Snölandskap fotograferat med korrekt vitbalans

När snön ligger som ett täcke över landskapet får man lätt mörka bilder med blått färgstick, men det kan man råda bot på.

© Shutterstock

5 tips för bättre landskapsbilder i snön

Här tipsar vi om hur du kan åstadkomma optimal skärpa, perfekt exponering, snyggare sno och hur du bäst skyddar din utrustning när du fotograferar vinterlandskap.

25 januari 2018 av Kristoffer Engbo

1. Få bättre ljushet med exponeringskompensation

Bländarprioritet, som heter A eller Av på programratten, fungerar bäst för landskap. 

Här väljer du först bländarvärdet – håll dig mellan F8.0 och F16 för landskap – så klarar kameran resten. Men om det är mycket snö på bilden får kamerans ljusmätare ofta problem och ger alltför mörka bilder.

Kolla därför motiven på skärmen och använd exponeringskompensationen om bilderna blir för mörka.

Du hittar vanligtvis funktionen under en knapp med en plus/minus-symbol. Tryck på knappen och vrid på kamerans inställningsratt för att välja ett positivt värde, t.ex. +1.

2. Långa slutartider fångar snön

Om det snöar kan det vara snyggt när snöflingorna syns som korta streck i bilden. Det ökar känslan av att snön faller och inte bara är fastfrusen i luften. 

Använd stativ och prova dig fram med slutartider mellan 1/125 och 1/15 sekund beroende på vilken effekt du vill ha och hur mycket det blåser.

I Fördelszonen, som er vårt digitala universum för prenumeranter, kan du se en video dör yrkesfotografen Karsten Bidstrup visar några av sina bästa vinterbilder och tipsar om hur man kan ta snygga landskapsbilder.

Läs också: Långa exponeringar: Därför är det roligt – och svårt

Lång slutartid fångar snön

Med en längre slutartid kan du fånga snöflingornas rörelse i luften. 

© Shutterstock

3. Live view hjälper dig med skärpedjupet

Om du använder en DSLR-kamera är det ofta bra att aktivera live view, så att du kan se motivet på lcd-skärmen. Då kan du nämligen kolla att exponeringen är rätt och att skärpedjupet är optimalt.

Tryck på knappen för live view och håll sedan ner knappen för skärpedjup som vanligtvis sitter vid objektivfattningen. Då bländar kameran ned till den valda bländaren, så att du kan se om skärpedjupet är bra.

Om du tittar i sökaren blir bilden mörkare när du trycker på knappen, men när du använder live view återger kameran i stället bilden som den kommer att bli. Sedan kan du justera bländaren och exponeringskompensationen vid behov.

4. Vitbalansen förhindrar blå bilder

Fel vitbalans kan ge blå snö

Beroende på hur du ställer in vitbalansen i kameran kan snön bli mer eller mindre blå på bilden. 

© Shutterstock

I snön blir bilderna lätt för blå om du använder automatisk vitbalansinställning.

I vissa bilder kan det ge en snygg effekt, men för att få fina färger behöver du ofta ställa in vitbalansen manuellt på t.ex. Dagsljus. Du kan även välja inställningen K eller Kelvin, där du själv väljer en lämplig färgtemperatur på t.ex. 4800.

Om du fotograferar i råformat kan du justera vitbalansen i efterhand under råkonverteringen, men det är bäst att ställa in den redan i kameran så att du i högre grad kan lita på hur bilden kommer att bli utifrån kamerans lcd-skärm.

Med vår kursbok Photoshopskolan kan du se hur du enkelt kan justera vitbalansen i både Lightroom, Photoshop och Elements.

Just nu kan du få Photoshopskolan med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor.

5. Kameraväskan förhindrar kondens

När du kommer hem från en fotorunda i minusgrader är det bäst om du inte tar fram kameran ur väskan direkt när du kommer in i stugvärmen. Då bildas nämligen kondens, vilket inte är bra för kamerans elektronik.

Plocka eventuellt ut minneskortet ur kameran innan du går in, och så låter du kameran ligga kvar i den stängda väskan som du ställer i t.ex. farstun där det inte är riktigt lika varmt som inne i vardagsrummet. Låt väskan stå med kameran i några timmar tills kameran långsamt har kommit upp i rumstemperatur.

I Bonnier Digital FOTO nummer 2/2018 kan du läsa en lång artikel där redaktionens medlemmar provar på de fyra klassiska motiven porträtt, landskap, makro och natur. I denna hittar du ännu fler tips för fotografering av landskap.

Börja prenumerera nu, så kan du läsa artikeln med en gång med vår tidningsapp Wype. Här hittar du också de senaste 12 numren av Bonnier Digital FOTO. 

Redaktionen rekommenderar: Kraftfull kikare för fotografen 

 Med en bra kikare kan du snabbt hitta dina motiv, t.ex. fåglar, på långt håll. Kikaren från Mitilux har precis kommit i en ny och starkt förbättrad version. 

Den har en förstoringsgrad på 8x, så du kan upptäcka djur och andra motiv på avstånd som dina ögon aldrig skulle klara utan hjälp. 

Kikaren har en linsdiameter på 40 mm, så den är tillräckligt ljusstark för att användas i skymningsljus. Den är gummiarmerad, har inbyggt skydd för frontlinserna, och den kan justeras så att du kan använda den både med och utan glasögon. 

Den har en gänga som du kan använda för att montera kikaren på kamerastativet om du vill ha en stabil utsikt. Med Mitilux 8X40 får du en robust följeslagare med fokusknapp och ett synfält på inte mindre än 149 meter på 1000 meters avstånd. 

Tack vare den kompakta designen får kikaren lätt plats i kameraväskan. Väska, rem och linsskydd ingår. 

> Just nu får du kikaren med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Du sparar 996 kronor. Se mer här. 

> Just nu får du kikaren med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Du sparar 996 kronor. Se mer här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av