Därför ska du fotografera i svartvitt

Kom igång med svartvitt

Bilder utan färger kan framstå som mer rofyllda eller mer dramatiska, och med bara några få verktyg får du perfekta gråtoner och en snygg kontrast. Här får du några användbara tips för svartvita bilder.

27 januari 2017

Det kan alltid vara värt att hålla svartvitt i bakhuvudet, även om det kanske kan verka lite underligt att använda de modernaste kamerorna på marknaden för att efterlikna gammaldags teknik.

Svartvitt lämpar sig särskilt väl för motiv som gatufoton, karg natur och porträttbilder.

Då får du möjlighet att jobba med helt andra detaljer, och du behöver inte bekymra dig över tekniken i lika hög grad som med färgbilder.

I färgbilder kan ISO-brus vara förödande, men om du konverterar till svartvitt är problemet genast ur världen. Det kan vara bra att tänka på om du råkar öka värdet för mycket och ändå vill få användning av resultatet.

Fotografera i råformat

Du får bäst möjligheter i bildbehandlingen om du till att börja med fotograferar i färg och råformat. Du kan ju alltid konvertera en färgbild till svartvitt, men du kan inte få tillbaka färgerna om du har använt kamerans svartvita inställning.

När du öppnar bilden i en råkonverterare som exempelvis Lightroom eller Photoshop, ska du i fliken NML/gråskala välja Konvertera till gråskala. Sedan kan du justera exakt hur mycket varje färg i bilden ska slå igenom i svartvitt.

Använd bland annat de blå tonerna för att för att för högre kontrast i himlen, och justera de röda och orange tonerna för att få det mesta ut av hudtonerna i ett porträtt.

I tidningen Bonnier Digital FOTO nummer 3/2017 kan du läsa mer om att fotografera i svartvitt och få 12 användbara tips som du kan dra nytta av när du ska ta svartvita bilder.

Om du beställer en prenumeration nu, kan du läsa de senaste fem numren av tidningen i mobilen eller surfplattan med Wype-appen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av