fotograf hänger upp analoga foton på tork i mörkrum

3 tips från analog fotografering som gör dig till en bättre digital fotograf

Finns det någon anledning att kunna Sunny 16-regeln 2022?

Idag blir analog fotografering alltmer populär, och även om vissa format har utgått och de äldre objektiven inte alls är lika skarpa som de senaste objektiven, finns det fortfarande mycket som vi digitalfotografer kan lära oss av analogfoto. 

Tålamod och komposition

Numera är vi vana vid att ta massor av bilder. Där vi tidigare kanske skulle ha tagit en eller två bilder håller vi idag helt enkelt in avtryckaren och tar serier på 20–30 bilder åt gången. 

Om man istället sänker tempot, som man tvingas göra vid analog fotografering, brukar man tänka mer på sin komposition och inte minst vinkeln man har tänkt ta bilderna från. 

Den skärpta uppmärksamheten kring själva fotograferingen gör att man ofta tar bättre bilder. 

För att påminna oss om denna läxa, sätter vi ibland frivilligt upp begränsningar för oss själva, som att vi till exempel bara får ta en bild per motiv som vi stöter på.

Om du inte kan få tag på en analog kamera eller film som passar till din befintliga utrustning, kan du istället prova att använda mindre SD-kort på mellan 2 och 4 GB för att skapa ungefär samma känsla av knapphet. 

>Läs mer Därför använder många porträttfotografer analoga objektiv – och så gör du själv

Analog fotograf

Sunny 16 är fortfarande relevant

En annan bra lärdom från analog fotografering är Sunny 16-regeln som hjälper dig att ställa in kameran helt utan användning av automatiska hjälpmedel.

Tekniken går ut på att du tar hänsyn till ljusförhållandena innan du tar din bild.

I solsken ställer du in bländaren på F16, och slutartiden ställer du in på samma bråkdel som ISO-värdet du väljer.

Det innebär i all sin enkelhet att om du vill ta en landskapsbild i fullt solsken kan du till exempel använda F16 och 1/100 sekund med ISO 100.

Och om man som analogfotograf bara hade filmrullar på ISO 200 i väskan, skulle man alltså behövt använda en kortare slutartid på 1/200 sekund.

Om vädret inte är soligt utan till exempel dimmigt, eller om solen är på väg ner, måste du välja en större bländaröppning för att få tillräckligt med ljus.

I takt med att ljuset blir svagare kan du på så sätt justera inställningarna utan att oroa dig för att exponeringen ska misslyckas.

>Läs även Så här framkallar du analoga bilder

Fotografering med analog fotoutrustning

Om du köper analog fotoutrustning kan du väldigt ofta använda den även på en modern systemkamera med en billig adapter.

© Shutterstock

Vänj dig vid att fokusera manuellt

De flesta moderna kameror kan alltid ställa in skärpan automatiskt, så det låter kanske fånigt att man skulle kunna lära sig något av att fokusera manuellt. Men det kan man faktiskt.

Blir man bra på att fokusera manuellt kan man skapa vissa kreativa effekter snabbare och med större säkerhet, särskilt om det handlar om fininställningar av skärpan nära objektivets närgräns.

Många makrofotografer ägnar därför tid åt att lära sig att fokusera manuellt, och när du själv har lärt dig det får du lättare med genrer som makro. 

>Läs mer Allt du behöver veta om manuell fokusering

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av