När du tar panoramabilder i stående format kan du ge motiv med höga objekt ett helt annat uttryck än när du fotograferar på vanligt vis. Här är tre snabba knep för att komma igång.
Motiv
Högresta objekt är klart bäst – och även om du bara har mobilen med dig kan du absolut göra ett försök från toppen av pisten på skidsemestern.
Landskapsbilder är ett bra motiv, men var inte ledsen om du befinner dig i en större stad. Man kan nämligen även ta fina stående panoramabilder bland höghus och torn.

Stående panorama i vinterskogen
© Shutterstock / Lappo AlexanderSå gör du – med panoramafunktion
Du kan ta ett stående panorama på två olika sätt.
En del kameror och mobiler har en inbyggd panoramainställning som även fungerar när du vänder kameran på högkant. Då sätter kameran själv samman bilden och du behöver inte göra mer än så.
Så fotograferar du en serie
Om du vill ha en så bra bildkvalitet som möjligt kan du också ta en serie bilder och sedan lägga samman dem som en panoramabild i exempelvis Lightroom.
Här är det otroligt viktigt att bildernas utseende är konsekvent genom hela bildserien. Använd därför helt manuella inställningar, så att kameran ger samma resultat varje gång.
Det innebär att bländare, slutartid, ISO och vitbalans ska ställas in manuellt. Var också noga med att fokusen ska vara densamma och använd stativ.
– och lägger samman bilden i Lightroom
För att lägga samman bilderna i Lightroom ska du markera dem i modulen Bibliotek. Högerklicka sedan på någon av bilderna och välj PhotoMerge.
Välj Panorama, så lägger programmet samman bilderna.

Stående panorama i London
© Shutterstock / ExFlow