I butiker och på nätet stöter man på många olika beteckningar för kameratyper.
Här får du en överblick över typerna och deras för- och nackdelar.
- Actionkameror
- Kompaktkameror
- DSLR-kameror
- Spegellösa systemkameror
- Mätsökarkameror
- Mellanformatskameror
Actionkameror
Många kallar även denna kameratyp för GoPro efter företaget som närmast uppfann den och har varit den ledande tillverkaren.
Det finns dock även många andra tillverkare av actionkameror.

Actionkamerorna är små och lätta. GoPro Hero10 Black är bara 7,1 cm bred och 5,1 cm hög.
© GoProActionkamerorna är små, har ofta en mycket kraftig vidvinkel och kan monteras på allt från djur till hjälmar och utsidan av en bil med hjälp av selar, beslag och sugkoppar.
De tål ofta användning under vattnet.
Kompaktkameror
Kompaktkamera är samlingsnamnet på kameror där objektiv och kamerahus är sammanbyggda. De är dock inte alltid särskilt kompakta. Många tillverkare har dragit ner kraftigt på tillverkningen av kompaktkameror de senaste åren, i takt med att mobilerna fått bättre och bättre kameror.
Det finns olika undertyper, och nedan ser du tre av de vanligaste.
Termen superzoomkameror används vanligtvis om kameror med 10x optisk zoom eller mer. Idag finns de med upp till 125x zoom, motsvarande 24–3 000 mm.
Undervattenskameror är tåliga fickkameror som kan användas under vattnet och som vanligtvis även klarar frost, damm och slag.

Undervattenskameran Panasonic Lumix DC-FT7 klarar ett vattendjup på 31 meter och uthärdar även tio minusgrader.
© PanasonicEn speciell typ är kompaktkameror med stor sensor, där bildsensorn har ungefär samma storlek som i en systemkamera.
Därmed kan du få hög bildkvalitet i ett kompakt kameraformat, men du kan inte byta objektiv.
> Läs även: Därför ska du ha en kompaktkamera
DSLR-kameror
Den här kameratypen kallas DSLR efter den engelska beteckningen Digital Single-Lens Reflex och består av ett kamerahus där du kan byta objektiv. Det handlar alltså om den traditionella typen av systemkamera med spegelreflex.
Bildsensorerna är stora, vilket ger hög bildkvalitet. Ljuset som kommer in genom objektivet träffar en spegel som skickar ljuset vidare upp till det optiska sökarsystemet, så att du via sökaren kan se direkt ut genom objektivet.

Nikon D780 är en DSLR-kamera med stor fullformatssensor.
© NikonEn del av ljuset skickas också till kamerans autofokussensor, och när du trycker ner avtryckaren fälls spegeln upp så att ljuset strömmar direkt in till bildsensorn.
Omedelbart efter exponeringen fälls spegeln ner igen, så att du åter kan se genom sökaren.
De senaste spegellösa systemkamerorna har idag en rad fördelar jämfört med de traditionella DSLR-kamerorna, och därför satsar de flesta tillverkare i allt högre grad på spegellösa kameror.
Spegellösa systemkameror
På spegellösa systemkameror är objektivet utbytbart, liksom på andra systemkameror. Du kan alltså byta objektiv så att det passar för uppgiften.

När du byter objektiv på en spegellös systemkamera som denna Canon EOS R7 ser du direkt in till bildsensorn. På DSLR-kameror ser du in till spegeln.
© CanonTill skillnad från DSLR-kameror har denna kameratyp ingen spegel, vilket gör att det saknas optisk sökare. Bilden visas istället på skärmen eller i en elektronisk sökare. Därför är modellerna i denna kategori ofta mindre än DSLR-kameror.
Eftersom sökaren är elektronisk visas motivet med de färger och den exponering som den färdiga bilden får. Autofokusen i de senaste kamerorna är ofta mer avancerad än i DSLR-kameror.
> Läs även: Ska du välja en systemkamera med eller utan spegel?
Mätsökarkameror
När man tittar i sökaren på systemkameror (med eller utan spegel) ser man samma utsnitt som objektivet ser. Sökarbilden skapas nämligen via objektivet.
I en mätsökarkamera finns en särskild optik för sökaren, som arbetar parallellt med objektivet och har en egen frontlins på kamerans framsida. Vanligtvis anger en ram i sökaren hur mycket av synfältet som kommer med på bilden med det valda objektivet. På så sätt kan man ofta se om något är på väg in i bildramen.

Numera är Leicas M-kameror de enda modellerna i den här kamerakategorin. Den separata sökaren i denna Leica M11 syns längst uppe till höger.
© LeicaMellanformatskameror
Den här kameratypen har traditionellt varit ganska stor och därför ofta använts i fotostudior. De är uppkallade efter sin stora bildsensor i så kallat mellanformat, som ger hög bildkvalitet.
Hasselblad, Phase One, Pentax och Fujifilm säljer mellanformatskameror, och både Hasselblad och Fujifilm har förhållandevis kompakta modeller som går bra att använda utanför studion.
Upplösningen är ofta mycket hög, så du får massor av detaljer.

Fujifilm GFX 100S har en stor bildsensor i mellanformat på 43,8 x 32,9 mm och en upplösning på 102 megapixel.
© Fujifilm