Ett vidvinkelobjektiv är ett fantastiskt verktyg som kan föreviga världen på ett helt annat sätt än vad våra ögon klarar av.
Men om du tror att ett vidvinkelobjektiv automatiskt ger storslagna bilder, får du tänka om.
Det är faktiskt oerhört lätt att ta dåliga bilder med ett vidvinkelobjektiv om du inte har koll på objektivets styrkor och svagheter.
Nedan går vi igenom några av felen som vi oftast ser i vidvinkelbilder från nybörjare.
1. Du har inte någon intressant förgrund
2. Du har inget tydligt huvudmotiv
3. Du försöker pressa in för mycket i bilden
4. Du fotograferar människor i närbild
5. Du använder vidvinkel utan anledning
> Läs också: Vidvinkel – så får du ut mest av objektivet
1. Du har inte någon intressant förgrund
Ett teleobjektiv komprimerar perspektivet, så att det som ligger i bakgrunden ser ut att vara närmare än vad det är i verkligheten. Det betyder att du med ett teleobjektiv absolut kan ta en fin bild av ett t.ex. ett vidsträckt landskap med berg i horisonten.
Ett vidvinkelobjektiv gör det motsatta, vilket innebär att det som finns i bakgrunden ser ut att ligga ännu längre bort.
Därför behöver du placera ett eller fler element i förgrunden. Annars känns bilden tom och intetsägande.
I en landskapsbild kan det t.ex. röra sig om ett träd, en sten, ett hus eller en väg – vad det är spelar inte så stor roll, huvudsaken är att det är något som kan fånga blicken.
Det fungerar särskilt väl om du går riktigt nära, så att detaljerna framträder tydligt. Det ger djup i bilden som då blir mer intressant att titta på .
> Läs också: De bästa vidvinkelobjektiven just nu
2. Du har inget tydligt huvudmotiv
När allt i bilden har samma avstånd till kameran, finns det inte något som framträder vidare tydligt, utan allt ser litet och oansenligt ut.
Men så snart du kommer närmare något av elementen skiljer det sig från omgivningarna och drar åt sig uppmärksamhet.

När allt i bakgrunden flyttas längre bak i bilden är det väldigt viktigt att det finns något att titta på i förgrunden. Här hade man t.ex. kunnat gå närmare några av de färgstarka blommorna för att få en intressantare bild.
© ShutterstockMed andra ord så blir det du som du placerar i förgrunden nära kameran automatiskt ditt huvudmotiv som dominerar bilden.
Därför är det också bra att fundera lite på vad du väljer att fokusera på. Fråga t.ex. dig själv om det finns något intressantare i närheten som du hellre vill ha med i bilden.
> Läs också: 5 tips som ger bättre landskapsbilder
3. Du försöker pressa in för mycket i bilden
Som nybörjare är det helt naturligt och förståeligt att man kan bli exalterad över hur mycket av omgivningarna man kan få med i en enda bild.
Men detta slutar ofta med att man får tråkiga bilder mad alltför många intetsägande eller till och med störande element eftersom du vill få med rubbet i bilden.

Här kan man tydligt se allt som händer på den livliga gatan – men är det en vidare intressant bild? I stället för att ta några steg tillbaka, är det oftare bättre att gå närmare inpå och gå ned på knä, så att du verkligen fokuserar på någon av varorna som säljs.
© ShutterstockEtt bra exempel är en marknadsplats i en storstad. Det kan vara frestande att ta några steg tillbaka för att få med hela sceneriet i bilden, men det blir mest av allt en översiktsbild som registrerar hur platsen såg ut.
Hitta i stället en intressant detalj, t.ex. en spännande vara i något av stånden, och gå riktigt nära den, så att den blir till huvudmotivet med marknadens myller i bakgrunden.
> Läs också: 10 tips som gör dig till en ännu bättre fotograf
4. Du fotograferar människor i närbild
Du har säkert använd mobilen för att fotografera dig själv eller andra människor. Minns du hur svårt det var att ta en bra bild där du faktiskt var relativt lik dig själv?
Det beror på att de flesta mobilkameror har vidvinkelobjektiv, och vidvinkelobjektiv förvränger perspektivet – det blir sällan vidare smickrande.

Näsan ser gigantisk ut, medan hakan och hårfästet hamnar längre bak och öronen är helt borta. Vidvinkelperspektivet är inte direkt ansiktets bästa vän.
© ShutterstockSom med alla andra motiv blir det som är närmast frontlinsen nämligen oproportionerligt stort, och det är oftast näsan.
Om du inte är ute efter något karikatyrliknande är det alltså bäst att undvika vidvinkel när det gäller ansikten.
Däremot fungerar vidvinkelobjektivet ofta bra till bl.a. reportage- och gatufotografi.
> Läs också: De bästa inställningarna för porträttfoto
5. Du använder vidvinkel utan anledning
Den sista felet är nog det som många sällan upptäcker, nämligen att använda vidvinkelobjektiv utan några andra skäl än att det är roligt eller annorlunda.
Att använda ett visst objektiv kan vara en begränsande faktor, och om du är van vid att fotografera med t.ex. teleobjektiv, kan en vecka med vidvinkel absolut sparka igång kreativiteten.
Huvudsaken är att man tänker på att vidvinkelobjektiv kräver att du griper dig an kompositionen på ett helt annat sätt än med ett teleobjektiv.
Om du använder vidvinkelobjektivet helt enkelt för att det var det som satt på kameran när du tog upp den ur väskan – då kommer det också att vara synligt i dina bilder.
> Läs också: Det behöver du veta innan du köper objektiv