Fotografera vattendroppar

Daggdroppar är ett förtrollande motiv, och det är faktiskt inte så svårt att fotografera. Här visar vi hur du går tillväga. 

© Shutterstock

Så tar du fina bilder av droppar

Vattendroppar är ett motiv som kan ge fantastiskt fina bilder, och de är dessutom rätt lätta att fotografera, oavsett om du är nybörjare eller en rutinerad makrofotograf. Vi har satt samman en enkel guide till hur du lyckas med de små juvelerna.

Vårmånaderna är en fantastisk tid att gå på fotojakt, och ett av de mest magiska vårtecknen är morgondaggen som får alla blommor och växter att glittra som diamanter i solen.

Du behöver dock inte vänta in morgondaggen för att fotografera vattendroppar. Du kan också helt enkelt gå ut direkt efter en regnskur, eller själv använda en blomspruta för att spraya vatten på en växt som du vill fotografera. 

Här får du en enkel och lättöverskådlig guide till hur du tar de finaste bilderna av droppar. 

Använd makroobjektiv eller mellanringar

En vattendroppe är ett väldigt litet motiv, och om den ska ta upp tillräckligt med plats i bildytan för att det ska gå att se den, behöver du ett makroobjektiv som återger motivet i ett storleksförhållande på minst 2:1, eller ännu hellre 1:1.

Fotografera vattendroppar

Det finns många sätt att fotografera vattendroppar – du kan t.ex. välja att fotografera dem uppifrån och ner och på så vis få med den fina strukturen i lövet. 

© Shutterstock

Brännvidden är inte lika viktig som när du t.ex. fotograferar insekter och det är bra att kunna hålla ett visst avstånd, men 100 mm är en bra utgångspunkt för det här motivet.

Om du inte äger något makroobjektiv kan du fundera på att investera i en uppsättning mellanringar. Med en mellanring mellan objektivet och kameran kan du fokusera närmare än vanligt, och den kostar också mindre än ett makroobjektiv.

> Läs också: Mellanringar – den billiga vägen till makro

Sätt kameran på stativ

När du fotograferar med ett makroobjektiv blir skärpedjupet automatiskt väldigt litet, även om du använder en liten bländaröppning.

Det betyder att minsta lilla rörelse kan flytta fokus så mycket att droppen inte längre blir skarp. Därför är det viktigt att du sätter kameran på stativ, så att du kan hålla den helt stilla.

> Få översikt över de olika typerna av kamerastativ i Fördelszonen  

Välj en bländaröppning på F5.6–8.0

Vi vet att du vill ha en mjuk bakgrundsoskärpa. Och det kommer du också att få, även om du väljer en bländaröppning av det lite mindre slaget.

Fotografera vattendroppar

Med ett makroobjektiv får du fin bakgrundsoskärpa även om du väljer en medelstor bländaröppning. 

© Shutterstock

Som sagt får du ett extremt litet skärpedjup med ett makroobjektiv på kameran, och om du väljer t.ex. F2.8, blir fokusområdet så litet att det bara rör sig om några få millimeter.

Aktivera manuell fokusering

Det kan vara väldigt svårt för kamerans autofokus att hamna helt rätt, och ofta får du bara bilder där lövet under droppen är helt skapt om du låter autofokusen klara skivan.

Gå i stället över på manuell fokusering, aktivera live view och zooma in på kamerans skärm. Sedan kan du lätt fokusera exakt på droppen. 

> Läs också: Allt du behöver veta om makrofotografi

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av