Hjort i naturen

När du är ute i naturen kan din lukt och dina ljud avslöja dig. Här tipsar vi om hur du kan dämpa dem.

Så kommer du nära djuren med din kamera

Rätt tvål, lite mjöl och kläder i vissa material kan hjälpa dig att komma närmare djuren i naturen så att dina bilder blir bättre. Här får du fem tips som tar dig närmare djuren.

Genom att tänka dig för och visa hänsyn kan du komma närmare djuren med din kamera. Här får du fem tips som kan ge dig närbilder av fåglar och andra djur.

Tips 1: Maskera din doft

Gå alltid mot vinden. Många djur har ett känsligt luktsinne och upptäcker dig genast om du har medvind och din doft förs mot djuret.

Om du är osäker på vindriktningen kan du släppa en nypa mjöl i luften och se vilket håll det flyger.

Undvik parfymer som kan avslöja dig – det gäller också för tvål och tvättmedel.

>Läs också: 5 fina djur att fotografera

Tips 2: Var helt tyst

Använd kläder som inte gnisslar eller prasslar när du går. Välj kläder i bomull och ylle som är helt tysta, och använd inte regnkläder och skaljackor som väsnas.

Gå sakta och se efter var du sätter fötterna. Om du trampar på en gren kan ljudet göra det lätt för djuren att upptäcka dig på långt håll.

På många kameror kan du också välja ett tyst läge för fotografering.

Ekorre

Med kameran i tyst läge är det inga mekaniska delar som rör sig. Därmed ger kameran inte ifrån sig några ljud som kan skrämma bort skygga motiv.

© Shutterstock

Tips 3: Sitt i gömsle

Du får oöverträffat bäst chanser att komma nära djuren om du sitter i gömsle. Placera det på en plats dit djuren ofta kommer, och låt det stå uppställt i några dagar innan du tänker använda det, så att djuren vänjer sig vid det.

>Läs också: 10 fåglar att fotografera

Det finns flera bra bärbara lösningar. Bland annat finns det små enmansgömslen som består av en bekväm stol med ett litet tält över. En annan möjlighet är ett så kallat ”doghouse” – ett större tält med camouflage.

Tips 4: Locka fram djuret

Det kan också vara en fördel att locka till sig djuren. Om du gillar att fotografera fåglar, är det bra att börja med fågelmatare och talgbollar hemma i trädgården.

>Läs också: Så lockar du till dig trädgårdens fåglar

Tips 5: Begränsa dina rörelser

Skogens däggdjur lägger oftast mer märke till rörelser och förändringar än detaljer och färger.

Därför är det bäst att röra dig sakta och sill så att du smälter in i bakgrunden. Om du syns i silhuett, blir du sannolikt upptäckt, och då tar de flesta djur till flykten.

>Se vår stora videoserie "Seasons" där naturfotografen Morten Hilmer fotograferar myskoxar, fåglar, björn, järv och vacker nordisk natur.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av