Camilla Hyllebergs utrustning
Vad har du i väskan?

Så här ser innehållet i äventyrsfotografen Camilla Hyllerbergs väska ut inför en tur till fjälls.

© Camilla Hylleberg

Friluftsfotografen visar sin fotoväska

Vilka objektiv är andra fotografers favoriter, och vad kan de inte undvara när de ska ut och fotografera? Vi har bett en äventyrsfotograf tömma väskan och visa oss vad hon tar med på sina fotorundor och varför.

19 juli 2017 av Louise Hagemann

Vad man hittar i fotoväskan skiljer sig mycket från fotograf till fotograf. En del har alltid med sig en arsenal av olika kameror och objektiv, medan andra håller sig till ett enda favoritobjektiv och fyller väskan med andra praktiska förnödenheter.

Vi har bett friluftsfotografen Camilla Hylleberg att öppna väskan så att vi fick titta närmare på hennes intressanta utrustning och kanske få några knep på vägen.

Redo för fjället

Camilla en av ganska få kvinnliga äventyrsfotografer. Kameran plockas ofta fram under såväl offpiståkning på skidor som klättring, cykelturer och dykning. Camilla är också videofotograf, och väskan som hon visar är specifikt packad för en vecka i de norska fjällen, där hon arbetade som fotograf och b-fotograf vid en dokumentärfilm om klättring.

Läs också om de här sju föremålen som du bör ha i din fotoväska.

Camilla Hyllebergs utrustning från fotoväskan
© Camilla Hylleberg

1. Stort batteripaket

Det stora batteripaketet på 5 kilo kan ladda kamerabatteriet och den bärbara datorn flera gånger.

2. Frystorkad mat

Camilla är en stor anhängare av frystorkad mat som man häller kokande vatten över och får en måltid på fem till åtta minuter. En del av de andra som var med på turen hade riktig mat med sig, men efter 12–13 timmar på fjället föredrar Camilla något som går fort att ordna.

3. Protein- och snacksbitar

Protein- och snacksbitarna får gärna mätta lite. Andra använder också små förpackningar med gelé, men Camilla gillar inte smaken.

4. Kaffe

Camilla klarar sig inte utan kaffe. Hon gör nytt morgon och kväll och till termokannan under dagens arbete.

5. Bergskängor

6. Klätterjärn

Man sätter klätterjärnen under kängorna så att man kan gå på en glaciär.

7. Solglasögon

8. Pass

9. Garmin actionkamera

Actionkameran från Garmin sitter vanligtvis på Camillas hjälm under klättringen. Under resan till Norge sänkte hon dessutom ner den i en bäck så att hon kunde spela in hur de fyllde på sina dunkar med dricksvatten.

Läs mer om Garmins actionkameror här

10. Säkerhetsutrustning för klättring

11. Dunjacka

Natthimmel i norska fjällen
Natt i dalen

I dalen, där turerna upp i fjällen utgick ifrån, föredrog Camilla sin Nikon D4S, som ger suveräna bilder men är tung att bära runt på.

© Camilla Hylleberg

12. Nikon D4S

Nikon D4S är en bra kamera som tar många bilder i sekunden, men den är även stor och opraktisk, så Camilla använde den bara när de befann sig nere i dalen.

Läs vårt test av Nikon D4S här

13. Vidvinkel AF-S NIKKOR 14-24mm F2.8G ED

All klättring och action ser helt enkelt coolare ut med en vidvinkel, anser Camilla.

Klättrare i de norska fjällen
På väg upp

Den här bilden tog Camilla med Sony Alpha6300 som hon använde flitigt för att dokumentera klättringen.

© Camilla Hylleberg

14. Mikrofon

15. Sony Alpha6300

Sony Alpha6300 användes flitigt uppe bland bergen. Enligt Camilla är den en praktisk och liten kamera som tar riktigt bra bilder och spelar in utmärkta videoklipp. Under resan spelade de in en reklamfilm för butikskedjan Friluftsland, där Camilla spelade in med en Alpha6300 och A-fotografen använde en Panasonic GH4. Kvaliteten är tillräckligt bra för att filmen ska kunna visas på stora biografdukar.

Här kan du läsa om Sony Alpha6300

16. Pannlampa

17. Ett batteri och en hårddisk

Bilderna ligger alltid på tre platser – på sd-kortet, på datorn och på en extern hårddisk.

18. MacBook

19. Batteridriven LED-lampa.

Den batteridrivna LED-lampan vägen nästan ingenting och är vattentät. Camilla hänger bland annat upp den i tälttaket.

20. DJI Phantom 3 4K

I Norge får man inte flyga med drönare över nationalparker, och eftersom de spelade in vid gränsen av en sådan begränsade de flygningarna till att spela in nere i dalen, där det också fanns gott om vackra motiv.

Läs artikeln om tre olika fotografers favoritutrustning i nummer 12 av Bonnier Digital FOTO. 

I det senaste numret av Bonnier Digital FOTO kan du se vad en mäklar- och arkitekturfotograf, en bröllopsfotograf och en naturfotograf har i sina respektive väskor och läsa om varför de till exempel använder gul tejp, prismaglas och en så kallad Planitar-kamera.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, och läs tidningen med det samma på mobilen eller surfplattan via Wype-appen. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av