Glöm inte detta när du ska fotografera i naturen

Vi har listat 7 saker som du alltid ska ha med dig i kameraväskan när du ska ut och fotografera i naturen. 

7 saker som naturfotografen behöver i fotoväskan

Med hjälp av rätt utrustning kan du ta snygga landskapsbilder och vassa djurfoton. De här sju sakerna bör naturfotografen alltid ha med sig i fotoväskan.

1 februari 2018 av Louise Hagemann

1. Teleobjektiv

Som naturfotograf är det svårt att undvara ett teleobjektiv med lång brännvidd om man vill ta riktigt snygga bilder. Det är bra att utgå ifrån 400 mm eller motsvarande.

Om du är osäker på om du bör välja originalobjektiv eller billigare men ändå bra modeller från exempelvis Tamron eller Sigma, så kan du ta en titt på Prylguiden; här kan du läsa alla våra recensioner.

Annars hittar du här ett tips på hur du kan få mer tele till kameran utan att ruinera dig.

2. Kikare

Vid naturfotografering går det åt mycket tid med att vänta, och du kan tillbringa flera timmar med att spana mot horisonten i väntan på det perfekta motivet. Det är inte vidare praktiskt att göra detta med ett stort och tungt teleobjektiv, så en kikare är en absolut nödvändighet för en naturfotograf.

De vanligaste förstoringsgraderna är 8x och 10x och det räcker för att komma betydligt närmare motivet än med ett teleobjektiv.

3. Pannlampa eller ficklampa

Person med pannlampa under natthimlen
Ljushuvud

En pannlampa är ett bra redskap för en naturfotograf som behöver ha händerna fria för att ta bra bilder.

För naturfotografer infinner sig många bra fotomöjligheter tidigt på morgonen eller sent på kvällen, så du kan nästan inte undvika att famla omkring i mörkret då och då. Vid dessa tillfällen är en lampa av något slag oumbärlig. 

En pannlampa är extra praktisk när du behöver hålla i kameran med båda händerna eller när du är på väg någonstans med händerna fulla av packning.

Läs också: 3 tips från naturfotografen

4. Ärtpåse

Eller bönpåse. Eller rispåse. Poängen är att en slik påse fungerar väldigt bra som stöd för ditt (rimligt) stora objektiv. Inte minst när du fotograferar ut genom bilfönstret, varifrån du kan ta riktigt många bra naturbilder, men den är också effektiv för att få objektivet att ligga stadigt när du lutar det mot en sten eller stubbe – eller direkt på marken när du är ute efter en låg vinkel.

Läs också: 7 vardagsföremål som du behöver i fotoväskan

5. Stativ

Fotograf med stativ
Fäll ut benen

Med ett stativ får du både bilder utan skakningar och armar som hänger med hela dagen.

Förutom att det är fysiskt tröttande av att stå och vänta med ett stort teleobjektiv i händerna är stativet även bra på andra sätt. Du behöver extra stabilitet.

Många naturbilder tas som sagt tidigt på morgonen eller sent på kvällen i svagt ljus. Det betyder att du behöver en relativt lång slutartid. Samtidigt förstärker den långa brännvidden alla skakningar, så ett stativ är helt oumbärligt.

I Prylguiden hittar du recensioner av stativ.


6. Extra batterier

Du vet aldrig hur länge du kan behöva vänta på den perfekta bilden, och det är vansinnigt irriterande att få slut på batterikraft innan man är färdig. 

Under vintern är det extra viktigt med fulladdade reservbatterier, för de tar snabbt slut i kylan. Om du gillar timelapse – och vem gör inte det när man sitter därute timme efter timme i den vackra naturen – är det helt oumbärligt med extra batterier för de många exponeringarna som krävs.

Läs också: Friluftsfotografen visar sin fotoväska

7. Fingerlösa vantar

Det finns en massa hanskar som är specialdesignade för fotografer och jägare och andra som behöver extra smidighet i pekfingret när de behöver vara utomhus i längre stunder och vädret inte är helt optimalt.

Det kan även vara bra att använda ett par tunna handskar med hål för pekfingret under sommaren för att undvika solsveda. Alternativt: Glöm inte solskyddskräm.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av