Man med DSLR-kamera

Det är bra att kolla hur kameran ligger i händerna.

© Shutterstock.com

Det ska du kolla innan du köper en ny kamera

När du ska köpa en ny kamera finns det massor av specifikationer och funktioner att hålla koll på. Vi har satt samman en lista över de tio viktigaste sakerna som du bör tänka på.

19 juni 2019 av Kristoffer Engbo

Det finns massor av funktioner och specifikationer att ta ställning till när du är ute efter en ny kamera som passar perfekt för dig.

Det är naturligtvis bra att läsa tester och recensioner av kameror i t.ex. Prylguiden, så att du kan se vad experterna tycker om modellerna som du funderar på.

Men beroende på dina behov kan det finnas vissa specifikationer eller funktioner på kamerorna som är särskilt viktiga för dig, och det hjälper vi till med här.

1. Sensorstorlek
2. Fokuspunkter
3. Bilder per sekund
4. Batteritid
5. ISO
6. Skärm
7. Ergonomi
8. Upplösning
9. Kamerasystemet
10. Vädertätning

1. Sensorstorlek

En av parametrarna som i allra högst grad påverkar bildkvaliteten är bildsensorns storlek.

Sensorn registrerar ljuset på samma sätt som filmen i en analog kamera.

Bildsensor i den spegellösa systemkameran Nikon Z 6.
Nikon Z 6

På de flesta spegellösa systemkameror kan man se direkt in till sensorn när man byter objektiv. Nikon Z 6 har en stor fullformatssensor.

© Nikon

Sensorn i billigare kompaktkameror och i mobiltelefoner är mindre än en lillfingernagel, medan den i en fullformatskamera är i samma storleksordning som ett stort frimärke. Detta ger en mycket bättre bildkvalitet med fler detaljer.

> Läs mer om kamerornas olika sensorstorlekar här.

2. Fokuspunkter

Vissa kameror har flera tusen fokuspunkter, men även om man skulle förledas till att tro det, spelar det faktiskt inte någon större roll om antalet är 50 eller 5000.

Det viktigaste är att de är väl fördelade över bildytan, så att kameran även kan ställa in skärpan ute vid bildkanterna.

I regel täcker fokuspunkterna en större del av bildytan när du använder live view än med den optiska sökaren i en DSLR-kamera. Fokusen kan däremot vara snabbare vid användning av sökaren.

> Här kan du lära dig att använda kamerans autofokuspunkter.

3. Bilder per sekund

Bilder per sekund anges även som fps eller bps.

Hastigheten är inte så viktig om du främst tänker fotografera landskap, arkitektur eller porträtt, men om det handlar om snabb action och sportbilder är det en stor fördel om kameran kan ta tio eller fler bilder per sekund.

4. Batteritid

Det är naturligtvis bäst om batterierna håller länge så att du inte riskerar att missa några bra motiv. I praktiken märker vi dock att man ofta kan ta en hel del fler bilder per laddning än vad som anges i specifikationerna.

Uppgifterna i specifikationerna härstammar nämligen ofta av en procedur där man ofta sätter på och stänger av kameran, och där man använder en hel del blixt, Om du spelar in mycket vide går det naturligtvis åt mer batterikraft.

Om det angivna antalet bilder per laddning är under 400, rekommenderar vi dock att komplettera med ett extra batteri om du ska ut på en längre fotorunda.

> Läs också: Så förlänger du batteriets livslängd

5. ISO

Med ett högt ISO-värde kan kameran fotograferar i svagare ljus utan att rörelseoskärpa. När du ökar ISO-värdet förstärks bildsignalen från sensorn, men det ger också brus i form av korn i bilderna.

Vissa kameror har sex- eller sjusiffriga ISO-värden. Detta behöver dock inte vara ett kvalitetstecken i sig, för det säger inget om hur bra eller dåliga bilderna blir på de högsta ISO-värdena.

Det går att använda de allra högsta värdena i väldigt svagt ljus, men du får räkna med massivt brus och dåliga färger. En väldigt högt maximalt ISO-värde kan dock vara en indikator för att medelhöga värden som bl.a. 25 600 eller 51 200 ger helt okej bilder.

Vi fotograferar sällan vid värden som överstiger 12 800, så det är ofta viktigare hur bra bilderna blir på låga eller medelhöga värden.

Läs mer om ISO här.

6. Skärm

Lcd-skärmens storlek ligger numera vanligen mellan 3,0 och 3,2 tum. Skärmens upplösning är dock minst lika viktig. Du behöver komma upp på omkring en miljoner punkter och helst högre, så att den inte ser lite pixliga ut.

Det är också bra om man kan vrida skärmen åt olika håll. Då kan du fortfarande kolla kompositionen när du håller kameran ovanför huvudet eller nere på marken. 

Lcd-skärmen på Panansonic Lumix DC-G90.

Vissa flexibla skärmar kan bara vinklas upp och ner, medan andra, som den här på Panasonic Lumix DC-G90, kan vridas åt alla håll.

© Panasonic

7. Ergonomi

Om du kan är det bra att testa kameran i en butik, så att du kan känna efter om den ligger bra i händerna – även med ett objektiv på. 

Kolla samtidigt att du lätt kan komma åt de viktigaste knapparna.

8. Upplösning

Tidigare var kamerornas upplösning extremt viktiga, men i dag, när de flesta kameror har minst 12,0 megapixel, betyder den inte så mycket – särskilt så länge som bilderna bara visas på en skärm.

En 4K-skärm med hög detaljåtergivning motsvarar 8,3 megapixel, och drygt 17 megapixel räcker för en utskrift i väldigt hög kvalitet i A3. Med många pixlar har du naturligtvis möjlighet att beskära bilden och ändå ha tillräckligt med pixlar för stora utskrifter.

> Läs också: Så skriver du ut dina bilder via webben

9. Kamerasystemet

Om du ska köpa en systemkamera kan det vara bra att kolla upp vilka tillbehör som finns tillgängliga i form av blixtar, objektiv med mera – och naturligtvis vad du redan har hemma.

Vissa system kan ha specialobjektiv och annat som inte finns tillgängliga hos andra tillverkare.

Om du har gamla objektiv liggande kan du möjligtvis också använda dem på den nya kameran med hjälp av en adapter.

> Läs här om du ska välja en kompakt systemkamera eller DSLR

10. Vädertätning

Du behöver också fundera på om du ska välja en vädertätad modell där skarvar, knappar med mera är tätade så att damm och fukt inte kan komma in.

De flesta kameror klarar några små droppar, men om det är mycket dammigt eller regnigt är vädertätning ett måste.

Om du prenumererar på tidningen kan du också ladda ned en interaktiv version av guiden i Fördelszonen där du kan klicka dig in på tester av utvalda kameror i Prylguiden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av