Fotograf skådar ut över storslaget berglandskab

Ibland är ett landskap så storslaget att kameran inte kan fånga allt i en enda bild. Då är en panoramabild lösningen. 

© Shutterstock

Allt du behöver veta om panoramabilder

Med panoramatekniken kan du ta spektakulära bilder som får med hela horisonten i ett landskap. Här kan du läsa mer om vad panoramabilder går ut på.

15 november 2019

Om du någonsin har stått högst uppe på en bergstopp eller någon annan utsiktspunkt och skådat ut över ett vidsträckt landskap, har du säkert också känt hur det kryper i fingrarna efter att ta en bild.

Och det går faktiskt att fånga hela landskapet med hjälp av ett så kallat fisheyeobjektiv – men till priset av en våldsam förvrängning som absolut inte liknar den verkliga utsikten och kan vara svår att bli av med i bildbehandlingen.

I stället behöver du ta en panoramabild. Et panoramabild ger inga förvrängningar, och dessutom får du många fler detaljer än med en vanlig vidvinkelbild.

> Läs också: 5 fel som nybörjaren gör med vidvinkel. 

Storslaget landskap i Lofoten

En panoramabild kan få med ett mycket större utsnitt av ett landskap – och om du tar bilderna i stående format, får du en ännu högre upplösning och därmed ännu fler detaljer.

© Shutterstock

Vad är en panoramabild?

En panoramabild består av flera olika bilder av samma motiv som läggs samman till en enda bred bild med ett stort utsnitt. Den sammansatta bilden får dessutom en skyhög upplösning och därmed massor av detaljer.

Du behöver inte har någon avancerad kamera för att ta en panoramabild – du kan faktiskt ta rätt okej panoramabilder med hjälp av mobilen.

Det finns emellertid goda anledningar till att använda en riktig kamera som ger betydligt fler nyanser i högdagrar och skuggor samt större kontroll när det är dags att lägga samman bilderna.

> Läs också: Ta storslagna panoramabilder i stående format

Storslagen skyline i Dubai

Många fotografer använder panoramatekniken för att fotografera landskap, men du kan också ta fantastiska panoramabilder av t.ex. storstäder. 

© Shutterstock

Hur tar man en panoramabild?

Förutom en kamera behöver du också ett stativ. Annars riskerar du att få en hackig panoramabild i och med att horisonten hamnar på olika höjd i varje enskild bild. Använd helst ett stativ med vattenpass.

När du ställer in kameran är det viktigt att du använder manuell vitbalans och exponering. Då kan du vara säker på att alla varje enskild bild till ditt panorama blir lika ljusa och får samma färgton.

Om du aldrig har skapat en panoramabild tidigare kan du kan du börja enkelt genom att t.ex. ta tre bilder av samma landskap. Med ett vidvinkelobjektiv kan du få med rätt mycket av landskapet med hjälp av tre bilder.

Mellan varje bild vrider du kameran, men se till så att bilderna överlappar varandra en bit. DÅ blir det lättare att lägga samman dem i bildbehandlingen.

> Läs också: Ny videoserie gör dig ännu bättre på Lightroom

Hur lägger man samman bilderna?

Det finns massor av olika program som kan lägga samman bilderna till en färdig panoramabild, men vi rekommenderar Lightroom, eftersom det är lätt att använda och ger fina resultat.

I vår nya videoserie "Fortsättningskurs i Lightroom" kan du bland annat lära dig hur du går tillväga för att lägga samman dina bilder till en panoramabild. Videoserien ligger i Fördelszonen, och här hittar du alla avsnitten. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av