Makrobild av papegojblomma

Världen är full av förunderliga detaljer, och det är faktiskt rätt enkelt att komma riktigt nära dem med hjälp av en mobiltelefon. 

© Shutterstock

5 lätta tips för att fotografera makro med mobilen

I de allra flesta fall presterar kameran bättre än mobilen med avseende på skärpa, färger och bildkvalitet. Men en sak som kameran inte alltid klarar av är att komma riktigt nära små detaljer. Här får du fem tips att tänka på när du ska fotografera makro med mobilen.

6 september 2019 av Sarah Marie Winter

Om du inte har något makro- eller teleobjektiv, kan det vara väldigt svårt att komma nära små detaljer med kameran. 

Det beror på att alla objektiv har en så kallad närgräns, vilket är lika med det minsta avståndet som objektivet klarar av att ställa in skärpan på. Ett vanligt paketobjektiv på 18–55 mm har till exempel en närgräns på 28 cm. 

> Läs också: Allt som du behöver veta om makrofotografi

Men hos mobiler är närgränsen ofta betydligt mindre. Hos en iPhone 7 är den t.ex. bara 10 cm. Samtidigt är mobilen rent fysiskt mindre än de flesta kameror, vilket medför att du lättare kan smyga dig närmare levande motiv utan skrämma bort dem.

Därmed kan det ofta löna sig att använda mobilen när man t.ex. ska fotografera insekter eller blommor, under förutsättning att bilderna inte ska skrivas ut i storlekar som ställer krav på upplösningen. 

> Läs också: 6 saker som du behöver veta om mobilkameran

Här får du våra bästa tips om makrofotografering med mobilen.

1. Börja inomhus
2. Torka av kameralinsen
3. Använd externa appar för att öka kontrollen
4. Använd ett clip-on-objektiv
5. Använd en supermakro-kamera

1. Börja inomhus

Makrofoto av kaktus

Kaktusar och fetbladsväxter är intressanta makromotiv som ofta återfinns på fönsterbänken i många hem. De är också bra att börja med eftersom de gömmer på en massa olika detaljer – och så rör de sig inte när man fotograferar dem. 

© Shutterstock

När man fotograferar makro utomhus är vädret det största hindret – minsta vindstöt får nämligen motivet att röra sig, så det är svårt att få en skarp bild vid en normal slutartid.

Därför är det bra att börja inomhus. Det betyder däremot inte att du bara kan fotografera sådant som finns därhemma. Bland annat kan du plocka blommor från trädgården och ställa i en vas på köksbordet. 

Annars är frukt och grönsaker bra och detaljrika motiv.

> Läs också: Så tar du fina bilder av droppar

2. Torka av kameralinsen

Det låter kanske som en självklarhet, men många glömmer att mobilen ligger i fickan eller väskan större delen av dagen, där den får massor av fläckar från tyg och annat som stöter emot den.

Därför ska du komma ihåg att torka av linsen, precis som när du gör rent objektivet frontlins. På makrobilder syns det nämligen ofta extra tydligt om det sitter damm eller smuts på linsen.

> Läs också: Förläng livet på fotoutrustningen

3. Använd externa appar för att öka kontrollen

Bild av händer som fotograferar blommor med mobilen

Med en extern kameraapp får du betydligt bättre kontroll över exponering och fokus i dina bilder, vilket kan vara användbart när du fotograferar makro. 

© Shutterstock

Du vet kanske redan att du kan trycka på skärmen för att fokusera på ett bestämt objekt i bilden. Men den här tekniken är inte alltid helt exakt, så därför kan det vara bra att använda en extern app för manuell fokusinställning.

Appen Manual Camera är en av många kameraappar som finns till Android, och med den kan du ställa in fokus, slutartid, ISO, vitbalans och exponeringskompensation manuellt. 

> Läs också: 6 appar som fotografen behöver till sin mobil

4. Använd ett clip-on-objektiv

Om du vill gå ett steg längre kan du också för några få hundra kronor köpa ett externt objektiv som enkelt går att fästa på mobilen. Ofta rör det sig om vidvinkel-, fisheye- eller makroobjektiv, och tillbehöret ger helt nya möjligheter.

Ta dina mobilbilder till nya höjder med 3 mobilobjektiv för bara 49 kronor här. 

5. Använd en supermakro-kamera

Om du vill komma närmare än vad en mobiltelefon klarar av, är det nu du ska klippa till och börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO.

Just nu får du nämligen två nummer av Bonnier Digital FOTO plus en supermakro-kamera med wifi för bara 59,50 kr.

Med supermakro-kameran kan du förstora motivet upp till 1000 gånger och få helt otroliga detaljer – bl.a. kan du se vart och ett av de mikroskopiska och färgskimrande fjällen på en fjärilsvinge.

Du styr lätt kameran från mobilen eller datorn.

Läs mer om kameran och erbjudandet här

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av