Man står på bergknalle och fotograferar med sin mobil
© Shutterstock

5 tips för att ta episka landskapsbilder med mobilen

Mobiltillverkaren OnePlus gav National Geographics fotografer en utmaning. Kunde de ta imponerande landskapsbilder med en mobilkamera? Se hur det gick och få våra tips på hur du själv kan utnyttja mobilens potential till fullo.

24 oktober 2019 av Jeppe Vestergaard

OnePlus utmanade en rad toppfotografer från National Geographic att testa nya OnePlus 7 Pro i naturen. 

Resultatet blev en rad enastående landskapsbilder, och det är svårt att inte inspireras till att själv försöka sig på samma konststycke.

Här har vi sammanställt 5 enkla knep som tar dig ett steg närmare de riktigt bra bilderna.

1. Styr själv fokus

Din telefon har automatiska funktioner som kan hjälpa dig att ta fina bilder, men det är inte säkert att de nödvändigtvis ger dig rätt fokus eller exponering i just landskapsbilder. 

I stället för att låta mobilen bestämma kan du själv ställa in mobilkamerans fokus genom att trycka på skärmen för att fokusera på en viss punkt.

I vissa motiv blir bilden också intressantare med en oskarp bakgrund. Du kan t.ex. ställa in skärpan på lägerelden i förgrunden och ha en imponerande bakgrunden utanför fokus i bakgrunden.

Det kan också vara så att ditt motiv blir finast om både för- och bakgrunden är skarpa. I så fall kan du räkna ut zonfokusen för att få hygglig skärpa i både för- och bakgrunden.

> Läs mer om hur du använder zonfokus för att få skärpa på allt här.

Landskapsbild med snö i förgrunden

Här har National Geographics-fotografen Andy Barton fotograferat en bergsbestigare. Genom att själv ställa in fokus har han fått skärpa på mer av förgrunden.

© Andy Bardon, National Geographics

2. Använd en lång slutartid

Hos de flesta nya mobilkamerorna kan man själv välja slutartiden. Det kan du använda för att t.ex. få dramatiska moln eller utjämnat vatten.

Välj en tidpunkt strax efter soluppgången eller strax före solnedgången. Då är ljuset nämligen svagt nog för att tillåta den längre slutartiden.

Vattendrag fotograferat med en lång slutartid

Placera mobilen på en sten eller i din sko om du inte har med dig något mobilstativ.

© Carlton Word Jr. / National Geographics

Välj en slutartid på minst ett par sekunder om du vill åstadkomma oskärpa i vatten eller dramatiska moln.

På Android-mobiler kan du ofta själv bestämma slutartiden om du använder mobilens Pro-läge.

Om du däremot har en iPhone, behöver du en tredjepartsapp för att kunna ta kontroll över mobilens kamera.

Om du vill veta mer om slutartider och exponering, kan du läsa här.

3. Fota med HDR

Dagens mobiltelefoner är så bra att de även kan ta fina bilder med hjälp av HDR-tekniken.

HDR fungerar på så vis att mobilen tar flera bilder vid olika exponeringar och sedan lägger samman dem till en enda bild.

Med metoden får du fram fler detaljer ur skuggorna, samtidigt som högdagrarna är korrekt exponerade.

Använd funktionen till landskap, t.ex. tidigt på morgonen om du har svårt att få in tillräckligt med ljus i förgrundens skuggor, samtidigt som högdagrarna lätt fräter ur i bakgrunden.

> Läs också: Så får du perfekta HDR-bilder.

Bild av ett landskap med skuggor och sol.

Om du använder HDR till ett landskapsmotiv som detta kan du få in massor av detaljer i såväl högdagrarna som skuggorna.

© Andy Bardon, National Geographics

4. Hitta mobilens råa krafter

I landskapsbilder är färgerna a och o. Därför är det viktigt att du ställer in mobilkameran till att fotografera i råformat.

När du fotograferar i råformat får du nämligen bättre möjligheter att jobba vidare med färgerna i bildbehandlingen. Då kan du t.ex. göra din solnedgångsbild betydligt mer intressant genom att göra bilden varmare eller kallare – utan att förstöra färgerna i bilden.

Läs också: Fem goda skäl till att fotografera i råformat.

bild av bergskedja

Om du fotograferar i råformat kan du ändra färgerna i bilden utan att förstöra dem. Om du t.ex. tycker att vitbalansen har blivit fel, kan du lätt ändra den vid råkonverteringen.

© Andy Bardon, National Geographics

5. Använd sådant som du har inom räckhåll

När du är ute och fotar med mobilen är det inte säkert att du är på humör att släpa med dig en massa extrautrustning. Därför är det viktigt att du kan se möjligheterna i sådant som du alltid har med dig.

Om du t.ex. har med dig ett par solglasögon kan du använda dem som ND-filter till mobilkameran. Om du har med dig hörlurar kan du använda dem som trådutlösare genom att använda play-knappen som utlösare.

Du kan även luta mobilen mot en sten, mot kepsen eller ställa en i skon, så att den står stabilt. På så vis kan du använda långa slutartider utan att få skakiga bilder.

Om du vill veta mer om att ta fina bilder av landskap och naturfenomen, kan du se vår videoserie Så fotograferar du 10 vackra naturfenomen med mästerfotografen Mads Peter Iversen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av