Ta perfekta panoramabilder

Om bilder i det breda formatet ska avnjutas i optimal kvalitet behöver du ett panoramahuvud. Med vår guide får du garanterat perfekta panoramabilder, så det är bara att plocka fram utrustningen.

23 september 2012

Läs mer om panoramabilder här i artikeln.

När skygglapparna ska plockas av och målet är ett stort perspektiv kan det vara frestande att bara använda ett fisheye för att få med allt. Men då betalar man med våldsam förvrängning som inte liknar verkligheten. Den korrekta och professionella metoden för att fånga en storslagen vy är i stället att ta en rad bilder och lägga samman dem till en stor bild i bildbehandlingen. Ännu en fördel är att man därmed får skyhög upplösning med en massa detaljer, så att man kan göra jätteplanscher till vardagsrummet. Sen är det nästan som att själv vara där.

Om du bara plåtar loss utan stativ är risken stor att du får ett undermåligt resultat med hack där bilden har satts samman. Men du kan även få problem med ett stativ och ett normalt huvud. Perspektivet ändras nämligen något mellan varje exponering. Därför måste man förvränga de enskilda bilderna något när de ska läggas samman under bildbehandlingen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av