© Shutterstock

Nyttja objektivets potential fullt ut

Du kan få imponerande detaljer, komma närmare motiven och få gluggar som håller skärpan längre om du nyttjar dina objektivs fulla potential. Här får du fyra tips som ger suveräna bilder med dina objektiv.

12 februari 2020 av Jeppe Vestergaard

Om du vill få ut mesta möjliga av dina objektiv, har du kommit rätt. 

Här hittar du fyra knep som gör att du får ut mesta möjliga av dina objektiv.

1. Knep ger intressantare ljus

Genom att använda en liten bländaröppning kan du ge t.ex. gatubelysning eller solen en snygg stjärneffekt som lyfter bilderna till en ny nivå.

Effekten uppstår i regel när du närmar dig F11–F13. Effekten är tydligast omkring F16. Undvik högre bländarvärden, för bildkvaliteten sjunker vid F22.

Nackdelen med den här metoden är att den lilla bländaröppningen ofta ger så pass långa slutartider att du kan behöva använda stativ.

Du kan även köpa ett stjärnfilter som ger en liknande effekt. Det finns filter där stjärnorna har fyra, sex eller åtta spetsar.

> Läs också: Allt du behöver veta om filter till kameran.

Stjärneffekt i en bild

Med hjälp av en liten bländaröppning får du den här effekten med stjärnformade ljus.

© Shutterstock

2. Använd gamla objektiv på nya kameror

Även om du har bytt kamerasystem, kan du absolut använda dina gamla objektiv på den nya kameran med hjälp av en adapter. Därmed kan du spara en massa pengar på att slippa köpa nya objektiv till kameran. 

Tillverkaren Metabones specialiserar sig på att konstruera adaptrar till olika kameror och objektiv. Deras adapter Speed Booster ökar till och med det befintliga objektivets ljusstyrka. 

Användning av vissa adaptrar medför emellertid att du inte längre kan använda kamerans autofokus.

> Läs också: Få ut mer av dina gamla objektiv

3. Så blir horisonten rak

Vidvinkelobjektiv lämpar sig utmärkt för landskapsfotografering  eftersom du får med så mycket av sceneriet. Men du behöver vara noga med att åstadkomma en rak horisont, i och med att kraftiga vidvinklar ger missteckningar.

För att få en rak horisont vid t.ex. 14 mm, ska objektivet vara riktat rakt framåt, helt parallellt med markplanet. Om du riktar kameran uppåt eller nedåt får du en böjd horisontlinje.

Undvik också att placera viktiga element långt ute i bildens ytterområden; här är missteckningen ofta tydlig vid vidvinkel.

> Läs också: Undvik vanliga fel med vidvinkel

Landskapsbild tagen med vidvinkelobjektiv

Här ser man tydligt hur vidvinkelobjektivet ger missteckningar i bildkanterna. Här är emellertid kameran riktad rakt framåt, parallellt med markplanet, så horisonten är rak.

© Shutterstock

4. Rätt stabilisering ger bättre bilder

IS, OIS, VR är alla olika förkortningar för bildstabilisering hos objektiv. Den gör det lättare att ta skarpa bilder på fri hand, även när slutartiden är längre än vad brännvidden annars tillåter.

På avancerade objektiv kan du ofta välja mellan tre bildstabiliseringslägen som är markerade med siffrorna 1, 2 och 3 på objektivet.

Läge 1 är den klassiska typen av bildstabilisering, där objektivet kompenserar för dina skakande händer.

Läge 2 gör det möjligt att panorera; här motarbetar bildstabiliseringen inte kamerarörelsen.

Läge 3 är vanligt vid snabbrörliga motiv. Här stänger vissa kameror av bildstabiliseringen i sökaren, och stabiliserar bara bilden i samma ögonblick som du trycker på utlösarknappen.

> Läs också: Så funkar kamerans bildstabilisering.

Fåglar i flykt

Om du fotograferar fåglar i flykt, gör du ställa in objektivets stabilisering till läge 3 som underlättar när du ska fotografera snabbrörliga motiv.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av