Fotograf med fåglar på objektiv
Fåglar på kornet

Fågelfotografering kan vara både krävande och utmanande – men resultaten kan också bli enastående.

10 fåglar att fotografera

Fågelfotografering kräver en rejäl portion tålamod och rätt utrustning. Å andra sidan behöver du inte resa långt för att ta riktigt fina bilder. Här har vi listat tio fina fåglar som du kan fotografera i Sverige.

12 februari 2018 av Louise Hagemann

En av de största fördelarna med att ge sig in på fågelfotografering är att det nästan alltid finns fina motiv i närheten. Du behöver inte ta dig längre än ut i trädgården eller till närmaste skogsdunge innan du kan rikta kameran mot våra fjäderklädda vänner.

Om du har den rätta utrustningen, framför allt ett teleobjektiv och en kikare, och en rejäl portion tålamod kan du ta riktigt fina bilder.

Här tipsar vi om tio fågelarter som både gör sig på bild och som finns i landet – och så får du våra bästa knep på hur du kan lyckas med bilderna.

Blåmes
Trädgårdsgäst

Blåmesen är ofta på besök i trädgården och utgör ett fint motiv med sina fina färger.

1. Blåmes

Den lilla fågeln hör till de allra vanligaste, men den är också väldigt fotogenisk med sina gula, gröna och blå färger. 

Blåmesen finns i landet hela året, men särskilt på hösten drar det runt stora flockar av dem. På vintern är de vanligt förekommande vid fågelmatningen.

FOTOTIPS

Undvik att delar av fågeln fräter ut genom att använda manuellt program och aktivera live view. Välj den största möjliga bländaröppningen och justera slutartid och ISO tills histogrammet sitter fint i mitten.

Hackspett fågelfotografering
Fin hackspett

Större hackspett är relativt vanlig och utgör ett fint och annorlunda motiv.

2. Hackspett

Större hackspett är den vanligaste hackspetten i Sverige. Den är svart, vit och röd. Trumningen är karakteristiskt kort, ungefär en halv sekund, och börjar och avslutas tvärt. 

Den föredrar blandskog med döda träd.

FOTOTIPS

Om du har fått syn på en hackspett i ett träd i trädgården kan du absolut fotografera den inifrån huset. Sätt ett fönster på glänt och fotografera genom öppningen. Se till så att du inte får med karmar och gardiner i bilden, och använd ett stativ. 

Välj gärna en vinkel där t.ex. en husvägg reflekterar ljus och ger detaljer i fjädrarna.

Fågelfotografering steglits
Färgstark filur

Steglitsen är inte stor, men den saknar å andra sidan inte färger.

3. Steglits

Steglitsen är en av våra färgstarkaste fåglar med rött, vitt och svart huvud och gula markeringar på vingarna. 

Den är något mindre än en gråsparv och relativt vanlig i landets mellersta och södra delar, där den vanligen häckar i öppna, trädrika landskap och liknande. 

Kan kännas igen på sitt genomträngande lockläte som låter ungefär som fågelns namn.

FOTOTIPS

Om du vill locka till dig fåglarna i trädgården är det viktigt att det finns vatten och mat till dem, t.ex. fröer, nötter och fett. 

Lägg det på ett fågelbord eller en stubbe där du vill fotografera fågeln, helst en bit bort från buskar där katter kan smyga på dem.

Ormvråk fågelfotografering
Majestätisk jägare

Rovfåglar är alltid karismatiska. Du fotograferar lämpligen den skygga ormvråken från bilen.

> Bli ännu bättre på fågelfotografering. Prova 2 nummer av Bonnier Digital FOTO och få en fin kikare för bara 49 kronor. Läs mer här. 

4. Ormvråk

En av våra vanligaste rovfåglar. Den är brun med breda vingar. 

Även om den är relativt vanlig är den också skygg och fotograferas lämpligen från ett gömsle eller från bilen när den sitter på stängselstolpar ut med vägkanten. 

Den syns oftast vid öppna åkrar, ängar och skogsbryn.

FOTOTIPS

Ha en ärtpåse eller liknande i bilen, som du kan vila objektivet på när du fotar ut genom bilfönstret. 

Fokusera på den sittande fågeln och använd kontinuerlig autofokus för att ta en rad bilder när den lyfter. Se dessutom alltid till att ha med dig en kikare, så att du kan få syn på de snygga, skygga fåglarna på avstånd.

Nötskrika fågelfotografering

Nötskrikan är en väldigt färgstark och fotogenisk kråkfågel. Med en kikare får man lätt syn på de blå vingarna.

5. Nötskrika

Nötskrikan finns i skogar över i princip hela landet. Den är lätt att känna igen på sin rödbruna fjäderdräkt med en karakteristisk klarblå fläck på vingen – vilket också innebär att den gör sig väldigt fint på bild. 

 Förutom i skogarna finns den även i parker och på kyrkogårdar.

FOTOTIPS

Det kan vara bra att förprogrammera dina egna inställningar i kameran. 

Om fågeln sitter still det ena ögonblicket och flyger det nästa kan du enkelt gå över till en uppsättning inställningar som passar för situationen. 

I menyn kan du spara inställningarna under ett eget program. 

För stillasittande fåglar väljer du bländarprioritet, stor bländaröppning, lågt ISO-värde och en enda fokuspunkt. Spara inställningarna på 1. För fåglar i rörelse väljer du slutartidsprioritet, en kort slutartid, Auto ISO och dynamisk fokus med stödpunkt. Spara de här inställningarna på 2.

Knölsvan fågelfotografering
Knölsvan i flykt

Knölsvanen är vanlig vid vatten, och den är fin att fotografera både när den ligger i vattnet och när den flyger.

6. Knölsvan

Den stora, vita fågeln skiljer sig från sångsvanen genom den svarta knölen över den orange näbben. När svanen flyger känner man enkelt igen fågeln på det karakteristiska vinande ljudet från vingslagen. Den finns i närheten av vatten i princip hela landet, förutom längst norrut. 

Du kan ta snygga, actionfyllda bilder av svanen när den flyger, lyfter eller landar.

FOTOTIPS

Använd panorering för att få rörelse i vingarna och fartkänsla i bilden. 

Du kan med fördel kombinera manuellt program med Auto ISO, så att du bara behöver koncentrerar dig på att anpassa bländaren och/eller slutartiden. 

 Slutartiden beror på brännvidden, avståndet till motivet, motivets hastighet och på hur pass bra du är på att följa fågeln, så här får du experimentera. Utgå ifrån 1/250 sekund och anpassa efter behov.

Hornuggla fågelfotografi
Nattens ögon

Vid solnedgången börjar ugglorna göra sig redo för nattens jakt. Hornugglan, som syns på bilden här, hör till de vanligare uggelarterna i landet.

7. Uggla

Det finns flera olika arter av uggla i Sverige, och alla gör de sig lika fint på bild, så de är perfekta motiv för fågelfotografen. 

Ugglan är oftast nattaktiv, så det ställer en hel del krav på tekniken och fotografen. Dagtid kan du leta efter hål i träd och gamla reden. Leta även efter spybollar på marken – det kan innebära att det sitter en uggla uppe i grenverket.

FOTOTIPS

Autofokusen kan få problem med att få fäste på motiv i svagt ljus. Här kan du hjälpa den genom att sikta på områden med hög kontrast.

Korp fågelfotografi

Korpen var tidigare närmast utrotad i södra Sverige, men nu är den relativt vanlig över hela landet. Den djupt svarta färgen gör den till ett fint motiv. Undvik förväxling med råkor och kråkor genom att granska den karakteristiska näbben med en kikare.

> Prova två nummer av Bonnier Digital FOTO och få en egen kikare för bara 49 kronor. Läs mer här. 

8. Korp

Korpen är landets största kråkfågel, i ungefär samma storleksordning som en ormvråk. Du känner igen den på storleken, den väldigt kraftiga, svarta näbben och den kilformade stjärten. Lätet är karakteristiskt med ett väldigt djupt, grovt och högljutt korrrp

Den finns i hela landet, och den häckar ofta i gamla lövträd.

FOTOTIPS

Korpen försvinner lätt in i den mörka bakgrunden, och om du överexponerar för att få en ljusare fågel kan du förlora detaljer i bakgrunden. 

 Gör det mesta av situationen genom att placera kameran lägre och fotografera korpen som silhuett – gärna mot en fin solnedgång.

Storskarv fågelfotografering
Klassisk silhuett

Det är inte alla som älskar skarven eftersom den ofta samlas i stora högljudda kolonier – och den är absolut inte populär hos fiskarna. Men som fotograf finns det goda skäl att älska den – den är nämligen lätt att hitta och den gör sig fint på bild.

9. Storskarv

Storskarven är en väldigt lättigenkännlig svart fågel på ca 90 cm med en krökt näbb. 

Den syns framför allt vid kustlinjerna och i sjöar. Den jagar under vattnet, och när den har varit nere i vattnet torkar den fjäderdräkten genom att så still med utbredda vingar.

FOTOTIPS

Om du vill komma nära fåglar utan användning av tele kan du ställa upp kameran och sedan fjärrstyra den från mobilen via wifi. Därmed kan du fotografera från relativt nära avstånd utan att störa fåglarna.

Använd en kikare för att hålla koll på var fåglarna befinner sig i förhållande till kameran.

Gråhäger fågelfotografering

Gråhägern hör inte till de allra skyggaste fåglarna, och den är rätt vanlig i stadsmiljö i de södra delarna av landet. 

10. Gråhäger

Den meterstora fågeln har en lång S-formad hals och en spetsig, lång och gul näbb. 

Den är vanlig i de södra delarna av landet – även i städerna. Den gör sig fint på bild både när den står stilla i vattenkanten och när den flyger med sina långa, rundade vingar.

FOTOTIPS

Experimentera även med utsnitt av fågeln. Hägerns huvud utgör t.ex. ett enkelt och grafiskt motiv. 

Om du kan komma tillräckligt nära, så använd bara en enda fokuspunkt på fågelns öga.

Redaktionen rekommenderar:
Bli en bättre naturfotograf med Seasons

I vår videoserie Seasons kan du följa naturfotografen Morten Hilmer när han ger sig ut i naturen för att fotografera storslagna landskap och vilda djur. Följ med på den professionella fotografens fototurer till Finland, Danmark och Norge medan han generöst delar med sig av sina bästa tips.

I vår egen vrå av internet, Fördelszonen, hittar du hela tre säsonger av Seasons samt en massa videokurser, guider, förinställningar och mycket mer. Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO så får du genast åtkomst till Fördelszonen.

Just nu kan du t.ex. få en fin fotokikare tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO och åtkomst till Fördelszonen för totalt 98 kr. Se mer här. 

Fågelfotograf kikare

> Just nu kan du få den här kikaren med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Du sparar 996 kronor. Se mer här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av