Nikon NIKKOR Z 85mm F1.8 S

Det finns 85 mm-objektiv till de flesta stora fullformatssystem. Ett av de senaste är det här Nikon NIKKOR Z 85mm F1.8 S till Nikons spegellösa systemkameror.

© Nikon

Därför lämpar sig 85 mm perfekt för porträtt

Ett objektiv på 85 mm lämpar sig perfekt för porträtt. Här går vi igenom anledningarna till att både modeller och fotografer älskar det klassiska objektivet.

11 mars 2020 av Kristoffer Engbo

Du kan naturligtvis ta fina porträtt med ett vanligt zoomobjektiv, men om du vill ha ett objektiv som lämpar sig perfekt för porträtt, är ett objektiv med en fast brännvidd på 85 mm det enda rätta.

>Läs också: Allt du behöver veta om porträttfotografering

De 85 mm är en klassisk brännvidd för fullformatskameror, och fullformatsobjektiven kan även användas på kameror med de mindre APS-C-sensorerna, där de motsvarar omkring 130 mm.

Om du en kamera med en Four Thirds- eller APS-C-sensor och vill använda ett objektiv som ger en brännvidd på motsvarande 85 mm, ska du välja objektiv på 42,5 respektive 56 mm.

Här kan du se varför ett objektiv på 85 mm lämpar sig så väl för porträtt.

>Läs också: Få koll på kamerans sensorstorlekar

1. Du kan ta bra bilder i svagt ljus

De här objektiven har en hög ljusstyrka som vanligen ligger mellan F1.2 och F1.8. De stora bländaröppningarna betyder att du kan använda låga ISO-värden och relativt korta slutartider även i svagt ljus.

>Läs också: Det betyder objektivets bländarvärden

2. Du får en snyggare bakgrund

Porträtt taget med ett 85 mm-objektiv

Med en bländaröppning på F1.4 kan du med ett 85 mm-objektiv ta bilder av personer i helfigur med en rejält oskarp bakgrund.

© Photo by Ryan Jacobson on Unsplash

Tack vare de stora bländaröppningarna kan du ta porträtt med ett litet skärpedjup, så att du får en rejält oskarp för- och bakgrund. 

En fin bokeh, som en snyggt oskarp bakgrund också kallas för, gör att personen sysn tydligare på bilden.

>Läs också: Förstå skärpedjupet på 5 minuter

3. Objektiven är knivskarpa

Objektiv med fast brännvidd är ofta väldigt skarptecknande. 

Det gäller naturligtvis även för 85 mm-objektiven. Särskilt om du bländar ned en aning från den största bländaröppningen och väljer t.ex. F1.8 i stället för F1.2, kan du få extremt skarpa bilder. 

4. Missteckningen är minimal

Brännvidden medför att du får en minimal missteckning och ansiktets dimensioner återges på ett naturtroget sätt.

Om du prenumererar på tidningen, kan du se hur du justerar porträtt i Lightroom i ett av avsnitten i vår videoserie Grundkurs i Lightroom”. Se avsnittet här.

5. Du kommer inte för nära

Porträtt av kvinna med oskarp bakgrund

Avståndet mellan modell och fotograf ska ofta vara mer än ett par meter när man använder ett objektiv på 85 mm.

© Photo by Ryan Jacobson on Unsplash

Det kan vara obehagligt för personen som du fotograferar om du behöver stå alldeles tätt inpå, men vid en brännvidd på 85 mm kan man hålla ett behagligare avstånd mellan modell och fotograf.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av