Makrofotografi är en av de roligaste men också svåraste fotogenrerna. Det är nämligen lätt att få oskarpa bilder i och med att även de minsta rörelser kan flytta motivet ur fokus så att skärpan hamnar fel.
Här hittar du våra fem bästa tips för att åstadkomma skarpa makrobilder utan irriterande oskärpa.
- Stäng av autofokusen
- Välj rätt bländare
- Öka ISO när du fotograferar makro
- Använd blixten
- Välj rätt tidpunkt
> Läs också: Allt du behöver veta om makrofotografi.
1. Stäng av autofokusen
När man fotograferar makro är skärpedjupet extremt litet. Ofta är det skarpa området mindre än ett par millimeter.
Därför är det lätt att autofokusen sätter sig på fel punkt, så att viktiga delar blir oskarpa.
I stället bör du använda manuell fokusering där du helt exakt kan bestämma var skärpan ska ligga.
För just makrobilder är det bra att använda en särskild teknik för att fokusera manuellt. Gå först över till manuell fokusering. Vrid sedan på fokusringen tills du kommer till objektivets närgräns, så att du fokuserar på så kort avstånd som möjligt.
Titta sedan i sökaren och rör dig försiktigt fram och tillbaka tills du ser att den önskade delen av motivet är skarp. Med andra ord ställer du in skärpan genom att justera avståndet mellan kameran och motivet.
Den lilla skillnaden i avståndet till motivet är nämligen lättare att kontrollera på det här viset än genom att vrida på objektivets fokusring.
> Läs också: Så använder du manuell fokus.

När du fotograferar makro får du större kontroll när du fokuserar manuellt. I ett motiv som detta riskerar du att autofokusen lägger skärpan på spindelns ben eftersom de är närmare kameran.
© Shutterstock2. Välj rätt bländare
I en makrobild är det väldigt svårt att få skärpa på hela motivet. Det beror på det väldigt korta skärpedjupet som du får med ett makroobjektiv.
Därför är det lätt att man väljer en mindre bländare, till exempel F22, för att få skärpa i en större del av motivet.
Men tyvärr tecknar objektiven oftast inte så skarpt på de allra minsta bländaröppningarna, och dessutom kräver de oftast relativt långa slutartider.
Det går oftast inte heller så bra att använda de allra största bländaröppningarna, t.ex. F4.0, för skärpedjupet blir näst intill mikroskopiskt på korta avstånd.
Använd därför en bländare på mellan F8.0 och F16 där objektiven oftast tecknar som skarpast, och där du får större skärpedjup än vid full bländare.
> Läs också: Så fotograferar du makro med mobilen.

Här har man valt en lämplig bländaröppning där de viktigaste delarna av motivet är i fokus. Om bländaröppningen blir för stor, riskerar du att bara en liten del av motivet blir skarpt.
© Shutterstock3. Öka ISO när du fotograferar makro
När makrofotografi handlar om riktigt små och skarpa detaljer, känns det inte vidare intuitivt att öka ISO i och med att det tenderar att ge fler korn i bilden.
Men ett något högre ISO-värde är ett måste om du vill ha en skarp makrobild. Bildens skärpa beror nämligen i hög grad på slutartiden.
Kontrollera därför i förväg hur mycket brus du får i bilderna från kameran på olika ISO-värden. Sedan vet du mycket du kan öka ISO-värdet utan att få alltför korniga bilder.
Den kortare slutartiden som du kan få genom att välja ett högre ISO-värde, gör att risken för rörelseoskärpa i bilderna minskar.
> Läs också: Så använder du ISO-inställningarna.
4. Använd blixten
För att få korta slutartider och en ett hyggligt lågt ISO-värde kan du behöva använda blixt. Det artificiella ljuset kan dessutom ge snyggare ljus på ditt motiv.
Det viktigaste du behöver tänka på när du använder blixt i samband med makrofotografering är att ljuset inte blir för direkt och hårt.
Använd därför en diffusor framför blixten som sprider ljuset så att kontrasten och skuggorna i bilden blir mjukare. Det ger en bättre bild.
En diffusor behöver inte vara särskilt dyr. Det fungerar t.ex. riktigt bra att placera en uppskuren pingisboll över kamerans inbyggda blixt.
Om du har en extern blixt är det bäst om den inte sitter på kameran. Då slipper du t.ex. att objektivet kastar skuggor på motivet. För att kontrollera blixten när den inte sitter på kameran kan du bl.a. använda radiostyrning eller en blixtkabel.
> Läs också: Allt du behöver veta om blixten.

Du göra en diffusor av nästan vad som helst. Här har man tejpat en bit papper över blixten. så att ljuset sprids och blir mjukare.
© Shutterstock5. Välj rätt tidpunkt
De populäraste makromotiven är ofta insekter, blomblad och annat smått.
För att få en riktigt skarp makrobild behöver ditt motiv vara helt stilla.
När du fotograferar insekter och andra småkryp är det bäst att göra det tidigt på morgonen. Innan de har värmts upp av solen har de en väldigt låg aktivitetsnivå, så då minskar risken för att de ska ge sig iväg.
Du kan även öka dina chanser för skarpa makrobilder utomhus genom att t.ex. ta med ett paraply som kan du kan använda som vindskydd. Då blir det mycket lättare att fotografera bl.a. blommor.
> Läs också: Så får du ut mesta möjliga av ditt makroobjektiv.