Det är inte mycket till utmaning att rikta kameran mot din hund när den sitter blick still och ser rakt på dig med stora, bedjande ögon.
Det är oftast desto mer tillfredsställande att ta en autentisk bild av ett vilt djur ute i naturen – och sådana bilder väcker ofta betydligt mer uppmärksamhet och erkännande.
Här tipsar vi om fem djurarter som är relativt lättillgängliga ute i den svenska naturen. Med det menar vi att de inte är så ovanliga och skygga att du måste tillbringa en vecka i gömsle och kissa i en flaska för att kunna fotografera dem; det räcker med en portion tur, lite tålamod och ett bra teleobjektiv för att lyckas.
Samtidigt är de här djuren betydligt försiktigare än dina husdjur därhemma, så du får möjlighet att träna dina sinnen och ditt tålamod medan du väntar på att de ska dyka upp.
Ett teleobjektiv på minst 300 mm är också till god hjälp. Då kan du hålla ett så pass stort avstånd att du inte riskerar att skrämma bort djuren.
> Läs också: Kom riktigt nära djuren
1. Hare

Bilden visar en fälthare, som är relativt vanlig i odlingslandskapet i södra Sverige. Skogsharen förekommer över hela landet.
© ShutterstockHaren påminner om vildkaninen, men är större med längre öron och längre ben.
I Sverige finns det två arter av hare, fälthare och skogshare. Fältharen lever framför allt i odlingslandskapet. På vintern kan den ge sig in i skogarna för att hitta föda. Den är framför allt aktiv vid skymning och natt.
Skogsharen finns i skogar över hela landet. På vintern är den lätt att känna igen (men svår att få syn på) eftersom den då byter till en vit vinterpäls.
> Läs också: 7 saker som naturfotografen behöver i väskan
Tips
Harar kan springa väldigt snabbt, så du behöver en slutartid på minst 1/1000 sekund om du vill fånga en i rörelse utan rörelseoskärpa.
2. Ekorre

Ekorren finns i princip över hela Sverige.
© ShutterstockEkorren är en liten gnagare med rödbrun päls, vit mage och en stor, buskig svans. Utan svansen är den 24–30 centimeter lång, och den väger mellan 200 och 450 gram.
Ekorren finns i skogar över i princip hela landet. Den är något vanligare i barrskog. Den är inte extremt skygg, och den kan även återfinnas i parker och villaträdgårdar i städerna, under förutsättning att det finns stora och gamla träd som de kan bo i.
Tack vare att ekorren inte är överdrivet skygg och relativt lätt att få syn på är den ett tacksamt motiv för den aspirerande naturfotografen.
> Läs också: Så fotograferar du fåglar i flykt
Tips
Använd följande fokus, så att du kan följa ekorrens kvicka rörelser. Vissa kameror har en särskild följefokusinställning som går under namnet Focus Tracking, 3D-tracking eller liknande.
3. Rödräv

Rödräven finns över hela landet, men de är vanligare ju längre söderut man kommer.
© ShutterstockRäven är lätt att känna igen med sin orangebruna päls och långa, tjocka svans. Den är cirka 40 cm hög och 110 cm lång, och man ser den oftast ensam.
Man hittar den ofta i småbrutna områden med öppna marker och skog. Gryten består av håligheter i marken som antingen består av klippblock eller har grävts ut. Rävarna är främst aktiva vid gryning och skymning.
Rävar är rätt skygga, men valparna är mer oförsiktiga. Om du hittar ett rävgryt och sätter dig på ett tillräckligt avstånd från det, kan du ha tur nog att fotografera valparna mitt på dagen.
> Läs också: Så fotograferar du ugglan
Tips
Vid mulet väder kan rävens päls se lite gråaktig ut, så för att förstärka färgen kan du välja en varmare vitbalans än den automatiska, t.ex. Dagsljus eller Molnigt.
4. Grävling

Grävlingen finns i hela landet utom de kargaste delarna av Norrlands inland.
© ShutterstockGrävlingen är lätt att känna igen med sin låga, breda kropp och sitt svartvita huvud. Den kan väga upp till 20 kg, och den lever ofta tillsammans i familjegrupper.
Leta efter grävlingen i lövskog, bland sly och övergivna jordbruksmarker. Grävlingen älskar daggmask, så den föredrar näringsrika biotoper.
Grävlingen är skymmnings- och nattaktiv, så ge dig ut i god tid och håll dig i närheten av ett gryt tills det blir antingen för mörkt eller för ljust.
> Läs också: Skarpare bilder med teleobjektiv
Tips
I och med att ljuset är så svagt när grävlingen är i farten behöver du öka ISO-värdet ordentligt för att få en slutartid som är tillräckligt kort för att fånga djurets rörelser. Här är ett ljusstarkt objektiv med en största bländaröppning på t.ex. F2.8 till god hjälp.
5. Dovhjort

Dovhjorten förekommer vilt i framför allt de södra delarna av landet, i löv- och blandskog.
© ShutterstockDovhjorten är ett mellanstort hjortdjur med en mankhöjd på 80–100 cm. Den är något oskyggare än övriga hjortdjur i den svenska faunan, vilket gör den relativt lätt att fotografera, särskilt från bilen.
Dovhjortens färgteckning kan variera stort och gå från gräddvitt till mörkbrunt. Det mest typiska är dock att den under sommaren har en rödbrun päls med vita prickar över rygg och flanker, medan den under vintern är brun med vit buk. Hannen känns främst igen på hornkronan, med stora, skovelformade horn.
Dovhjortar lever i flock bland löv- och blandskog med öppna fält.
> Läs också: Så använder du en kikare
Tips
Placera dig lågt, så att djuren isoleras från underlaget, och välj en stor bländare för att åstadkomma en oskarp bakgrund som inte stjäl uppmärksamheten från själva dovhjorten.
Kom riktigt nära djuren med Bonnier Digital FOTOs nya minikamera
Den lilla minikameran för natur och sport har nattljusfunktion, väger bara 12 gram och kan placeras var som helst.
Den fiffiga minikameran är perfekt när du vill komma riktigt nära naturen. Kamerans kompakta format gör att du t.ex. kan placera den på fågelbordet eller montera den på fågelholken och filma trädgårdens fåglar riktigt nära.
Tack vare infraröd teknik kan du även filma i mörker. Placera minikameran på en diskret plats i trädgården, så att den kan fånga roliga och intressanta ögonblick av igelkottar och andra nattaktiva djur.
Minikameran ger dig med andra ord unika möjligheter att följa djurens liv utan att du stör deras aktiviteter.
> Just nu kan Bonnier Digital FOTOs nya minikamera för natur och sport bli din för bara 119 kronor. Med på köpet får du två nummer av Bonnier Digital FOTO – porto och expeditionsavgifter ingår naturligtvis i priset. Du sparar 509 kronor. Se erbjudandet här.