Cookie- och Sekretesspolicy

3 gratistips för bättre belysning i porträttbilder

Med ett par enkla knep kan du förbättra belysningen i dina porträtt så att du får färre fula skuggor och fler detaljer.

  • 17.05.2016

Det är inte alltid som man har med sig hela fotoutrustningen eller vill investera i dyr extrautrustning – om man ens har möjlighet till det. Här presenterar vi tre tjuvknep som du kan använda när du fotograferar porträtt och vill lätta upp skuggorna så att det kommer in fler detaljer i ansiktet.


1. Använd aluminiumfolie som reflektor

En rejäl bit grillfolie eller en frigolitskiva fungerar bra som billiga reflektorer som kan lätta upp skuggor i ansiktet när du fotograferar utomhus.

Placera den hemmagjorda reflektorn mittemot ljuskällan så att den reflekterar in ljuset mot personen. Knepet kan också användas inomhus om du placerar en person vid ett fönster och reflektorn mittemot fönstret.

2. Skapa din egen skugga

I skarpt solsken får man sällan en bra belysning av porträtt i och med att delar av ansiktet ligger i skugga. Du kan använda en reflektor som vi precis har beskrivit, men ofta är det bättre att skärma av solen.

Då behöver du en eller två medhjälpare som håller upp ett stycke vitt tyg, till exempel ett gammalt lakan, så att skuggan från det täcker personen. Då får man en jämn belysning av ansiktet.

3. Använd den inbyggda blixten

Med en extern blixt får man mycket snyggare ljus när man riktar blixthuvudet upp i taket så att ljuset sprids och därmed blir mycket jämnare och naturligare. Du kan åstadkomma samma sak med en inbyggd blixt.

På vissa kameramodeller kan du vinkla blixten bakåt med ett finger som du ser på bilden nedan, så att den pekar upp i taket.Om blixten inte kan vinklas bakåt kan du sätta en bit vitt papper framför blixten så att en del av ljuset riktas upp mot taket.


> Se också hur du kan använda en surfplatta för att få bättre ljus i porträtten.Tillgång till allt

Beställ Bonnier Digital Foto och få fri tillgång till Prylguiden, Fördelszonen, ditt eget fotoalbum och hundratals fotokurser.
Beställ Bonnier Digital Foto

Årets bästa erbjudande!

Få 2 nummer av Digital FOTO + Bluetooth-hörlurar. Du sparar 713,80 kronor och får tillgång till en uppsjö av extra online-förmåner.

Årets bästa erbjudande!

> Beställ här

Fördelszonen!


Nu får alla våra läsare tillgång till exklusiva videor, smarta tips, kurser, program och testbilder samlade i vår splitternya Fördelszon.
Besök Fördelszonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv in e-postadress och klicka på "Beställ":

Allt om Nikon

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Besök Fördelszonen

Nya online-förmåner bestående av videor, ...

GoPro HERO4 kamera

Vad är en GoPro kamera? Är de vattentäta? Kan ...

Se alla PLUS-fördelar

Beställ Digital Foto för alla och få tillgång ...

Bli vän med Digital Foto för alla på Facebook

Bli vän med Nordens största fototidning. Var ...

Vi har samlat våra nyheter om och tester av ...

Bonnier DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss