Panasonic Lumix DC-FZ1000 II
© Panasonic

Få full koll på kameratyperna

Actionkamera, hybridkamera och DSLR är bara några av beteckningarna som du kan stöta på när du läser om kameror. Här får du översikt över de olika typerna.

6 februari 2020

I butiker och på webbplatser stöter man på ett otal olika beteckningar på kameratyper, och vissa av dem har dessutom flera namn. 

Här får du en översiktlig genomgång.

Actionkamera

Många kallar också den här kameran för GoPro efter tillverkaren som näst intill uppfann dem och har varit marknadsledande bland den här kameratypen. 

Det finns emellertid ett flertal andra tillverkare av actionkameror.

> Läs mer om GoPro här. 

GoPro HERO8

Actionkamerorna är små och lätta. GoPro HERO8 black är bara 6,6 cm bred och 4,9 cm hög. 

© GoPro

Actionkamerorna är små, har ofta en väldigt kraftig vidvinkel, och så kan de fästas på allt från djur till hjälmar och fordon med hjälp av ett otal monteringskonsoler, fästelement och sugkoppar. 

De klarar ofta att nedsänkas i vatten.

Kompaktkamera

Kompaktkamera är den gemensamma beteckningen på kameror med ett fast objektiv på huset. De är dock inte nödvändigtvis särskilt kompakta. Det finns ett antal olika undertyper, och nedan går vi igenom tre av de vanligaste.

Beteckningen superzoomkameror används oftast om kameror med 10x optisk zoom eller mer. I dag finns det kameror med upp till 125x zoom, vilket motsvarar 24–3000 mm.

Undervattenskameror är robusta fickkameror som klarar att följa med under vattnet. Oftast är de också tåliga mot minusgrader, damm och stötar.

Panasonic Lumix DC-FT7

Undervattenskameran Panasonic Lumix DC-FT7 kan följa med 31 meter under vattnet och klarar 10 minusgrader.

© Panasonic

Om du prenumererar på Bonnier Digital FOTO, kan du se videon där vi utsätter två undervattenskameror för omfattande misshandel med hjälp av en högtrycksspruta, ett terrängfordon i lera, en drönare och en gasolbrännare.

En speciell typ är kompaktkameror med stor sensor, där bildsensorn är ungefär lika stor som hos en systemkamera. 

Det medför att du kan få en hög bildkvalitet, även om du inte kan byta objektiv.

> Läs också: Därför behöver du en kompaktkamera

DSLR-kamera

DSLR står för Digital Single-Lens Reflex, och den här typen av kamera kallas även för spegelreflexkamera. Det rör sig om en systemkamera, det vill säga ett kamerahus där man kan byta ut objektivet efter behov. 

Den här typen av kameror har stora bildsensorer, vilket ger en hög bildkvalitet. Ljuset som faller in genom objektivet når en spegel som i sin tur leder ljuset vidare till det optiska sökarsystemet. Med andra ord tittar du genom sökaren direkt ut genom objektivet.

Nikon D780

Nikon D780 är en DSLR-kamera med stor fullformatssensor.

© Nikon

En del av ljuset leds också till kamerans autofokussensor. När du trycker ner utlösarknappen, fälls spegeln upp, så att ljuset faller rakt in på bildsensorn. 

När bilden har tagits fälls spegeln ner igen, så att du återigen kan se genom sökaren.

> Läs mycket mer om DSLR-kameror här.

Spegellös systemkamera

Den här typen av kameror kallas ibland för kompakta systemkameror, och de har tidigare haft beteckningar som EVIL (Electronic Viewfinder, Interchangeable Lens), DSLM (Digital Single Lens Mirrorless), MILC (Mirrorless Interchangeable-Lens Camera) och hybridkameror. 

Även hos de spegellösa systemkamerorna är kamerahuset skilt från objektivet. Därmed kan man byta objektiv beroende på vad man ska fotografera.

Fujifilm X-Pro3

När du byter objektiv på en spegellös systemkamera som den här Fujifilm X-Pro3, ser du direkt in till bildsensorn. På DSLR-kameror ser du in till spegeln.

© Fujifilm

Precis som hos DSLR-kameror är bildsensorerna stora och ger en hög bildkvalitet.

Till skillnad från DSLR-kameror har den här kameratypen inte någon spegel, så den har inte någon optisk sökare. I stället visas bilden på skärmen eller i en elektronisk sökare. 

Kamerorna är oftast mindre än DSLR-kamerorna.

> Läs också: Vilken typ av systemkamera bör du välja?

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av