Gyllene soluppgång över berg och betesmarker

Den gyllene timmen är ett perfekt naturfenomen, både för att det ger landskapet ett vackert, gyllene ljus, men även eftersom det inträffar två gånger om dagen – vid soluppgång och solnedgång. 

© Shutterstock

10 fantastiska motiv i naturen som du ska fotografera

Vår nordiska natur bågnar av möjligheter för spektakulära landskapsbilder. Vi har sammanställt tio fantastiskt fotogeniska motiv som du kan hitta i naturen.

5 juli 2019 av Sarah Marie Winter

Ibland kan man få för sig att landskapen här uppe i Norden är lite enformiga, grå och tråkiga – och att man behöver resa till andra sidan jordklotet för att ta fascinerande bilder av landskap.

Men som tur är vet vi ju ändå innerst inne att det inte är sant. 

Nordeuropa vimlar av fina motiv som kan ge stämningsfyllda och dramatiska bilder om man ger sig ut vid rätt tidpunkt. Bland annat får du ett gyllene ljus och en färgstark himmel om du planerar din fotorunda omkring soluppgång eller solnedgång

Här har vi sammanställt tio naturmotiv som kan ge uppseendeväckande bilder – och som du alltså behöver bocka av som (nordisk) fotograf.

1. Den gyllene timmen
2. Den blå timmen
3. Dimma
4. Regn
5. Storm
6. Norrsken
7. Vintergatan
8. Snö
9. Vattenfall
10. Havet

1. Den gyllene timmen

Strax efter att solen har gått upp och precis innan den går ner uppstår fenomenet som brukar kallas för den gyllene timmen. Den är en av de allra populäraste tidpunkterna bland fotografer, eftersom det ger ett fantastiskt varmt ljus och fint mjuka skuggor.

Trots namnet pågår den gyllene timmen oftast bara i cirka 20 minuter, så det är bra att på förhand undersöka när soluppgången och solnedgången inträffar och sedan ge dig ut ett par timmar i förväg, så att du är beredd när solen närmar sig horisonten.

Tidpunkten för den gyllene timmen beror på både årstiden och var du befinner dig. Här kan du se hur du får de snyggaste landskapsbilderna när solen står lågt på himlen.

2. Den blå timmen

Landskap i Norge i den blå timmen

När solen står strax under horisonten försvinner dagsljusets varma toner, så att bara de blå nyanserna återstår. Det kallas för den blå timmen och kan ge minst lika vackra, om inte vackrare, bilder än själva solnedgången.

© Shutterstock

Ett annat fenomen som du kan fånga två gånger om dagen är den blå timmen. Vid soluppgång inträffar den precis innan den gyllene timmen och vid solnedgång är det direkt efter. 

Det mjuka och kalla ljuset ger en helt annan stämning än det varma ljuset i den gyllene timmen, och därför kan man ta bilder med helt annat och mer melankoliskt uttryck, vilket kan göra bilden intressantare. 

Den blå timmen för emellertid också med sig en utmaning, nämligen att få in tillräckligt med ljus i bilden, så att du inte förlorar detaljer i skuggorna. Här kan du se hur man blandar flera bilder från olika tidpunkter för att få sagolika bilder i den blå timmen.

3. Dimma

I de tidiga morgontimmarna har man ofta goda chanser för dimma, och det kan verkligen skapa stämning i en landskapsbild. Om du eftersträvar ett rent och enkelt uttryck med fokus på ett eller två element i bilden, är dimman också din bästa vän.

Här kan du se hur du kan dra nytta av dimma och moln i dina bilder, och hur du kan undvika att dina bilder blir underexponerade.

4. Regn

En av de vanligaste och mest oförutsägbara naturfenomenen är regn, men det betyder inte att dina bilder blir oförutsägbara.

Regn kan nämligen ge en landskapsbild ett extra element som gör att den skiljer sig från mängden. Bl.a. gör en regnskur att skogen får starkare färger, eftersom bladen får en mer mättad färg när de är våta.

Om du är osäker på vilka motiv som verkligen gör sig i regn, kan du få inspiration i den här videon. Här kan du också se hur du framhäver färger och textur.

5. Storm

Landskap i storm

Det finns inga anledningar till att lägga undan kameran för att det drar ihop sig till storm. Oväder kan ge dramatik och spänning i bilden, och det blir bara bättre om du ökar kontrasterna en aning. 

© Shutterstock

Hårda vindar och mullrande åska gör att de flesta söker skydd inomhus, men ovädret kan faktiskt ge landskapsbilder som är betydligt mer spännande och intressanta än bilder tagna i solsken.

Här kan du se vilka inställningar som du behöver ha koll på för att ta knivskarpa bilder av stormen, och så får du reda på hur du undviker fläckar på bilderna. 

6. Norrsken

Aurora borealis, som norrsken också heter, är ett av natthimlens mest fantastiska fenomen, och det kan vara något av en utmaning att ta en användbar bild av norrsken.

Om du vill veta hur du kan förutse om det är läge för norrsken, kan du få ingående hjälp i den här videon. Här hittar du också konkreta tips för fotograferingen.

7. Vintergatan

Vintergatan med kanoter i förgrunden

Om du använder rätt kamerainställningar kan Vintergatan ge fantastiska bilder. För att få bäst resultat bör du även hitta en intressant förgrund, så att bilden inte blir tom nertill. 

© Shutterstock

Ett himlafenomen som är något enklare att fotografera är stjärnorna och Vintergatan. Här behöver du nämligen bara hitta en plats med så liten förekomst av ljusföroreningar som möjligt. Sedan är det bara att vänta på en molnfri natt.

Stjärnorna på himlen finns där hela året, men vissa tidpunkter lämpar sig bättre än andra. Här kan du se när det är enklast att hitta Vintergatan och hur du tar de bästa bilderna av den. 

8. Snö

De flesta landskap ser rent magiska ut när de är täckta av snö, men det kan vara svårt att få kameran till att göra motivet rättvisa i och med att ljusmätaren kan få problem med de kritvita ytorna samtidigt som kylan suger kraften ur batteriet.

I den här videon får du tips på hur du kan använda snön i dina bilder och hur du skyddar kameran mot det våta, kalla elementet. 

9. Vattenfall

Vattenfall i socknen Saksun på Färöarna

Vattenfall är ett vackert motiv i sig, men det kan även användas för att göra ett landskap intressantare att se på. 

© Shutterstock

Vattenfall är fascinerande naturfenomen där naturens våldsamma krafter verkligen blir synliga. De är också intressanta motiv med massor av möjligheter till att ta olika bilder. 

Med en lång slutartid kan du bl.a. sudda ut vattnet helt, så att det visas som en vit dimma nere bland stenarna, eller så kan du använda en kort slutartid för att frysa fast vattnet så att varje enskild vattendroppe blir till en liten, lysande kristall i luften.

I den här videon kan du se hur slutartiderna påverkar bilderna, samt hur du använder dig av ND-filter för att kunna använda en längre slutartid i fullt dagsljus. 

10. Havet

I likhet med vattenfall är havet intressant i och med att det hela tiden är i rörelse. Samtidigt medför klimatförändringarna att vissa kustlinjer förändras från år till år. Det innebär att du kan återvända till samma plats år efter år – och ändå få nya bilder.

Se hur du åstadkommer den bästa kompositionen i dina bilder av havet och få hjälp på hur du ska ställa in din kamera i den här videon. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av