Det kan du göra med P-programmet

På P-programmet skickar objektivet information om den aktuella brännvidden till kamerans automatik som sedan beräknar de bästa inställningarna. Det kan du ha stor nytta av.

Programautomatik, eller P, är ett utmärkt basprogram som är bra att använda om du inte har behov av någon specifik slutartid eller bländare.

P-programmet är mer flexibelt än vad många tror. Dels anpassar inställningarna sig själva efter förhållandena, och dels kan du trimma dem på ett kick.

En extra fördel är att du, även om du bara drar upp kameran och fotograferar, alltid får den optimala exponeringen. Om kameran inte optimalt anpassar slutartiden i förhållande till brännvidden kan du justera ISO tills du får rätt inställning.

Så gör du

Sätt programratten till P.

Hos Canon vrider du på inställningsratten vid utlösaren för att förskjuta kombinationen av slutartid och bländare, så att du får en större eller mindre bländare vilket i sin tur ändrar skärpedjupet. Alternativt får man en kortare eller längre slutartid.

På en Nikon-kamera justerar du med inställningsratten på kamerans baksida.

Frågan om programautomatik kommer från vår frågelåda Fråga oss i tidningen Digital FOTO 14/2016. 

Här på sidan kan du ladda ner hela Fråga oss gratis och läsa våra svar om bland annat blixtkrig, SnapBridge och hur ljusstarka objektiv egentligen kan bli.

Redaktionen rekommenderar: 100 tips och kurser om bildbehandling

Har du full koll på hur du åstadkommer snyggare färger och skarpare detaljer i bildbehandlingen? Annars är det kanske hög tid att ta tag i det. 

Bonnier Digital FOTO har precis gett ut en ny bok med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements.

Boken har skrivits så att det finns något för alla, oavsett hur mycket eller lite man vet om bildbehandling. Det innebär att du får glädje av den oavsett om du är nybörjare eller om du redan fotar i råformat och bildbehandlar alla dina bilder.

Med vägledning från den här boken kan du lätt ta dina bilder till nya höjder tack vare de utförliga steg-för-steg-vägledningarna där vi guidar dig genom olika funktioner, justeringsalternativ och effekter.

Just nu kan du få boken 100 Tips och kurser med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto, totalt 98 kronor. Läs mer om boken här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av