Arkitektur

Arkitektur är en intressant genre som du kan utöva i både strålande sol och strilande regn. Här får du våra bästa tips för att lyckas med bilderna. 

© Shutterstock

Ta snygga bilder av arkitektur

Det kan uppstå en en kaskad av linjer, former och strukturer när man fotar byggnader. Här är din stora chans att bli mästare på komposition, för vi har samlat de allra bästa knepen, så att du garanterat ska få en flygande start.

11 december 2019

Du är säkert bekant med situationen när man går förbi en vacker byggnad, stannar upp, sätter ett vidvinkelobjektiv på kameran och försöker få med hela byggnaden i bilden.

Arkitekturfotografi är något helt annat. I stället för att försöka få med så mycket som möjligt av byggnaden handlar det snarare om att undersöka byggnaden från alla håll och låta detaljer eller dominerande linjer styra hur bilden blir.

Här tipsar vi om hur du kan ta arkitekturbilder som får folk att haja till.

> Läs också: 5 tips som ger bättre stadsbilder

1. Välj objektiv efter sammanhang

Öresundsbron vid solnedgång

Bilden av Öresundsbron är tagen med ett teleobjektiv som pressar samman perspektivet och gör så att element som ligger längre bort vid horisonten ser ut som att de ligger närmare.

© Shutterstock

Ibland är vidvinkelobjektivet det självklara valet om du t.ex. vill ha med ett välvt innertak med i bilden, men andra gånger kan teleobjektivet vara ett bättre val. Det beror helt och hållet på ditt motiv.

Om du bara väljer brännvidd utifrån vad som redan sitter på kameran kommer detta att synas i de bilder där motivet egentligen kräver en annan brännvidd.

Bilden ovan är t.ex. tagen med ett teleobjektiv. Ett vidvinkelobjektiv skulle ha gjort de avlägsna pylonerna alltför små, vilket hade gett en ointressant bild.

> Läs också: Så väljer du rätt objektiv

2. Hitta symmetrin i ett motiv

Symmetriskt innertak i en belgisk kyrka fotograferat nedifrån

Bilden av innertaket i en romersk-katolsk kyrka i Belgien är ett bra exempel på hur ett motiv kan vinna på att vara helt symmetriskt.

© Shutterstock

Många byggnader, både nya och gamla är byggda med symmetriska mönster som du kan använda för att skapa stillhet och harmoni i bilden.

Det är emellertid viktigt att symmetrin är perfekt, annars ser det rörigt och ogenomtänkt ut. Det kan vara en god hjälp att använda kamerastativ, så att du kan hitta exakt placering och kan ta den tid som krävs för att fokusera rätt.

> Läs också: 3 små förbättringar som ger bättre arkitekturbilder

3. Undvik störtande linjer

Modern arkitektur fotograferad med teleobjektiv

Med ett teleobjektiv kan du åstadkomma fascinerande utsnitt av modern arkitektur och få helt räta linjer utan problem.

© Shutterstock

En av de största utmaningarna vid arkitekturfotografi är de störtande linjer som uppstår när man riktar ett vidvinkelobjektiv uppåt mot en hög byggnad.

Den enklaste sättet att undvika dem är att investera i ett så kallat tilt/shift-objektiv som kan flytta fokusplanet i förhållande till kamerans bildsensor och därmed ta bilder helt utan förvrängningar.

> Läs också: Allt du behöver veta om tilt/shift-objektiv

I många fall kan du även slippa störtande linjer genom att gå så långt tillbaka att du kan hålla objektivets frontlins parallellt med byggnaden och ändå få med allt som du vill ha med.

Om du inte har ett zoomobjektiv, kan det betyda att du även får med delar som du inte är intresserad av, t.ex. trottoaren, men det går alltid att beskära bort i bildbehandlingen.

Ett teleobjektiv ger dessutom mindre missteckning och minskar också förekomsten av störtande linjer jämfört med vidvinkelobjektiv.

Fotogradera gärna i stående format vid en liten bländaröppning. Allt detta minskar risken för missteckningar.

> Läs också: Räta upp det skeva perspektivet

4. Använd störtande linjer när det passar

Modern arkitektur fotograferad nerifrån med störtande linjer

En grå och mulen dag lämpar sig perfekt för att ta stämningsfulla bilder av modern arkitektur där linjerna verkar fortsätta upp genom molnen.

© Shutterstock

Vi vet – nu har vi precis sagt att du ska undvika störtande linjer, men det finns även situationer där de kan ge en uppseendeväckande effekt.

Ofta betonar de t.ex. markanta linjer i modern arkitektur, särskilt om byggnaden består av glas och stål som speglar sig i varandra.

> Läs också: Det ska du fotografera när det är mulet

5. Konvertera till svartvitt

Manhattan Bridge fotograferad genom gator i Brooklyn New York

Bilden av den karakteristiska Manhattan Bridge i New York får ett tidlöst uttryck när man konverterar till svartvitt – trots att det finns med moderna bilar i förgrunden.

© Shutterstock

Det lönar sig ofta att konvertera bilden till svartvitt i bildbehandlingen. Byggnader har nämligen sällan särskilt intressanta färger, så när du helt tar bort dem ur bilden kan du i stället fokusera helt på formerna i bilden.

Svartvita bilder ökar också kontrasten och dramatiken i bilden, och det fungerar bra tillsammans med de skarpa hörn och markanta linjer som ofta kännetecknar arkitekturfoton.

> Läs också: 5 bra skäl till att konvertera bilden till svartvitt

Du kan även ställa in kameran så att den fotograferar i svartvitt. Då blir det lättare för dig att åstadkomma rätt komposition, i och med att d inte blir distraherad av färgerna.

Välj den svartvita bildstilen i kamerans meny, men kom ihåg att fotografera i råformat. Då visas bilden i gråtoner på skärmen, medan filen fortfarande är i färg när du öppnar den i råkonverteraren.

> Läs också: Dramatiskt svartvitt i Lightroom

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av