Smarttelefoner till den kräsna fotografen

En avancerad mobiltelefon är ett bra komplement till den stora kamerautrustningen, men mobilerna har olika kvalitet och prestanda. Vi har testat 7 av marknadens intressantaste mobiltelefoner för fotointresserade.

19 augusti 2016

Alla smarttelefoner som ligger i våra fickor gör att vi kan ta bilder var vi än befinner oss och i nästan alla tänkbara situationer.

Därmed är du alltid redo och kan ta bilder som du annars aldrig hade tagit eftersom den stora fotoutrustningen ligger kvar därhemma. Bildkvaliteten på de testade kamerorna ligger på omkring 12 megapixel - med undantag av Sony Xperia som imponerar med hela 22,8 megapixel. Det är imponerande med tanke på vad digitalkameror och mobilkameror kunde åstadkomma för bara ett fåtal år sedan, även om flertalet mobilkameror inte alls når upp till spegelreflex- och systemkamerornas nivå. Här är den markanta skillnaden med avseende på sensorstorlek en avgörande faktor för både detaljåtergivning och förmåga att hantera bildbrus vid höga ISO-värden.

Test av marknadens största

I vårt test granskade vi 7 aktuella modeller från Apple, Google, HTC, Huawei, LG, Samsung och Sony, där alla har bra fotofunktioner.

Vi tittade särskilt på hur kamerorna presterade och utvärderade exponeringen, skärpan och färgerna, men vi bedömde också telefonernas generella prestanda och användarvänlighet, och dessutom spelade priset in på det totala omdömet.

Manga av kamerorna kan fotografera i råformat, vilket är ett plus för många fotografer. Här får man också hålla ett öga på mobilernas minneskapacitet, särskilt på de modeller där man inte kan utöka minnet med ett SD-kort.

Till och med testets billigaste modell klarade sig överraskande bra, och vi kan avslöja att du inte ska välja en iPhone om det är en kamera som du är ute efter. Detta trots att Apple har en stor del av marknaden.

Läs hela testet i nummer 13/2016 av tidningen Digital FOTO. Om du prenumererar kan du ladda ner testet gratis överst på den här sidan.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av