Två fåglar vid matning

Sätt ut fågelmat i trädgården, så vet du var dina bevingade gäster kommer att sätta sig. 

© Shutterstock

De bästa kamerainställningarna för att fotografera fåglar i trädgården

Fåglar i trädgården håller sig ofta relativt stilla, så de är utmärkta motiv när du ska lära dig kamerans inställningar. Vi går igenom tre vanliga inställningar som kan vara bra att utgå ifrån.

8 juni 2020 av Christian Trant

De bevingade gästerna i trädgården är en perfekt chans att bekanta sig med kamerainställningarna. 

Om du har koll på hur du använder kontinuerlig autofokus, ljusmätning och bildstabilisering, är du bättre förberedd till att ta skarpa bilder av fåglarna. 

Använd kontinuerlig autofokus när fåglarna hoppar runt

Även om fåglarna i trädgården oftast inte tar vingarna utan bara rör sig måttligt, kan det ändå vara svårt att lyckas med skarpa bilder. Men då kan man ta hjälp av kamerans funktion för kontinuerlig autofokus.

När du går över till kontinuerlig autofokus kan kameran nämligen följa fåglarnas små rörelser, när de t.ex. hoppar runt på fågelbordet.

När du håller ner utlösarknappen till hälften och kameran är inställd på AF-C eller AI Servo, justerar kameran kontinuerligt fokus efter det valda motivet.

> Läs om hur du använder kontinuerligt fokus här

Pilfink på gren.

Om du fotograferar i serier får du betydligt fler bilder att välja mellan när du fotograferar fåglar.

© Shutterstock

Använd ljusmätning för att slippa mörka silhuetter

Om du använder något annat program än det manuella när du fotograferar, mäter kameran ljuset innan bilden tas för att åstadkomma en optimal exponering.

Det är till stor hjälp, och kameran mäter nästan alltid rätt. Det finns dock motiv som kan ge kameran problem, och då rör det sig antingen om väldigt kontrastrika motiv eller dåligt belysta motiv.

Om fåglarna i dina bilder blir till mörka och tråkiga silhuetter i bilden kan det vara bra att byta metod för ljusmätning.

Vid matrismätning (kallas även evaluerande eller multi) prioriteras ofta området kring fokuspunkten, så det här är generellt sett en bra inställning. Om det inte hjälper kan du testa med spotmätning som bara mäter ljuset på en avgränsad punkt mitt i bilden, men då får du först mäta ljuset på fågeln mitt i bilden, använda exponeringslåset och slutligen komponera bilden.

> Läs också: Så väljer du rätt ljusmätning i kameran

Rödhake på kvist.

Det är bra att använda kontinuerlig autofokus när du fotograferar fåglar i trädgården; metoden hjälper till att hålla fast fokus på motivet i nästan hela bildytan. 

© Shutterstock

Få skarpare fågelbilder med bildstabilisering

Om du fotograferar på fri hand kan du använda dig av objektivets inbyggda bildstabilisering om bilderna blir skakiga.

Bildstabiliseringen förskjuter en lins i objektivet för att kompensera för kameraskakningar. 

Hos Canon och Nikon sitter bildstabiliseringen i objektiven, där små gyroelement motverkar skakningar från fotografens händer. 

Hos Sony, Pentax och Olympus sitter bildstabiliseringen i själva kamerahuset, där bildsensorn flyttas för att kompensera för skakningarna. Båda metoderna är lika effektiva och kan betyda skillnaden mellan skarpa och suddiga bilder när du fotograferar fåglar i trädgården.

> Läs också: Så fotograferar du fåglar i flykt

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av