Tips för bättre landskapsbilder Mads Peter Iversen

Mads Peter Iversens fascinerande landskapsbilder har gett honom över 100 000 följare på Instagram och över 25 000 prenumeranter på YouTube. 

© Mads Peter Iversen

Fotoguidens bästa tips för bländande landskapsbilder

I det senaste numret av Bonnier Digital FOTO har vi träffat den professionella landskapsfotografen och fotoguiden Mads Peter Iversen och fått hans bästa tips om hur man tar enastående bilder.

9 maj 2019 av Sarah Marie Winter

"Finns det några tekniker som du alltid använder när du fotograferar landskap?"

Det frågade vi den professionella fotografen och fotoguiden Mads Peter Iversen när vi intervjuade honom till Bonnier Digital FOTO nummer 8/2019. 

Och det fanns det naturligtvis. Hela tre stycken, faktiskt. Du hittar dem här, och sedan kan du gå ut och ta dina bästa landskapsbilder någonsin. 

1. Hitta en intressant punkt 

När du fotograferar ett landskap ska du alltid se till att ta med något som ögat kan fokusera på. Det kan t.ex. vara ett vackert slott eller ett berg med en karakteristisk form, men ett träd eller en liten stuga kan också fungera.

Det viktigaste är att det finns något som blicken kan vila på. Om du fotograferar ett storslaget landskap, där det inte finns något som urskiljer sig i bilden kan den ge ett tomt och oplanerat intryck.

Läs också: 7 tips som ger bättre landskapsbilder

Tips för bättre landskapsbilder Mads Peter Iversen

Isgrottan på Island är fantastiskt vacker i sig själv, men när man placerar en människa vid ingången ger man betraktaren något att fokusera på. Det betyder att blicken vilar på bilden en längre stund. 

© Mads Peter Iversen


2. Berätta en historia

Om du t.ex. ska fotografera en kyrka, ett slott eller en annan historisk byggnad ska du helst inte zooma in helt på motivet, så att det tar upp hela bildytan.

Det kan vara frestande eftersom du då får med så många detaljer som möjligt i bilden, men det blir bilden blir mycket intressantare om du väver en berättelse kring motivet genom att visa en förgrund.

Det kan t.ex. vara en stig som leder upp till kyrkan. Om du är ute och fotograferar tillsammans med någon annan kan du be den här personen att gå t.ex. 50 meter framåt och ställa sig med ansiktet mot kyrkan, så att du får med en anonym person i bilden.

När du tar med ett mänskligt element gör du det lättare för betraktaren att relatera till bilden. De kanske tänker ”vad är det för en kyrka, vad händer därinne?” Samtidigt leder du blicken in mot kyrkan eftersom all rörelse är riktad mot den.

Läs också: 5 tips för bättre landskap

Tips för bättre landskapsbilder Mads Peter Iversen

Människan långt borta på kullen i den ena delen av bilden från Färöarna bidrar till att berätta en historia om landskapet och det lilla fyrtornet på toppen. Samtidigt ger personen en aning om storhetsförhållandena, vilket annars kan vara svårt att förmedla. 

© Mads Peter Iversen


3. Ta två exponeringar

Vi brukar säga att om du fotograferar i råformat kan du plocka fram nya detaljer i områden som annars har blivit alltför ljusa eller mörka.

Men ibland har ett motiv en så pass hög kontrast att du inte kan återskapa detaljerna, oavsett hur mycket du justerar i Lightroom eller Photoshop.

Därför är det bra att alltid göra det till en vana att ta två bilder av samma landskap – en för skuggorna och en för högdagrarna.

På så vis får du med dig mer bilddata hem från fototillfället, och gör det mycket enklare att rädda en över- eller underexponerad bild i bildbehandlingen.

Naturligtvis är det inte alltid du får användning för den extra bilden, men det är bra att vara på den säkra sidan och det är alltid enkelt att radera onödiga bilder i efterhand.

Läs också: Lyft dina landskapsbilder till en ny nivå i Lightroom 

Tips för bättre landskapsbilder Mads Peter Iversen

Den här bilden från Skottland kunde på grund av de höga kontrasterna lätt bli väldigt över- eller underexponerad. Genom att ta två bilder och lägga samman dem i bildbehandlingen kan fotografen enklare ta fram detaljer ur skuggorna och högdagrarna. 

© Mads Peter Iversen

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av