Samling av gamla analoga kameror

Det finns en massa olika analoga kameramodeller att välja mellan. I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den rätta.

© Shutterstock

Det behöver du veta om analoga kameror

Analoga kameror kan ge magiska bilder, men innan du ruinerar dig på film kan det vara bra att sätta dig in i vad de olika typerna av analoga kameror klarar av – och vad de inte kan användas till. Här hittar du en massa nyttig information om analoga kameror. Vi hjälper dig också att avgöra vilka modeller du bör kolla efter.

27 november 2018

Blekta färger, kraftig vinjettering och tydliga dammkorn – de flesta av oss minns småfelen och skavankerna som kännetecknade bilderna från dagarna när de kom från en filmrulle i kameran. 

Men under de senaste åren har analogt fotografi haft något av en renässans där många eftersträvar just de här småfelen, antingen med hjälp av filter och effekter i t.ex. Lightroom och Photoshop, eller genom att helt enkelt fotografera med sina gamla analoga kameror. 

Av de båda alternativen ger en analog kamera naturligtvis de trovärdigaste resultaten, och det är också både roligt och spännande att fotografera med film. 

Om du har tappat lite av gnistan kan en analog kamera till och med vara det som blåser nytt liv i din fotoglädje.

I den här artikeln kan du bland annat läsa om för- och nackdelarna med de tre olika typerna av analoga kameror analoga SLR-kameror, analoga kompaktkameror och analoga mätsökarkameror

Vi visar dig också två saker som du alltid ska kolla innan du köper en analog kamera

Här hittar du analoga kameror

Om du vill komma igång med att fotografera analogt på film behöver du naturligtvis en analog kamera. Många äldre personer har fullt av diverse prylar och pinaler i källaren eller på vinden, och där gömmer sig ofta kameror. 

Om du inte har någon äldre vän eller släkting som kan skänka bort en gammal kamera till dig finns det även andra möjligheter. Den billigaste är att leta på loppmarknader. Här kan du med lite tur hitta en bra analog kamera för mindre än 100 kronor.

En annan möjlighet är att leta på Tradera eller eBay. Här är de analoga kamerorna ofta något dyrare, men om du är på jakt efter en specifik modell kan det här vara det bästa – eller enda – sättet att hitta den. 

Välj rätt typ av analog kamera

Det finns tre övergripande typer av analoga kameror: SLR-, kompakt- och mätsökarkameror. 

Vilken typ du bör välja beror i hög grad på din budget, hur du fotograferar och dina krav på den analoga kamerans utseende. 

Naturligtvis finns det även flera andra typer av analoga kameror, bland andra mellanformat, storformat och polaroidkameror. Om du hittar en kamera som ser intressant ut kan du bl.a. kolla upp den på Camerapedia där du hittar massor av användbar information om gamla kameror.

> Läs allt om polaroidkameror här

1. Analoga SLR-kameror

Analoga DSLR-kameror, eller spegelreflexkameror, är vad de flesta nog associerar med begreppet analog kamera. De har utbytbart objektiv och optisk sökare.

Canon AE-1 analog kamera

De analoga SLR-kamerorna från bl.a. Canon, Nikon och Pentax är bra alternativ om du vill ha full kontroll över exponeringen. 

© Shutterstock

Fördelar med analoga SLR-kameror:

De är väldigt hållbara och påminner på många sätt om digitala spegelreflexkameror. Om du redan har en DSLR-kamera kommer du med andra ord känna igen dig rätt så bra.

Om din digitala kamera kommer från tillverkare som t.ex. Nikon eller Pentax kan du till och med använda dina nya objektiv på en äldre analog kamera. Du kan googla dig fram till huruvida dina objektiv är kompatibla med kameran eller inte.

Nackdelar med analoga SLR-kameror

De är stora jämfört med andra typer av analoga kameror. 

Dessutom har många av kamerorna inte någon automatisk exponering, så du behöver känna till en del om bländare och slutartider.

Dessutom har många av de billigare kameramodellerna manuell fokusering, vilket innebär att du själv behöver vrida på objektivet. Det finns modeller med autofokus, men de är oftast lite dyrare.

> Läs också: Så kommer du igång med manuell fokusering

Leta efter de här analoga SLR-kamerorna:

Leta efter Canon AE-1, Pentax K1000 och Minolta SRT-101. 

De är ikoniska analoga kameror som är perfekta för nybörjare. Eftersom de var riktiga storsäljare när det begav sig tillverkades det miljoner av dem, och därför är de också billiga att köpa i andra hand.

Om du kan tänka dig att betala lite mer kan du också leta efter de analoga SLR-kamerorna Nikon F2 eller F3. 

2. Analoga kompaktkameror

Analoga kompaktkameror är små svarta eller silverfärgade kameror som är ungefär lika stora som en tvål. 

De kallas också för "point-and-shoot"-kameror eftersom de inte har vidare många manuella inställningar.

Olympus analog kamera

Generellt har Olympus tillverkat många bra analoga kompaktkameror. De har ofta en hållbar konstruktion och en snabb, skarp autofokus. 

Fördelar med analoga kompaktkameror

Om du bara är ute efter "analogeffekten" utan att behöva sätta dig in i en massa tekniska begrepp är en kompaktkamera rätt för dig. Här behöver du bara trycka på en knapp, så klarar mekaniken resten åt dig.

Kompaktkameror är dessutom både mindre och lättare än andra typer av analoga kameror, så du kan lägga den i fickan när du inte fotograferar. 

Dessutom använder de ofta vanliga typer av batterier som är lätta att hitta.

Nackdelar med analoga kompaktkameror

Bildkvaliteten är oftast inget att hurra för. 

Dessutom gör objektivens konstruktion att du i många fall behöver använda den inbyggda blixten, vilket drar till sig en del uppmärksamhet.

Precis som hos digitala kompaktkameror har de analoga kompaktkamerorna ett fast objektiv, så du kan inte byta objektiv om du tröttnar på utsnittet.

Leta efter de här analoga kompaktkamerorna:

Leta efter Olympus MJU II, Yashica T5 och alla modeller i Ricoh GR-serien. 

De är bra analoga kompaktkameror med snabb och skarp autofokus.

Kompaktkameror har under de senaste två-tre åren blivit väldigt populära, så priserna på dem har också ökat markant. 

Du kan dock fortfarande med lite tur hitta de ovan nämnda modellerna för 30–150 kronor.

Om du är beredd att betala mer för en bra analog kompaktkamera ska du leta efter Contax T2 eller T3. De kostar tyvärr sällan mindre än 10 000 kronor i dag, men de är också fullständigt sublima analoga kameror.

3. Analoga mätsökarkameror

Analoga mätsökarkameror ligger någonstans mellan de båda övriga typerna av analoga kameror. 

Med en analog mätsökarkamera fokuserar du genom en sökare som du håller upp framför ögat, men du ser egentligen inte genom kamerans lins som hos en SLR-kamera.

I stället är objektivets mekanik kopplad till sökaren, så att man på så vis kan se när motivet är i fokus. 

Det känns rätt annorlunda att fotografera med en mätsökarkamera jämfört med en digitalkamera, såvida du inte har använt t.ex. Fujifilm X100F. 

Därför kan det vara bra att testa en mätsökarkamera innan du köper en.

Leica M6 mätsökare analog kamera

En av de bästa mätsökarkamerorna är Leica M6. Men det fina analoga kameran är inte heller billig.

© Shutterstock

Fördelar med analoga mätsökarkameror:

Hos vissa mätsökarkameror går det att byta objektiv. 

De analoga mätsökarkamerorna är oftast mindre än SLR-kameror, samtidigt som de har fler manuella inställningar än kompaktkameror. 

Och så är de ofta snyggare med ett exklusivare utseende. 

Nackdelar med analoga mätsökarkameror:

Det kan ta ett tag att vänja sig vid sättet som den analoga mätsökarkameran fokuserar. 

Dessutom är de bättre modellerna relativt dyra, och många av de äldre modellerna har inte någon inbyggd ljusmätare. Det innebär att du behöver skaffa en separat ljusmätare eller använda en digitalkamera för att jämföra. 

Leta efter de här analoga mätsökarkamerorna:

Många anser att Leica M-serien är det allra bästa inom den här typen av analoga kameror. 

Tyvärr innebär detta att flertalet modeller är extremt dyra. Det gäller bland annat för Leica M6 som var den sista helautomatiska analoga kameran i M-serien. Den kostar sällan mindre än 15 000 kronor.

Ett mer realistiskt alternativ är Canon QL17 som är idealisk för nybörjare, i och med att den har ett väldigt skarpt, fast objektiv. 

Yashica Electro 35 är en annan möjlighet. 

Det ska du kolla innan du köper en analog kamera

Gamle analog kameraer

När du har valt en kameratyp och en modell är det dags att ge sig ut på jakt. Nedan kan du se vad du ska tänka på. 

© Shutterstock

1. Kolla att den analoga kamerans batteri inte har läckt

När du har hittat en analog kamera som du är sugen på att köpa är det viktigt att undersöka den noga, så att du kan vara säker på att den fungerar ordentligt. 

Många gamla analoga kameror har legat och samlat damm i åratal, och det kan medföra problem. 

Det första du ska kolla är batteriluckan. Om du öppnar den och det sitter gröna avlagringar därinne bör du vara extra uppmärksam, även om du inte nödvändigtvis behöver lägga tillbaka kameran. Kolla så att innanmätet är intakt och att ingenting sitter löst därinne. 

Om du vill testa den analoga kameran innan du köper den kan du ta med ett batteri. 

Många gamla analoga kameror använder CR123- eller CR2-batterier. Du hittar dem på t.ex. Kjell & Company eller Clas Ohlson. Men kolla först vilka batterier den aktuella kameran använder innan du köper. 

2. Kolla den analoga kamerans rörliga delar

Vrid och pilla på allt som kan vridas och pillas på för att säkra dig om att inget sitter fast. Om objektivet har en fokusring, vrid på den. Om den knakar är det inte särskilt kul att fotografera.

Om den analoga kameran har manuell framföring av filmen (d.v.s. en spak som man flyttar på för att dra fram filmen innan man tar en ny bild), ska du känna på den. Spaken har en tendens att hänga sig, och då kan du inte använda den analoga kameran.

Kolla slutligen objektivet. Använd mobilens ficklampa för att titta in genom linsen. Om du ser en liten vit hinna i kanterna finns det risk för att det har kommit in mögel i objektivet. 

Det är extremt svårt att åtgärda, och det kan påverka dina bilder. 

Kom igång med analog fotografi!

I och med att analog fotografi har blivit så populär på sistone, är det lättare att fota på film i dag jämfört med för fem år sedan. 

Det betyder naturligtvis inte att det går lika snabbt som att fotografera med mobilen, men det är inte heller meningen. Det finns nämligen bra möjligheter att experimentera med en analog kamera.

En metod att påverka bildernas utseende är att välja en viss film. 

Här kan du välja mellan vanliga färgfilmer, svartvit, särskilt kornig, särskilt mättad, infraröd och en massa annat. 

Det är bara att ge sig ut och testa, fotografera en massa och se resultatet. 

Redaktionen rekommenderar: Objektiv till mobiltelefonen 

Du får ut mycket mer av mobilkameran om du använder den med externa objektiv. 

Då kan du bl.a. få fisheyeeffekt, extra vidvinkel och möjlighet att komma riktigt nära blommor och småkryp med makro. Med andra ord gör du det möjligt för kameran som du alltid har till hands att hantera nästan alla typer av motiv. 

Då blir det helt enkelt lite roligare att fotografera med mobilen. 

> Just nu kan du få ett 3-i-1-objektivpaket till din mobiltelefon med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Se erbjudandet här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av