Bild tagen med speedlite-stroboskopfunktion

Med stroboskopfunktionen i din speedlite-blixt kan du fånga flera delar av en rörelse.

© Shutterstock

9 bra funktioner i blixten

Med en extern blixt får du helt nya fotomöjligheter, och många blixtmodeller har avancerade funktioner. Här går vi igenom nio av de viktigaste blixtfunktionerna och vad de kan användas till.

Om du ska köpa en ny blixt eller vill du få ut mesta möjliga av din befintliga finns det ett antal funktioner som kan vara bra att känna till, och som kan ge dig annorlunda bilder. 

Här går vi igenom de viktigaste specifikationerna i blixten.

1. Ledtal
2. Zoom
3. Vidvinkelpanel
4. Synkronisering med den andra slutarridån
5. High-Speed-Sync
6. Modelljus
7. Stroboskop
8. Master/slave
9. Radiostyrning

1. Ledtal

Blixtens ledtal anger dess styrka och kallas även för Guide Number eller GN. Blixtar med höga ledtal på t.ex. 60 är kraftfullast och når längst. Det betyder också i många fall att blixten snabbare är redo för nästa bild.

De flesta tillverkare anger ledtalet vid ISO 100 och en brännvidd på 105 mm, men vissa mäter på utgår ifrån andra brännvidder, så ledtalen är inte alltid fullt jämförbara.

Canon Speedlite 430 EXIII-RT har ett ledtal på 43, medan den större modellen Canon Speedlite 600 EXII-RT har ett ledtal på 60.

Läs också: Ta bättre bilder med en billig blixt här

2. Zoom

Zoomvärdet anger hur mycket blixtljuset sprids, så att ljuskäglan matchar den använda brännvidden.

På flertalet blixtar anpassas zoomvärdet automatiskt efter objektivets aktuella brännvidd, men det går även att ställa in värdet manuellt om du t.ex. vill koncentrera ljuset mitt i bilden.

Ju större zoom, desto mer centrerad blir ljuskäglan, och vice versa. 

3. Vidvinkelpanel

Normalt täcker blixten en brännvidd från 24 mm, men om man använder en extrem vidvinkel kan ljuset spridas ännu mer med hjälp av en vidvinkelpanel som man fäller ut över blixthuvudet.

Läs också: 5 tips til bedre fotos med indbygget flash här

4. Synkronisering med den andra slutarridån

När du fotograferar rörliga motiv vid långa slutartider på t.ex. en sekund med blixt visas den rörliga delen av motivet vanligen bakom fartränderna.

Det ser helt fel ut och beror på att blixtljuset fyras av i början av exponeringen.

Men när man synkroniserar med den andra slutarridån, vilket även kallas för 2nd curtain eller Rear, avfyras inte ljuset förrän i slutet av exponeringen, så att huvudmotivet lyses upp i slutet av rörelsen.

Andra slutarridå second curtain Speedlite flash

Här har blixten fyrats av i slutet av exponeringen, så att fartränderna ligger bakom handen.

© Shutterstock

5. High-Speed-Sync

Blixten är suverän på att lätta upp skuggor på huvudmotivet i starkt solsken, men en blixt kan inte fyras av vid kortare slutartider än vanligen 1/200 sekund.

Du kan välja att blända ned till t.ex. F16, men då får du inte längre någon oskarp bakgrund. 

Med High-Speed-Sync kan du använda korta slutartider och därmed bibehålla den större bländaren.

Läs också: Så använder du High-Speed-Sync

6. Modelljus

När du justerar belysningen när du t.ex. ska fota porträtt är det till god hjälp att få blixten till att kasta ett långvarigt ljus på motivet med modelljus, så att du kan kolla hur ljuset och skuggorna faller innan du tar bilden.

Den här funktionen är inte tillgänglig i alla speedlite-modeller.

Läs också: 3 gratistips för bättre ljus i porträttbilder 

7. Stroboskop

Med den här funktionen avfyras flera blixtglimtar under en lång exponering, så att du kan fånga flera steg i en rörelse i en och samma bild. 

Bild tagen med stroboskopfunktion. speedlite flash

Med stroboskopfunktionen fångar du flera moment av en rörelse. Du kan oftast ange hur många gånger och med vilket intervall som blixten ska fyras av.

© Shutterstock

8. Master/slave

Med flera blixtar kan du belysa motiven från olika vinklar. En blixt som kallas för Master fjärrutlöser de övriga blixtarna som kallas för slavblixtar. 

Alla blixtarna kan ställas in på olika ljusstyrkor, så att du kan experimentera med belysningen. Det är bara större blixtmodeller som kan användas som Master.

Läs också: Så här fotograferar du porträtt med studioljus

9. Radiostyrning

När du använder flera blixtar kommunicerar de oftast via ljus. Det innebär att slavblixten måste ha fri sikt till Master-blixten, och det går inte om den t.ex. är vänd åt ett annat håll än Master-blixten, om den står ute i starkt solsken eller om den är placerad bakom en vägg eller liknande.

Radiostyrning löser de här problemen, för med den behöver de olika blixtarna inte kunna se varandra.

Du kan investera i trådlösa utlösare till din speedlite i olika prisklasser för att underlätta arbetet med blixtar som inte sitter på kameran.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av