Stående panoraman kan ge mer liv åt dina landskapsbilder

Stående panoraman kan ge mer liv åt dina landskapsbilder

© Shutterstock / Creative Travel Projects

Ta storslagna bilder med stående panorama

Panoramabilder är vanligast i liggande form, men om du vrider kameran 90 grader, kan du ge dina landskapsbilder en intressant twist.

16 februari 2017 av Niklas Majgaard

När du tar panoramabilder i stående format kan du ge motiv med höga objekt ett helt annat uttryck än när du fotograferar på vanligt vis. Här är tre snabba knep för att komma igång.

Motiv

Högresta objekt är klart bäst – och även om du bara har mobilen med dig kan du absolut göra ett försök från toppen av pisten på skidsemestern. 

Landskapsbilder är ett bra motiv, men var inte ledsen om du befinner dig i en större stad. Man kan nämligen även ta fina stående panoramabilder bland höghus och torn.

Stående panorama i vinterskogen

Stående panorama i vinterskogen

© Shutterstock / Lappo Alexander

Så gör du – med panoramafunktion

Du kan ta ett stående panorama på två olika sätt. 

En del kameror och mobiler har en inbyggd panoramainställning som även fungerar när du vänder kameran på högkant. Då sätter kameran själv samman bilden och du behöver inte göra mer än så.

Så fotograferar du en serie

Om du vill ha en så bra bildkvalitet som möjligt kan du också ta en serie bilder och sedan lägga samman dem som en panoramabild i exempelvis Lightroom. 

Här är det otroligt viktigt att bildernas utseende är konsekvent genom hela bildserien. Använd därför helt manuella inställningar, så att kameran ger samma resultat varje gång. 

Det innebär att bländare, slutartid, ISO och vitbalans ska ställas in manuellt. Var också noga med att fokusen ska vara densamma och använd stativ.

– och lägger samman bilden i Lightroom

För att lägga samman bilderna i Lightroom ska du markera dem i modulen Bibliotek. Högerklicka sedan på någon av bilderna och välj PhotoMerge. 

Välj Panorama, så lägger programmet samman bilderna.

Stående panorama i London

Stående panorama i London

© Shutterstock / ExFlow

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av