Vassa tips: Kom riktigt nära djuren

Om du vill fotografera djur och fåglar behöver du inte ens ge dig ut i skogen. Om du har en trädgård eller park i närheten har du redan goda möjligheter.

26 september 2016

Dina naturbilder blir bäst om du lånar ett par knep från jägare och använder dem för att komma närmare inpå djuren.

En jägare vill för allt i världen undvika att bli upptäckt, och detsamma gäller för dig när du ska komma nära ett djur.

Tips 1: Gå mot vindriktningen

Det första och viktigaste tipset är att du behöver gå på rätt sätt. Gå alltid mot vinden, för om du har medvind förs din lukt mot djuret som genast upptäcker dig.

Vid svag vind kan du släppa en nypa peppar eller mjöl och se åt vilket håll det flyger.

Tips 2: Smält in i omgivningarna

Ta på dig kläder som smälter in i omgivningarna och se till så att de inte prasslar när du går.

Gå sakta och se efter ordentligt var du sätter fötterna. Grenar som knäcks låter högt och gör att djuren lätt upptäcker dig på långt håll.

Tips 3: Fotografera för fullt

Något som däremot gärna får låta är din kamera. Se till att ta massor av bilder och kolla exponeringen löpande.

När du fotograferar löpande vänjer sig djuren vid ljudet av kameran, och sannolikheten ökar att du får rätt exponering i det kritiska ögonblicket.

Tips 4: Locka djuret till dig

Det kan också vara ett smart drag att locka till dig djuren. Om du gillar att fotografera fåglar är det bra att börja med fågelmatare och talgbollar hemma i trädgården.

Tips 5: Var beredd

Djur kan plötsligt ta till flykten, så det är bra att vara redo att fotografera.

Om du vill ha en bra bild på djur i full fart rekommenderar vi att du använder serietagning och kontinuerlig autofokus, så kallad AI Servo på Canon och AFC på Nikon. Då är det lättare att hålla fokus på ett djur i rörelse.

En kort slutartid bidrar till att ge dig en skarp bild, men om du vågar experimentera kan du få ännu mer spännande bilder.

Testa att dela brännvidden med två för att välja slutartid, det vill säga 1/150 sekund till 300 mm, och en bländare på omkring F10. Det ger en oskarp bakgrund så att djuret träder fram bättre på bilden. Under förutsättning att du använder kontinuerlig fokus, alltså.

> Få din egen kikare från Mitilux med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor – du sparar 969 kronor. Här kan du läsa mer om kikaren. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av