Vacker landskapsbild den gyllene timmen

Landskap lämpar sig särskilt väl för den gyllene timmen, när färgerna verkligen strålar.

© Shutterstock

Så tar du vackra bilder i den gyllene timmen

Två gånger om dagen inträffar det som bland fotografer kallas den gyllene timmen, med ett mjukt, varmt ljus som är perfekt att fotografera i.

14 maj 2019 av Sarah Marie Winter

Inte mindre än två gånger om dagen bjuder naturen på ett fantastiskt vackert och stämningsmättat ljus – precis efter att solen går upp, strax innan den går ner. 

De här två tidpunkten kallas för den gyllene timmen, och under den får du ett betydligt mjukare och varmare ljus att fotografera i än mitt på dagen. Det gör det lättare att ta fina bilder, oavsett vilken genre du är intresserad av.

Under den gyllene timmen står solen lägre än annars, och därför behöver du tänka på ett par saker, så att du inte råkar ut för över- eller underexponerade bilder, färgstick eller objektivfel. 

Här har vi satt samman fyra tips på hur du kan ta de mest bländande bilderna i det fantastiska ljuset.

1. Hitta den gyllene timmen med en smart app
2. Fotografera inte rakt mot solen
3. Använd motljusskydd
4. Undvik den automatiska vitbalansen

> Läs också: 6 snabba tips för fotografering i den blå timmen

1. Hitta den gyllene timmen med en smart app

bild av flicka i den gyllene timmen

Det mjuka ljuset i den gyllene timmen lämpar sig särskilt väl för porträtt, eftersom det varma ljuset ger fina hudtoner och inga hårda skuggor. 

© Shutterstock

Namnet till trots pågår den gyllene timmen sällan exakt en timme. Därför gäller det att vara redo med kameran redan från början, så att du får mesta möjliga fototid i det speciella ljuset. 

Den gyllene timmen infaller under olika tidpunkter beroende på årstiden och var du befinner dig. För att kunna fastställa när den gyllene timmen pågår i ditt närområde, är det därför bra att använda sig av en app, t.ex. The Photographer's Ephemeris, som finns att hämta till både iOS och Android här.

När du öppnar appen använder den mobilens gps för att hitta din position, och sedan visar den med linjer på Google Maps exakt var och när solen kommer att gå upp och ned.

> Läs också: 3 tips som ger dig vackrare bilder av solnedgången

2. Fotografera inte rakt mot solen

ljunghed i den gyllene timmen

Om du vill dra så stor nytta som möjligt av ljuset i den gyllene timmen bör du stå med ljuset i ryggen eller från sidan och fotografera det som blir belyst. 

© Shutterstock

Det finns flera skäl till att du bör ställa dig med ryggen eller sidan åt solen när du fotograferar. För det första får du ut så mycket som möjligt av det mjuka ljuset genom att fotografera det som ljuset når – t.ex. ett landskap, en byggnad, en människa eller en blomma. 

För det andra är det i stort sett alltid lättare för kameran att exponera bilden korrekt, i och med att kontrasterna inte blir riktigt lika hårda som i motljus. 

För det tredje slipper du de reflexer som uppstår när solens strålar når frontlinsen och linselementen speglar sig själva. 

Läs också: 3 tecken på att en färgstark himmel är på väg

3. Använd motljusskydd

Blomsteräng i sol

Om du tar med den lågt stående solen i bilden, t.ex. genom att låta den skina genom en blomsteräng, ska du inte glömma motljusskyddet som avlägsnar en hel del av reflexerna. 

© Shutterstock

Ibland kan det dock finnas tillfällen när det är bättre att fotografera mot solen, t.ex. om du vill att den ska skina genom något halvgenomskinligt som en trädkrona eller en blomma, eller om du vill ta porträtt i motljus.

När du tar med solen i bilden kan du också få väldigt stämningsfyllda bilder, men då är det näst intill omöjligt att undvika reflexer. Sätt därför på motljusskyddet på objektivet innan du sätter i gång. Se hur du använder ett motljusskydd här i Fördelszonen. 

Motljusskydden i originalmodell är bäst, eftersom de är konstruerade efter den specifika brännvidden och inte beskär hörnen så att det uppstår vinjettering.

Läs också: Så tar du fantastiska bilder vid lågt stående sol

4. Undvik den automatiska vitbalansen

Ta vackra bilder i den gyllene timmen

Du kan hjälpa de varma tonerna på traven med hjälp av vitbalansinställningen Molnigt eller Skugga. Men kolla bilderna efter hand; effekten blir lätt överdriven. 

© Shutterstock

När du fotograferar i den gyllene timmen försöker den automatiska vitbalansen oftast kompensera för motivets väldigt varma toner genom att ge bilden ett kallt färgstick. Det kan ge väldigt tråkiga bilder.

Därför bör du i stället använda vitbalansinställningen Dagsljus. Om du vill förstärka de varma tonerna kan du eventuellt gå över till Molnigt eller Skugga. 

Om du fotograferar i råformat kan du finjustera vitbalansen i bildbehandlingen, med det är bäst att åstadkomma en naturlig färgåtergivning redan vid tagningen – vitbalansen kan faktiskt påverka exponeringen av de gula och orange tonerna.

Läs också: 7 tips som ger finare landskapsbilder

Lär dig att fotografera den gyllene timmen med Bonnier Digital FOTOs videoserie

Om du prenumererar på Bonnier Digital FOTO kan du lära dig att ta fantastiska bilder i den gyllene timmen med hjälp av den populära landskapsfotografen Mads Peter Iversen.

I en helt ny videoserie tittar vi, tillsammans med Mads Peter Iversen, närmare på tio naturfenomen som du kan fotografera i Norden. Du får massor av inspiration och tips om både komposition och teknik, och så får du se ett urval av Mads spektakulära bilder.

Du hittar videoserien i Fördelszonen eller genom att klicka här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av