Vinterlandskap med rosafärgad himmel

Du kan enkelt få in massor av färger i dina vintriga landskapsbilder med hjälp av dessa tre tips. 

© Shutterstock

Tre tecken på att himlen snart kommer att stråla av färger

Under vintermånaderna kan du se några av årets mest spektakulära, färgstarka soluppgångar och solnedgångar, och ta annorlunda och snygga landskapsbilder. Lyckligtvis kan ett antal väderförhållanden ge dig en fingervisning om när himlen kommer att bli snyggast.

13 februari 2018 av Kathrine Anker

Tecken 1: Det är eftermiddag

Färgerna är starkast när solen står lågt på himlen, och de är även starkare vid solnedgång än vid soluppgång eftersom temperaturen har gått upp och det finns mer fukt, dammpartiklar och föroreningar i luften än under morgontimmarna.

Alla dessa partiklar filtrerar nämligen bort solljusets kalla våglängder, t.ex. de blå, så att bara de varma, rödtonade färgerna återstår.

Tecken 2: Det finns moln på himlen

Röd soluppgång vid issjön Jökulsárlón i Island

Molnen bidrar till att framkalla de starka färgerna i den här landskapsbilden av issjön Jökulsárlón i Island. 

© Wilhelm Chang

Ju fler moln som finns på himlen, desto fler färger reflekteras – tills molnen blir så täta att de skymmer solen och vädret blir mulet.

Det bästa är emellertid om det inte ligger några moln alldeles över horisonten, får då blockerar de sannolikt ljuset vid solnedgången.

Tecken 3: Luften är fuktig

Vid hög luftfuktighet kan himlen få en fin rosa färg. Det beror på att vattnet i atmosfären absorberar en del av de röda våglängderna som annars hade gjort himlen mer enhetligt rödtonad. 

Chanserna för högre luftfuktighet ökar vid plusgrader.

Å andra sidan ger ett snötäcke också goda förutsättningar för fina bilder eftersom ljuset reflekteras i snön. Så oavsett om vintern är vit eller grå och fuktig där du bor har du goda chanser att ta enastående bilder under vintermånaderna.

Lär dig att förutspå färgerna med Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nummer 3/2018 går vi i detalj igenom vilka väderförhållanden som ger en färgsprakande himmel, och vilka kamerainställningar du bör använda för att föreviga dem.

fotografera vinterns vackra färger


Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av