Tecken 1: Det är eftermiddag
Färgerna är starkast när solen står lågt på himlen, och de är även starkare vid solnedgång än vid soluppgång eftersom temperaturen har gått upp och det finns mer fukt, dammpartiklar och föroreningar i luften än under morgontimmarna.
Alla dessa partiklar filtrerar nämligen bort solljusets kalla våglängder, t.ex. de blå, så att bara de varma, rödtonade färgerna återstår.
Tecken 2: Det finns moln på himlen

Molnen bidrar till att framkalla de starka färgerna i den här landskapsbilden av issjön Jökulsárlón i Island.
© Wilhelm ChangJu fler moln som finns på himlen, desto fler färger reflekteras – tills molnen blir så täta att de skymmer solen och vädret blir mulet.
Det bästa är emellertid om det inte ligger några moln alldeles över horisonten, får då blockerar de sannolikt ljuset vid solnedgången.
Tecken 3: Luften är fuktig
Vid hög luftfuktighet kan himlen få en fin rosa färg. Det beror på att vattnet i atmosfären absorberar en del av de röda våglängderna som annars hade gjort himlen mer enhetligt rödtonad.
Chanserna för högre luftfuktighet ökar vid plusgrader.
Å andra sidan ger ett snötäcke också goda förutsättningar för fina bilder eftersom ljuset reflekteras i snön. Så oavsett om vintern är vit eller grå och fuktig där du bor har du goda chanser att ta enastående bilder under vintermånaderna.
Lär dig att förutspå färgerna med Bonnier Digital FOTO
I Bonnier Digital FOTO nummer 3/2018 går vi i detalj igenom vilka väderförhållanden som ger en färgsprakande himmel, och vilka kamerainställningar du bör använda för att föreviga dem.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.