Så återanvänder du dina gamla objektiv

Det finns inga skäl att låta dina gamla objektiv stå och samla damm på vinden. Här visar vi hur du får nya möjligheter med gamla gluggar. 

© Poul Siersbæk

Så återanvänder du dina gamla objektiv

Visste du att du kan använda äldre, analoga objektiv från olika märken tillsammans med din digitalkamera? Det betyder att du kan utöka din objektivsamling för lite eller inga pengar – och få helt nya möjligheter på köpet.

3 april 2019 av Sarah Marie Winter

De flesta fotografer har uppgraderat sin kamerautrustning en eller flera gånger. Den tekniska utvecklingen går svindlande fort, men det betyder inte att du bör skrota dina gamla analoga objektiv.

De kan nämligen också användas med din moderna digitalkamera, och de fungerar utmärkt när du t.ex. vill åstadkomma ett retroaktigt uttryck som du annars bara kan få fram i Photoshop eller något annat bildbehandlingsprogram.

Det finns faktiskt flera skäl till att leta fram de gamla gluggarna från sina gömmor. Några av dem kan vara så spedciella att ett nytt jämförbart, digitalt objektiv skulle kosta en förmögenhet.

Dina gamla objektiv kan också ha en brännvidd eller en ljusstyrka som hamnar mellan de nyare modellerna på marknaden, och som alltså inte finns tillgängliga i dag.

I den här artikeln ger vi dig tips för att få ut mer av dina gamla linser:

> Läs också: Så hittar du rätt i objektivdjungeln

Ta snygga porträtt med gamla gluggar

Det här porträttet är taget med ett Canon FD 50mm F1.8 och en adapter på en Sony NEX-kamera. Det ljusstarka objektivet har en solid konstruktion och ger en väldigt fin bildkvalitet med snygg bakgrundsoskärpa. 

© Poul Siersbæk

Använd en adapter med dina gamla objektiv

Däremot är det sällan som man bara kan sätta ett gammalt objektiv på en digitalkamera. 

Därför behöver du använda en liten adapter. De finns till i stort sett alla kamera- och objektivmärken.

Om du använde Nikon under den analoga eran och fortfarande har kvar objektiven, men sedan har gått över till t.ex. Canons EOS-serie, kan du fortfarande använda dina gamla Nikon-objektiv.

Däremot är det inte lika lätt för nya Nikon-användare att återanvända gamla Canon-objektiv, på grund av sensorns fokusavstånd. 

> Läs också: Det behöver du ha koll på innan du köper ett nytt objektiv

Gå på jakt på loppmarknader

Det finns ingen anledning att deppa om du inte själv har gamla objektiv liggande på vinden, för det finns det desto fler andra som har.

Det kan därför löna sig att leta efter begagnade objektiv på loppmarknader, i kamerabutiker, eller på Blocket.

Gamla objektiv kostar vanligtvis från 150 kronor och uppåt, och även de allra billigaste kan ofta ge riktigt fina bilder.

Vissa av de gamla objektiven håller faktiskt så hög kvalitet att de lätt kan konkurrera med nya objektiv – och i vissa fall är de till och med bättre. 

Så återanvänder du dina gamla objektiv

Många objektiv som tillverkades förr i tiden är av betydligt högre kvalitet än nyare objektiv. Därför kan det ofta löna sig att återanvända dem. 

© Shutterstock

Fota helt manuellt

När du använder gamla objektiv med adapter behöver du tänka på att autofokusen inte fungerar. Vissa adaptrar har kretsar med så kallad fokus-assistent, men den är inte optimal.

Dessutom kan du inte ställa in bländaren i kameran. I stället behöver du vrida på objektivets bländarring. Fotograferingen kan därför ta längre tid än vad du är van vid.

Av den anledningen lämpar sig de gamla objektiven inte vidare väl för t.ex. action- och djurfoto. Å andra sidan kan du ta riktigt fina porträtt-, landskaps- eller arkitekturbilder.

Använd sökaren

När du ska fokusera med de gamla gluggarna är det enklast om kameran som du använder har en sökare. Kompakta systemkameror som bara har skärm, har dock ofta en zoomfunktion under fokusering där du kan se om motivet är skarpt.

Många nya systemkameror har till och med en smart funktion, som går under namnet Focus Peaking, där skarpa delar av bilden markeras på skärmen. Det kan vara till stor hjälp. 

Så återanvänder du dina gamla objektiv

De flesta använder inte sina gamla objektiv som de har hemma – så det är lätt att hitta väldigt prisvärda varianter på t.ex. Blocket eller Tradera. 

© Shutterstock

Välj rätt adapter

När du ska hitta en adapter till kameran är det inte bara att välja en på måfå. Den måste naturligtvis passa för både kameran och objektivet, men det är också viktigt att hålla koll på kvaliteten.

  • Välj välbeprövade märken som Novoflex och Voigtländer. De kostar omkring 2000 kronor per styck, och till skillnad från billiga adaptrar kan du vara säker på att fattningen passar optimalt. 
  • Dessutom är den mörka beläggningen hos billiga adaptrar inte alltid så hållbar. Om beläggningen börjar flaga riskerar du att den hamnar på kamerasensorn som då kan skadas.
  • Billiga adaptrar medger inte heller alltid att man kan fokusera i hela fokusområdet. Det kan särskilt ge problem vid oändlig fokus. Det problemet får du inte med en kvalitetsadapter
  • Välj alltid en adapter av metall. Plastadaptrar klarar i längden inte belastningen från tunga objektiv, och täta objektivbyten sliter också på adapterns fattning.
  • Om ditt objektiv inte har en bländarring, bör du välja en adapter som också kan styra bländaren.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av