Bro fotograferad i den blå timmen

Ljuset i den blå timmen är så svagt att du oftast behöver ett kamerastativ för att inte få skakiga bilder.

© Shutterstock

Så får du knivskarpa landskapsbilder

Landskapsbilder är bara imponerande när de är helt skarpa – och det åstadkommer man faktiskt relativt enkelt, men det finns ett och annat man behöver tänka på. Här får du receptet på skärpa.

6 januari 2020 av Sarah Marie Winther

Det spelar ingen som helst roll hur vackert solljuset faller eller hur lyckad kompositionen är – om landskapsbilden är oskarp. kan du inta använda den till något.

Lyckligtvis finns det ett flertal enkla åtgärder du kan ta för att vara säker på att bilderna blir skarpa från förgrund till bakgrund – från att välja rätt kamerainställning till att se till så att kamerastativet står helt stabilt. 

> Läs också: 5 tips för bättre landskapsbilder

1. Spänn alla skruvarna i kamerastativet

Det räcker att det bara är en enda liten del av kamerastativet som inte är ordentligt åtspänd, för att bilderna ska bli skakiga.

Tänk bl.a. på att den lilla plattan som sitter fast under kameran också ska sitta åt ordentligt för att hålla kameran på plats.

Och även om du spände åt den innan du satte igång att fotografera, kan den absolut lossna efter hand, så se till att spänna åt den varje gång du flyttar stativet eller bara komponerar om bilden.

> Du som prenumererar får bland annat vår stora e-bok om landskapsbilder. Se mer här.

Landskap med träd och snö i solnedgång

Ett kamerastativ består av flera olika komponenter, och alla måste vara ordentligt åtspända när du ska fotografera. Annars kan du få rörelseoskärpa i bilderna. 

© Shutterstock

2. Häng en väska i kroken under stativet

Många kamerastativ har en krok längst ner på mittpelaren, och om du hänger din väska eller något annat tungt på kroken kan du stabilisera stativet ännu mer. 

Det är särskilt bra om det blåser mycket.

> Läs också: 5 tips som ger bättre bilder i snön

3. Rör inte stativet medan du fotograferar

Om kameran rubbas minsta lilla medan slutaren är öppen, kan det ge oskarpa bilder, så undvik att röra vid stativet efter att du har tryckt på utlösaren.

Om det blåser hårt, håll upp kameraremmen, så att den inte slår mot stativet i den hårda vinden medan kameran tar bilden. 

> Läs också: Så tar du enkla och vackra landskapsbilder

4. Använd fjärrutlösare eller självutlösare

Ett annat enkelt sätt att eliminera rörelser är att ställa in kameran så att den själv tar bilden efter två sekunder efter att du har tryckt på utlösare, så att den inte rubbas i själva tagningsögonblicket. Alternativt kan du använda en trådlös fjärrutlösare. 

> Läs också: Så tar du vackra bilder i den gyllene timmen

Landskap med skog i dimma

När du lägger skärpan en tredjedel in i bilden får du största möjliga skärpedjup. Om kamerans autofokus får problem, kan du välja ett område med hög kontrast.

© Shutterstock

5. Fokusera en tredjedel in i bilden

Du kan maximera skärpedjupet i dina landskapsbilder genom att fokusera cirka en tredjedel in i motivet. 

Det här avståndet kallas för hyperfokalavståndet, och det är lättast att fokusera rätt med hjälp av autofokus med en ensam punkt eller manuell fokus.

> Läs också: 10 naturfenomen att fotografera

6. Gå över till live view och zooma in

Det kan vara svårt att se om skärpan ligger helt rätt i den lilla sökaren, så det hjälper ofta att gå över till Live View på kamerans LCD-skärm och zooma in helt på området för att kolla skärpan. 

Vid skarpt solsken kan skärmen dock blänka, så att det blir svårt att se ordentligt, och då är det bäst att använda sökaren. Om din kamera har en elektronisk sökare, kan du faktiskt zooma in även här.

> Läs också: Allt som du behöver veta om panoramabilder

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av