Analogt objektiv: Leica Summilux 75mm F1.4

Leica Summilux 75mm F1.4 var ett utmärkt porträttobjektiv för analoga kameror i 35 mm-formatet – och kan absolut vara värt att gå på jakt efter.

© Shutterstock

Därför använder många porträttfotografer analoga objektiv – och så här gör du själv

Analoga objektiv blir alltmer populära bland digitala fotografer –  särskilt till porträtt. Nedan kan du läsa om varför det är så och lära dig mer om hur du själv uppnår samma resultat.

5 juli 2021 av Sarah Marie Winter

Från 1930-talet fram till mitten av 1990-talet tillverkades otaliga analoga kameror och objektiv. En del var usla, andra var bra och vissa var helt fantastiska. 

Allteftersom fler och fler började byta ut sina analoga kameror mot digitalkameror föll priserna på objektiven och slutligen hamnade de på loppmarknader där de slumpades bort till vrakpriser – om någon över huvud taget ville köpa dem. 

Men den utvecklingen håller så smått på att vända. Inte bara för att analog fotografi har gjort comeback under de senaste tio åren, utan också för att många – särskilt porträttfotografer – har upptäckt att manuella objektiv även kan användas på digitala kameror.

> Läs även: Få koll på kamerornas sensorstorlekar

Varför använda analoga objektiv?

Det kanske låter konstigt att sätta ett gammalt manuellt objektiv på sin nya avancerade digitalkamera. Men sanningen är den att det finns flera goda skäl att testa det. 

Först och främst ger det bilderna ett helt annat uttryck. Analoga objektiv är ofta mindre skarpa, vilket bland annat ger mjukare hud. Dessutom kan de skapa en fantastisk, drömlik bakgrundsoskärpa. 

Ett analogt objektiv är en möjlighet att köpa en hög optisk kvalitet och hög ljusstyrka till ett mycket lågt pris. Priserna har visserligen stigit lite de senaste åren, men du kan fortfarande hitta sublima objektiv för under tusenlappen. 

> Läs även: Så tolkar du bländarvärdena på ditt objektiv

Kvinna med vintagekläder och tekopp utomhus

Om du älskar mjuk bakgrundsoskärpa är ett analogt objektiv ett riktigt bra sätt att få till just det – dessutom till bra mycket längre kostnad än med ett nytt digitalt objektiv. 

© Shutterstock

En adapter krävs

Några hinder måste övervinnas om du vill använda analoga objektiv. För det första behöver du en adapter som skruvas fast på objektivet och sedan i kamerans fattning.

Sök på din kameramodell på nätet. Det finns en adapter för i stort sett alla digitala/analoga kombinationer du kan tänka dig. 

I det här fallet hänger pris och kvalitet ihop, så köp inte den billigaste du kan hitta. Fråga gärna i Facebookgrupper för fotografer för att höra vad andra använder. 

> Läs även: Fyra filter som varje fotograf bör känna till

Använd endast manuell fokus

Och observera att du inte kan använda autofokus med ett manuellt objektiv. Men oroa dig inte – autofokus är en relativt ny funktion och fotografer har klarat sig bra utan den i årtionden.

Om du har dålig syn eller bara problem att hitta rätt inställning av autofokusen kan du på många nyare kameror aktivera "focus peaking" – en funktion som färgmarkerar de delar av bilden som är i fokus. 

Om du tar porträttbilder, vilket är vad vi rekommenderar att du använder analoga objektiv till, vrider du på fokusringen tills motivets ögonfransar eller ögon blir färgmarkerade.

> Läs även: Så tolkar du siffrorna på ditt objektiv

Gamla analoga objektiv

Det finns många olika analoga objektiv, och några av de mindre populära kan du med lite tur få för en hundring medan andra är dyrare. 

© Shutterstock

Så här gör du

Börja med att fråga släkt och vänner om de händelsevis har gammal fotoutrustning för småbildsformat, alltså 35 mm-utrustning, liggande i garderoben. Om du inte får napp brukar man kunna hitta massor av gamla objektiv på Blocket, eBay, Facebook eller loppisar. 

Sök till exempel på Carl Zeiss Planar 85 mm 1.4, Canon FD 50 mm f/1.4 SSC eller Nikkor 85 mm f/1.4 som alla är kända för sin höga optiska kvalitet och goda konstruktion.

När du väl har skaffat objektivet letar du upp en funktion i din kamera som heter "fotografera utan objektiv", "shoot without lens" eller något liknande. När den är aktiverad kan du ta bilder med kameran även om den inte känner igen objektivet.

> Läs även: Allt du behöver veta om analoga kameror

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av