Pc för bildbehandling 2017

Välj rätt dator för Photoshop och bildbehandling

Om du vill att bildbehandlingen i Photoshop ska fungera helt smärtfritt behöver du välja rätt datorkomponenter. Här tipsar vi om den bästa utrustningen för att optimera datorn för Photoshop.

21 september 2017 av Poul Siersbæk

Elements och Photoshop är kraftfulla program som med ren processorkraft kan göra underverk med dina bilder, och de senaste versionerna omfattar användbara funktioner som kan få en äldre dator att gå på knäna.

Om du vill slippa långa väntetider är det därför en god idé att välja en dator med rätt komponenter som samverkar optimalt med Photoshop.

Köp den bästa datorn för Photoshop

I synnerhet Photoshop kräver mycket processorkraft med sina oskärpefilter och 3D-funktioner, och det är i synnerhet fyra komponenter som är avgörande för att Photoshop ska fungera så fint som möjligt, nämligen processorn, hårddisken, grafikkortet och internminnet (ram).

Nedan kan du se vilka datorkomponenter som du i första hand ska uppdatera om du vill ha en dator som fungerar perfekt för bildbehandling:

Kraftfull processor för bildbehandling

Processorn bör ha flera kärnor som ökar farten på många av funktionerna.

Den inbyggda råkonverteraren och vissa av oskärpeverktygen i Photoshop arbetar dessutom snabbare om processorn har mer än två kärnor. Så välj gärna en processor med fyra eller fler kärnor.

Snabb hårddisk ger snabb redigering av bilderna

Hårddisken påverkar hur snabbt programmen kan starta upp och hur snabbt det går att öppna bilderna.

Om du har flera bilder öppna samtidigt och jobbar med flera lager kan datorns internminne bli fullt, och då börjar Photoshop att tillfälligt spara filer på hårddisken i stället för i det mycket snabbare internminnet. Detta i sin tur ger långsammare beräkningar i Photoshop.

Satsa därför på en hårddisk med ett varvtal på minst 7200 RPM – eller ännu hellre någon av de blixtsnabba, men dyrare, SSD-hårddiskarna.

Du kan eventuellt använda två diskar, där program och operativsystem kör från en snabb SSD-disk på t.ex. 250 gigabyte, medan dina bilder och övriga filer ligger på en större konventionell hårddisk på t.ex. fyra terabyte.

Uppdaterat grafikkort för zoomningar i Photoshop

Grafikkortet används bland annat när du zoomar i bilderna i Photoshop samt när du använder 3D-funktionerna.

En rad olika filter använder sig också av grafikkortet. Kortet bör allra lägst stödja tekniken OpenGL 2.0 eller senare. Det gör i princip alla grafikkort på marknaden i dag. Men det kan vara värt att satsa på en modell som även stödjer den nyare tekniken OpenCL 1.1 eller senare, eftersom denna kan användas av de nya oskärpefiltren.

Kortet bör ha minst 512 megabyte minne – gärna mer.

> I Fördelszonen, vår särskilda avdelning för prenumeranter på webbplatsen, hittar du över 500 videoguider, bland annat till Photoshop och Lightroom.

Massor av internminne i datorn

Du kan aldrig få för mycket internminne, men åtta gigabyte lämpar sig fint för bildbehandling. Se till att välja en typ som passar med datorn.

I dag använder i stort sett alla datorer DDR3-minne. Ofta anges en hastighet, t.ex. 1333 efter namnet. Ju högre siffra, desto snabbare är minnet.

Ditt moderkort ska också helst stödja hastigheten. Själva minnesmodulen ska också passa rent fysiskt i moderkortet. Här anges anslutningstypen av antal stift, t.ex. DIMM 240-stift.

Färgäkta skärm för bildbehandling

Skärmen behöver också uppfylla vissa kriterier för att bilderna ska visas korrekt. Köp gärna en skärm som kan visa hela färgrymden Adobe RGB.

En upplösning i 4K är också bra eftersom du då får en betydligt större detaljrikedom än med Full HD. Det gäller inte minst om du köper en riktigt stor skärm.

Om du vill kontrollera om din befintliga datorutrustning passar med den version av Photoshop som du använder, kan du göra det på helpx.adobe.com.

Bli bättre på Photoshop här

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av