Därför ska du fotografera i svartvitt

Bilder i svartvitt har en del speciella fördelar som många fotografer utnyttjar för att skapa fantastiska bilder helt utan färg. I den här artikeln får du veta vilka de är. 

© Shutterstock

Därför ska du fotografera i svartvitt

I en värld där färgstrålande bilder slåss om vår uppmärksamhet kan det verka ologiskt och onödigt att fotografera i svartvitt. Men det monokroma uttrycket kan göra dina bilder enormt mycket bättre.

27 januari 2017

Vad är svartvitt fotografi?

Svartvitt, eller S/H som det ibland förkortas, är en fotografisk genre där fotografen uteslutande använder svart, vitt och gråtoner vid tagningen.

Vid fotografins barndom var alla stillbilder och filmer i svartvitt eftersom det då inte fanns någon teknik för att återge färger.

Efter att färgfilmen uppfanns 1930 dröjde det inte många år förrän majoriteten av alla foton och filmer var i färg.

Men även om det i dag är lättare att ta bilder i färg än i svartvitt finns det fortfarande många fotografer över hela världen som föredrar det svartvita uttrycket.

> Läs också: Ta dramatiska vinterbilder i svartvitt

Varför fotografera i svartvitt?

Det verkar kanske lite underligt att efterlikna en gammaldags teknik med de senaste kamerorna på marknaden, men svartvitt kan användas till mycket – bl.a. att öka dramatiken i en statisk bild eller göra en lite för rörig bild mer rofylld.

Därför ska du fotografera i svartvitt

Svartvitt kan göra dina bilder bättre genom att t.ex. leda blicken dit du vill. Samtidigt kan du öka ISO-värdet mer utan att få problem med gryniga bilder.

© Shutterstock

Svartvitt lämpar sig bättre för vissa typer för motiv än andra, bl.a. gatufoton, porträtt, arkitektur och karg natur. De största fördelarna med svartvitt är att det tar bort fokus från störande färger och framhäver detaljer i strukturer.

Och så kan brus från höga ISO-värden nästan helt fördärva en färgbild. Men om du konverterar till svartvitt är problemet plötsligt löst – kornen klär nämligen den svartvita bilden.

Det är bra att känna till om du råkar öka ISO-värdet alltför mycket och ändå vill ha ett användbart resultat.

Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i svartvitt

Hur fotograferar jag i svartvitt?

Det är inte vidare svårt att fotografera i svartvitt.

På de flesta kameror kan du nämligen ställa in bildstilen till Monokrom, vilket ger en svartvit bild.

Här har du dock ingen kontroll över kontrasten, och om du fotograferar i jpeg kan du inte återskapa färgerna i bilden.

Därför ska du fotografera i svartvitt

Du kan visserligen ställa in kameran så att den fotograferar i svartvitt, men det är oftast bättre att avlägsna färgerna i efterhand i bildbehandlingen. Då får du fler möjligheter till att justera kontrasterna. 

© Shutterstock

Du får därför fler möjligheter att anpassa bilden om du till att börja med tar bilden i färg och råformat.

När du öppnar bilden i en råkonverterare, t.ex. Lightroom eller Photoshop, ska du i fältet NML/gråtoner välja gråtoner.

Sedan kan du justera exakt hur mycket varje färg i bilden ska slå igenom i svartvitt.

Använd t.ex. de blå tonerna för att ge himlen ett mer kontrastrikt uttryck, eller öka de röda och orange tonerna för att få ut så mycket som möjligt av hudtonerna i ett porträtt.

Se också: De bästa gratisprogrammen för bildbehandling

Fler möjligheter med förinställningar

Om du vill konvertera en färgbild, men inte är helt säker på vilka inställningar som du ska använda, kan du använda dig av förinställningar.

Det finns flera olika förinställda svartvita profiler som kan aktiveras med ett fåtal klick för att finjusteras i efterhand.

Det finns flera olika förinställningar i Lightroom, men om du vill ha mer att välja mellan kan du ladda ned fler förinställningar på internet. Dessa kan du sedan aktivera inifrån Photoshop eller Lightroom.  

Därför ska du fotografera i svartvitt

Med förinställningar från t.ex. Nik Collection från DxO kan du ge dina bilder ett kontrastrikt svartvitt uttryck med ett fåtal klick. Det är enkelt att justera detaljer och nyanser i efterhand om resultatet inte är helt perfekt.

© Shutterstock

Man kan även ladda ned så kallade plugin-program med ytterligare förinställningar, som man aktiverar via sitt vanliga bildbehandlingsprogram. Ett av de mest populära plugin-paketen är Nik Collection från franska DxO. Paketet omfattar bl.a. pluginen Silver Efex Pro som är ett väldigt bra verktyg vid svartvit konvertering.

Med Silver Efex Pro får du en lång rad olika förinställningar med väldigt olika uttryck. Du kan bl.a. välja en extremt kontrastrik konvertering som framhäver strukturer som rynkor och ärr, eller en mildare konvertering som ger mjuka och grå mellantoner.

Det finns också en hel del förinställningar som återskapar effekter från den analoga eran, t.ex. korn, repor, vinjetter eller mörka ramar. Det ger ett stämningsfyllt uttryck som kan ge en bild det sista lilla extra.

Få massor av tips om svartvitt med Bonnier Digital FOTO

Du som prenumererar på Bonnier Digital FOTO kan hitta massor av tips och guider till svartvita bilder i Fördelszonen som bara är till för våra prenumeranter.

Du hittar bland annat 4 funktionsmakron för svartvitt i Photoshop, en guide för att se de svartvita motiven i tagningstillfället, goda råd om hur du gör om delar av en bild till svartvitt och en utförlig guide till hur du åstadkommer de bästa svartvita bilderna i Lightroom.

Prenumererar du inte ännu? Du kan nu få 1 nummer av Bonnier Digital FOTO och fullständig åtkomst till Fördelszonens mer än 500 videor, guider och förinställningar för bara 29 kronor.

Se erbjudandet här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av