rekommenderar i regel en slutartid på omkring 1/2000. I synnerhet när det gäller stora fåglar som örnar och falkar.

Med en slutartid på omkring 1/2000 sekund kan du nämligen fånga fågeln i flykten även om den flyger väldigt snabbt.

Om du fotograferar i mulet väder, välj ett ISO-värde på omkring 2500. Detsamma gäller om du fotograferar en mörk fågel framför en ljus bakgrund. Eller om fågeln flyger framför en mörk klippformation.

> Se videon: På örnresa i Norge

Fiskgjuse fångar öring vid vattenytan

I stället för en enkel, blå himmel, består bakgrunden här av både vass och vattenstänk. Det bidrar till beskrivningen av miljön och omgivningarna. Här är det viktigt att bakgrunden är oskarp så att den inte stjäl uppmärksamhet från fågeln.

Skarpa fågelbilder med bildstabilisering

Använd objektivets inbyggda bildstabilisering om du fotograferar fåglar på fri hand – inte minst om du fotograferar från en gungande båt. Det finns oftast två eller tre inställningar att välja mellan.

Om du använder Canon ska du välja Mode 2 för panorering. Om du har en Nikon-kamera ska du välja inställningen Normal om du står på fast mark, men om du t.ex. sitter i en gungande båt ska du välja inställningen Active.

Andra kameramärken har jämförbara inställningsval. Om du fotar med stativ ska du stänga av bildstabiliseringen. 

Örn på väg mot sitt byte vid vattenytan

Ett enbensstativ ger rörligheten som krävs vid fotografering av fåglar i flykt.

© Shutterstock

Kontinuerlig autofokus vid fågelfotografering

Välj kontinuerlig autofokus, så att autofokusen följer punkten där du har fokuserat, även om motivet rör på sig. Inställningen heter AI Servo på Canon och AFC på Nikon.

I menyn ställer du in autofokusen så att den använder så många fokuspunkter som möjligt; de kommunicerar nämligen med varandra.

Tryck ner utlösaren till hälften för att fokusera. Panorera och tryck ner utlösaren helt strax innan fågeln når punkten där du vill fotografera den och följ sedan rörelsen.

Om fågeln kommer flygande rakt mot dig är det bättre att välja en enda fokuspunkt.

Läs också: Så får du ut mesta möjliga av kamerans autofokus

Fokuspunkter vid fågelfotografering

Kontinuerlig autofokus hjälper till att hålla kvar motivet i merparten av bildytan. Det fungerar bra vid fågelfotografering.

© Nikon

Optimal ljusmätning vid fågelfotografering

Om fågeln är relativt nära kan du med fördel använda matrismätning, medan spotmätning är att föredra om fågeln är långt borta och avtecknar sig mot en blå eller ljus himmel.

Här blir fågeln nämligen lätt till en svart silhuett om man inte mäter ljuset efter den.

Om tiden räcker till, kan du med fördel fokusera på en kontrastrik del; kameran kan få problem med att ställa in skärpan på områden utan kontrast.

Kungsfiskare fångar småfisk vid vattenytan.

Gör det till en vana att ta en bild innan du smyger dig närmare motivet. Fotografera löpande, och kolla alltid exponeringen innan du går vidare.

© Shutterstock

Lås fokus när fågeln lättar

Om du börjar med att fotografera en stillasittande fågel, och den plötsligt lättar, kan du öka chanserna för en skarp bild med inställningen för att låsa fast fokus på motivet.

Fågeln kan nämligen snabbt flytta sig en halv meter, och då hinner den bli oskarp, men med inställningen registrerar kameran att fågeln har flyttat sig och lägger fokus rätt.

Funktionen har lite olika namn beroende på kameramärke, men heter oftast något i stil med Lock On AF: Flexible Spot eller bara Lock On AF.

> Läs också: Så använder du kamerans autofokuspunkter

Välj ett mindre fokusområde vid fotografering av fåglar

På vissa teleobjektiv kan man även begränsa fokusområdet så att det håller sig till t.ex. 6,4 m till oändligt.

Det är bra, för då slipper du råka ut för att autofokusen jagar fokus i ett alltför stort område. Det ger en mycket snabbare och säkrare fokusering när du fotograferar fågel.

Läs också: 5 tips för bättre naturbilder

Örn lyfter från marken

När du har valt AF Lock On, ska du trycka ned utlösarknappen till hälften och sedan se till så att fågeln håller sig innanför bildramen. 

© Shutterstock

Fågelfotografi med enklare panorering

Om du använder stora teleobjektiv och har kameran på stativ kan det vara bra att investera i ett så kallat gimbal-huvud.

Tack vare att det ger en perfekt balanspunkt underlättar det enormt när du ska panorera efter flygande fåglar.  

Ett gimbal-huvud ger också rörligheten som du behöver när du fotograferar fåglar i flykt. När du hittar fågeln som du vill fotografera är det lättare att göra en glidande rörelse utan att skaka kameran.

Jobu gimbal för fågelfotografering

Med en gimbal på stativet blir det lättare att göra en jämn panorering ur flera vinklar vid naturfotografering.

Redaktionen rekommenderar:
Stort tema om fågelfotografering

Om du är intresserad av fågelfotografi och gärna vill bli bättre, rekommenderar vi vårt fågelpaket. Här hittar du en massa innehåll som gör dig redo för att ta fantastiska bilder av fåglar.

Se hur du kommer nära fåglarna, och vilka kamerainställningar som du ska använda i olika situationer.

Följ också naturfotografen Morten Hilmers guide till hur han fotograferar fåglar. Här berättar Hilmer bland annat om hur han ställer in sin kamera och vilken utrustning som han använder.

I paketet ingår en massa information om hur du fotograferar stora och små fåglar, och du får dessutom en guide till vilka fåglar som du kan fotografera i närheten av dig.

Få 1 nummer av Bonnier Digital FOTO + Fördelzonen, där du hittar fågelpaketet samt en massa andra fotorelaterade förmåner för bara 29 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av