Bildstabilisering hos Pentax

Bildstabiliseringen i kameran hjälper dig att ta skarpare bilder. Vi tittar närmare på hur stabiliseringen fungerar. 

© Pentax

Så funkar bildstabiliseringen i kameran

Bildstabiliseringen kompenserar för skakningar och ger skarpa bilder vid längre slutartider än annars. I synnerhet på längre brännvidder är det ovärderligt med bildstabilisering. Det finns olika typer av bildstabilisering – här kan du läsa om skillnaderna.

2 november 2017 av Poul Siersbæk

Bildstabiliseringen är en funktion i kameran eller objektivet som kompenserar för skakningar och ger dig skarpa bilder med längre slutartider än annars. 

Bildstabilisering är därmed ett oumbärligt hjälpmedel – särskilt när du fotograferar med de längre brännvidderna som ofta innebär att objektiven är tunga. På brännvidder över 150 mm syns även små skakningar på bild när du fotograferar på fri hand utan stabilisering.

Ofta kan bildstabiliseringen ge dig mellan tre och fyra extra bländarsteg, vilket innebär att du t.ex. kan fotografera på 1/30 sekund snarare än 1/250 sekund med ett objektiv på 250 mm – och ändå få skarpa bilder.

Läs också: Ska jag välja en kompakt systemkamera eller DSLR

Olika typer av bildstabilisering

Kameratillverkarna erbjuder olika tekniker, där några är mer avancerade än andra. 

Skillnaderna mellan typerna är emellertid i praktiken så små att det är viktigare att granska bildkvaliteten vid höga och låga ISO-värden, funktioner, ergonomi och autofokus om du ska köpa en kamera. Dessa parametrar medför nämligen större skillnader för själva bildkvaliteten. 

I korthet kan man säga att det finns två olika typer av bildstabilisering:

1. Bildstabilisering på sensorn

Här flyttas hela sensorn i upp till fem led för att kompensera för kameraskakningar. De bästa kamerorna gör det möjligt att fotografera vid 5,5 gånger längre exponeringssteg. 

En stor fördel är att stabiliseringen är aktiv oavsett vilket objektiv som används – och du behöver inte betala extra för att köpa ett objektiv med stabilisator. 

Den här typen hittar man hos Canon EOS M, Olympus, Panasonic, Pentax, Sony A och Sony E.

Läs också: Få tillgång till helt nya vinklar på dina mobilbilder

Bildstabilisering hos Pentax

Ett flertal märken, bland annat Pentax, har bildstabilisering på bildsensorn.

© Pentax

2. Bildstabilisering i objektivet

En lins i objektivet förskjuts i upp till fyra plan för att kompensera för kamerans skakningar. En del av dessa objektiv gör att de kan fotografera vid fem gånger längre exponeringssteg. 

Fördelarna är att stabiliseringen kan optimeras efter det givna objektivet, där långa teleobjektiv får bättre stabilisering och stabiliseringen visas i sökaren.

Den här typen av stabilisering finns hos Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Sigma och Sony E.

Bildstabilisering hos Sony

Stabilisering i objektivet är också vanligt, bl.a. hos Sony. Detta är den vanligast förekommande stabiliseringen hos DSLR-kameror. 

© Sony

Båda stabiliseringstyperna

Flera tillverkare, bl.a. Olympus och Sony, har börjat använda stabilisering både på sensorn i de kompakta systemkamerorna och i utvalda objektiv. 

Det ger ända upp till sex gånger längre exponeringssteg. 

När den dubbla stabiliseringen är igång väljer kameran automatiskt de bästa korrigeringsfunktionerna från den ena typen och kombinerar dem med de bästa funktionerna från den andra typen.

Mer om stabilisering

I Bonnier Digital FOTO nummer 16/2017 kan du läsa i vår frågelåda Fråga oss, där vi skriver mer om vilken bildstabilisering som är bäst. Där tipsar vi också om hur du kan få bättre stabilisering.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO här, så kan du genast läsa hela tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype, där du dessutom har åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av