Gammaldags kamera och filmrulle

Numera fotograferar vi digitalt, och analog fotoframkallning har för länge sedan fasats ut. Men du kan fortfarande köpa och framkalla film. 

© Shutterstock

Så här framkallar du analoga bilder

Det är något fascinerande med det gamla sättet att fotografera, där bilderna måste framkallas. För vad var det egentligen vi fotograferade? Och hur bra har bilderna blivit? Vi går igenom vad du bör tänka på när du framkallar analoga bilder.

20 maj 2021 av Christian Trant

Tiden har sprungit ifrån det gamla sättet att fotografera, men du kan fortfarande framkalla dina gamla filmrullar – och det är vi glada över! 

Det är nämligen spännande att ta bilder med analog kamera och sedan skicka in filmen för framkallning och kopiering. 

Här får du tips på vad du bör tänka på när du framkallar bilder, i händelse av att du funderar på att bli analog fotograf.

1. Börja med att kontrollera om din gamla kamera är funktionsduglig
2. Var medveten om att priserna varierar
3. Du kan skanna dina negativ själv
4. Framkallning av analoga foton kräver en del tålamod 

1. Börja med att kontrollera om din gamla kamera är funktionsduglig

Om du har fått pappas gamla analoga kamera eller köpt den på en loppmarknad, bör du börja med att kolla om kameran fungerar innan du går ner till den lokala fotobutiken och köper film till den.

Det är enklast att kontrollera om din analoga kamera fungerar om den går på batterier – så börja med att sätta rätt batterier i kameran.

Det är ett bra tecken om kamerans slutare avger ett ljud när du trycker på avtryckaren, för då är chansen stor att kameran fortfarande kan ta bilder.

Om din gamla kamera inte använder batterier, vilket är vanligt för äldre modeller, är det enda sättet att ladda den med film. Sedan får tiden utvisa om den fungerar.

> Läs även: Så får du ut mer av dina gamla objektiv

Gammal kamera med batterier.

Det är enklast att testa en analog kamera som går på batterier, eftersom du oftast kan se om kameran sätts på och av som den ska.

© Shutterstock

2. Var medveten om att priserna varierar 

Många fotografer gillar det gamla sättet att fotografera, och därför går det fortfarande att skicka in bilder för analog framkallning och kopiering.

Tänk dock på att priserna kan variera en del mellan leverantörerna.

Stora fotokedjor har utvalda butiker som kan hjälpa dig. 

Om inte din närmaste fotobutik har rätt utrustning, kan personalen ofta skicka vidare dina filmer för framkallning hos en leverantör.  

> Läs även: Nu kan du se hur jorden har förändrats med hjälp av timelapse på Google Earth

Kvinna tar bilder med analog kamera på stranden

Med en modern digital kamera kan du se bilderna direkt på skärmen, men med en analog kamera tar det oftast cirka 14 dagar innan du får se dina foton eftersom de måste framkallas. 

© Shutterstock

3. Du kan skanna dina negativ själv

Om du har blivit riktigt biten av att fotografera analogt och planerar att börja skicka in större mängder bilder för framkallning till negativ, finns det mycket pengar att spara med en dia- och negativskanner.

Med en skanner kan du snabbt och lätt digitalisera dina diabilder och negativ, så att du kan se dem och föra över dem till datorn.

Genom att skanna analoga dior och negativ kan du även spara säkerhetskopior av dem. Och när du har bilderna i datorn kan du lätt organisera dem tillsammans med dina nyare digitala bilder. På det sättet samlar du alla dina foton på ett och samma ställe.

När du har bilderna i datorn kan du dessutom själv skriva ut dem, i stället för att beställa pappersbilder från en leverantör.

> Läs även: Ge dina gamla bilder nytt liv med en skanner

Man som håller äldre kamera

Det är spännande att framkalla analoga bilder. Du vet inte riktigt vad du får förrän du står med bilderna i handen.

© Shutterstock

4. Framkallning av analoga foton kräver en del tålamod

En stor del av charmen med analog framkallning är att du inte riktigt vet vad du kan förvänta dig. 

Du vet aldrig om motiven blir bra och hur det färdiga resultatet blir.

Det ska dock tilläggas att processen kan ta lång tid – särskilt om du brukar fotografera digitalt och är van vid att se bilderna direkt.

Vid analog framkallning tar det vanligtvis 1–2 veckor innan du har de färdiga bilderna.

Därför kräver analog framkallning en del tålamod innan du får se resultatet av dina ansträngningar.

> Läs även: 5 saker du bör veta när du köper en fotoskrivare

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av