Rödhake på gren

Välj kontinuerlig autofokus, så att autofokusen följer punkten som du har fokuserat på, även om motivet rör sig.

© Shutterstock

4 saker som fågelfotografen behöver i fotoväskan

Med rätt utrustning kan du ta knivskarpa bilder av fåglar – även i flykt. Här går vi igenom fyra saker som fågelfotografen behöver i fotoväskan.

4 maj 2020 av Christian Trant

1. Kraftigt tele- eller zoomobjektiv

Ett bra tele- eller zoomobjektiv på minst 300 mm ger dig ett bra utgångsläge som fågelfotograf. En kamera med en fullformatssensor är också en fördel, eftersom sensorn då har fler och större pixlar jämfört med mindre sensorer. 

Med en fullformatssensor får man med andra ord inte lika korniga bilder vid höga ISO-värden som när man har en mindre sensor, vilket i sin tur ger skarpare och detaljrikare bilder. Dessutom medför den högre upplösningen hos fullformatssensorer att bilderna kan beskäras hårdare utan nämnvärd kvalitetsförlust.

Om priset inte betyder så mycket, är objektiv på 400 eller 500 mm naturligtvis ännu bättre när man ska fotografera fåglar, eftersom man då kan komma ännu närmare motiven, men ett objektiv på 300 mm är som sagt en bra början. 

> Läs också: Det behöver du veta innan du köper objektiv

Starflock i flykt

När flera tusen starar samlas i flock kan de uppvisa ett beteende där flocken ser ut att bölja fram över himlen. Man tror att detta är ett sätt att skydda sig från rovfåglar.

© Shutterstock

2. Få perfekta panoreringar med en gimbal

En gimbal är ett stativ där tre små motorer samverkar för att hålla din kamera helt stilla även om du själv går runt och spelar in video eller fotograferar. Ett gimbal-stativ är med andra ord perfekt när du fotograferar fåglar med ett tungt teleobjektiv. 

Även när du använder ett relativt tungt objektiv, kan di med en gimbal åstadkomma väldigt jämna glidande rörelser och panoreringar som gör att du kan följa fåglarnas rörelser på ett helt nytt sätt.

> Läs också: Därför behöver du en gimbal

Flyttande tranor

I september och oktober är det många fåglar som drar söderut. Då går det att fotografera vackra formationer när bland annat tranor och gäss kommer flygande i plogform. 

© Shutterstock

3. Använd en kikare för att hitta fåglarna

Även om du har ett bra teleobjektiv, är en kikare lättare och enklare att spana runt med. 

Ta därför med dig en kikare, så att du inte behöver stå och speja efter fåglarna genom objektivet. 

> Läs också: Djurfotografens bästa vän: Så använder du en kikare

Pilfinkar på gren

Om du är nybörjare inom fågelfotografi, är trädgården eller parken perfekta platser att börja på. Få rätsida på tekniken och kamerainställningen genom att fotografera relativt enkla motiv.

© Shutterstock

4. Kom närmare med matning och camouflage

I likhet med jakt och fiske är det både tur och skicklighet som avgör om du får en lyckad fångst. I det här fallet består fångsten av de fina bilder du kunde ta eftersom du hjälpte turen på traven genom att mata in fåglarna och använda camouflage.

Om du packar ner lämplig fågelmat som frön och nötter, kan du med lite tur göra så att drömfågeln sätter sig alldeles framför dig. Undvik upptäckt med camouflage eller genom att sitta i ett gömsle. 

> Läs också: Så kommer du närmare djuren med din kamera

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av