6 bra fotoappar till mobilen


© Shutterstock

6 bra fotoappar till mobilen

Vi har sammanställt våra favoritappar till Android och iOS. Med hjälp av dem får du bland annat en bättre kamera till mobilen, snygga effekter samt hjälp att ta bättre bilder med din riktiga kamera.

8 januari 2018 av Kristoffer Engbo

App 1: PhotoPills

Den här appen är till stor hjälp när du är ute och fotograferar med din riktiga kamera. Den visar var solen befinner sig vid en given tidpunkt och när den blå respektive gyllene timmen inträffar. 

Bland många övriga funktioner kan PhotoPills även beräkna skärpedjupet utifrån din kameramodell, brännvidden, bländaren och avståndet till motivet.

PhotoPills kostar 109 kronor till både iOS och Android, och du kan ladda ned den här.

App 2: Lightroom CC

Mobilversionen av Lightroom har inte bara massor av bildbehandlingsfunktioner utan även en kameradel som innebär att du kan fotografera i råformat om mobilen har stöd för det samt justera ISO, slutartid med mera. 

Om du abonnerar på Lightroom synkroniseras dina bilder automatiskt med Lightroom CC på datorn. 

Appen är gratis, och du hittar den här.

Läs också: Den bästa appen för bildbehandling

App 3: RNI Films

På den analoga tiden var typen av film som man använde avgörande för slutresultatet. Vissa filmer gav kraftigare färger, andra gav fina hudtoner, och de olika svartvita filmerna hade också sina egna uttryck. 

Med appen RNI Films från Really Nice Images kan du använda effekterna från de analoga filmerna på dina mobilbilder. 

Gratisappen ger en massa olika filmtyper att välja mellan, och du kan köpa ännu fler i appen som bara finns för iOS, och som du kan ladda ned här.

> Få full koll på Photoshop och Lightroom med vår kursbok, Photoshopskolan. Just nu får du boken samt 2 nummer av tidningen Bonnier Digital FOTO direkt i brevlådan för bara 49 kronor

App 4: Snapseed

Den här gratisappen från Google ger möjlighet till bildbehandling där du kan välja mellan olika förinställningar. Du kan även själv justera färger, ljushet, skärpa med mera. 

Det går även att göra justeringar i avgränsade områden med appen som finns till både iOS och Android, och som du hittar här.

App 5: GoPro Quik

Den här appen är gratis. Den gör små videoberättelser av de bilder och videoklipp som du har liggande på mobilen. 

Dels kan det ske på automatisk väg, och då använder appen bilder och film från en viss plats eller tidsperiod och lägger till musik och texter till videorna som du sedan kan redigera i efterhand. 

Du kan naturligtvis även skapa dina egna videohistorier. Du hittar appen till Android här och till iOS här.

App 6: Prisma

Med bara ett fåtal tryck på skärmen kan du göra om dina bilder till konstverk i appen Prisma. 

Du kan välja mellan en massa olika förinställningar som omvandlar dina bilder till skisser, serieteckningar eller klassiska målningar. 

Appen är gratis, och du kan ladda ner den till Android här och till iOS här.

> Här kan du läsa allt om användbara fotoappar till mobilen

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av