5 skäl till att göra om bilden till svartvitt


5 skäl till att göra om bilden till svartvitt

Svartvita bilder är ibland effektivare än färgbilder. Här kommer fem exempel på när när det är särskilt lämpligt att konvertera till svartvitt.

1. När bakgrunden tar för stor plats

Om det finns många element eller färger i bakgrunden kan detta ta fokus från huvudmotivet.

Man kan naturligtvis avlägsna element i bakgrunden via bildbehandling, men det kan vara ett stort projekt i vissa bilder. Då är en svartvit bild lösningen.

Det förenklar den röriga bakgrunden och riktar fokus mot huvudmotivet.

> Läs även: Det viktigaste du behöver veta om bildkomposition

2. När färgerna inte fungerar i bilden

Du kanske har fångat ett bra ögonblick ute på gatan, men personens kläder passar inte alls med de övriga tonerna.

Det kan också hända att du ska ta en porträttserie, och så dyker modellen upp i alltför färgstarka eller dominerande kläder. Konvertera bilden till svartvitt så undviker du problemet.

3. När du vill få ett konstnärligt resultat

Om du vill gå åt ett mer konstnärligt håll och till exempel låta kontraster och silhuetter dominera extra mycket är det bra att experimentera kreativt med svartvita möjligheter.

5 skäl till att göra om bilden till svartvitt

När svartvitt har större genomslagskraft

4. När svartvitt har större genomslagskraft

Om hela scenariot i bilden ser lite blekt ut och färgerna inte har något syfte eller någon funktion kan det vara en bra idé att testa med svartvitt.

Om du till exempel har fotograferat i ett rum där allt går i ungefär samma ton, får man större kontraster med svartvitt, vilket också kan lyfta bilden.

5. När kameran var felinställd

Ibland måste man vara snabb på utlösaren och fånga ett ögonblick även om kameran inte är rätt inställd.

Det kan sluta med en underexponerad bild med en massa brus eller en överexponerad bild med urfrätta högdagrar.

Svartvitt kan vara en bra lösning för att dölja sådana fel. Till exempel ger brus ett nostalgiskt intryck i svartvitt, snarare än att man tänker på det som en felaktighet.

> Se även våra tre tips för bättre belysning.

Redaktionen rekommenderar: Bli expert på Photoshop 

Photoshop är ett utmärkt bildbehandlingsprogram, men det är även väldigt omfattande och det tar tid att bekanta sig med det. Om du hör till dem som helst vill få vägledning och hjälp på svenska är vår kursbok Photoshopskolan perfekt för dig.

 Här får du en omfattande introduktion till både Elements, Lightroom och Photoshop i ingående steg-för-steg-guider med tillhörande videokurser. Tillsammans med boken får di ett ark med översikt över de olika programmens snabbkommandon samt exklusiv åtkomst till en rad kursvideor. 

När du har gått igenom bokens lättöverskådliga kurser och videorna kommer du att kunna lyfta dina bilder till en helt ny nivå med avseende på bland annat färger, brus och skärpa. Boken går även in på sådant som att byta ut en bakgrund och lägga till kreativa effekter. 

> Just nu kan du få Photoshopskolan med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Här kan du läsa mer om boken. 

Du som prenumererar får dessutom möjlighet att titta på över 400 videokurser om fotografering och bildbehandling i Fördelszonen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av