Telekonverter med objektiv

Med en telekonverter mellan kameran och objektivet kan du få en avsevärt längre brännvidd.

© Bonnier Digital FOTO

Telekonverter: Billig väg till längre telebrännvidder på kameran

Det blir snabbt dyrt när du vill bygga ut din fotoutrustning med extra långa brännvidder. Teleobjektiv är nämligen ofta tämligen kostsamma. Det finns lyckligtvis en billig genväg som ger dina befintliga objektiv mer kraft.

31 januari 2018 av Poul Siersbæk

Om du sedan tidigare har ett teleobjektiv eller telezoomobjektiv men vill ha tillgång till längre telebrännvidder, t.ex. när du vill fotografera djur eller action, kan du med fördel köpa en så kallad telekonverter eller extender. Det är en billig och välfungerande lösning när den används på rätt sätt. 

Vi har sammanställt 6 snabba tips om hur du kan välja rätt telekonverter och hur du använder den.

1. Telekonvertrar fungerar som förstoringsglas

Telekonvertrar fungerar i stora drag som ett slags förstoringsglas. De har en rad optiska linser, precis som ett vanligt objektiv, och dessa sprider ljusstrålarna extra mycket, så att de centrala delarna av motivet sprids över sensorn. 

Resultatet är att brännvidden ökar, på samma sätt som när du sätter ett större teleobjektiv på kameran.

Det finns telekonvertrar som ökar brännvidden från 1,4 till 2,0 gånger, så ett objektiv på 300 mm kan alltså på nolltid förvandlas till ett på 600 mm som vanligtvis skulle kosta en förmögenhet. 

Kenko telekonverter

Det finns telekonvertrar från både kameratillverkarna och tredjepartstillverkare. De kostar från omkring 1300 kronor.

© Kenko

2. Telekonvertern funkar även perfekt för makro

Telekonvertrar funkar oftast med objektiv på minst 70 mm. De fungerar också med zoomobjektiv på t.ex. 70–200 mm. 

En annan fördel med telekonvertrar är att de inte påverkar närgränsen, så du kommer även närmare makromotiven. 

3. Blända ned en aning

De flesta objektiv tecknar skarpare när du bländar ned en liten aning, och detta stämmer särskilt bra när du använder en telekonverter. 

Om du fotograferar med ett objektiv på F4.0 samt en konverter på 1,4x, bör du blända ned från den totala ljusstyrkan på F5.6 till F6.3 eller F7.1. Även ett halvt bländarsteg kan göra stor skillnad.

Montering av Nikon telekonverter

Sätt först telekonvertern på objektivet. Montera sedan telekonvertern tillsammans med objektivet på kameran.

© Bonnier Digital FOTO

4. Fotografera i bra ljus

Ju mer ljus autofokussystemet har att arbeta med, desto snabbare kan det ställa in skärpan. 

Om ditt objektiv tillsammans med telekonvertern har ett totalt bländarvärde på F5.6, eller till och med F8.0, tar det i regel en stund för kameran att fokusera i svagt ljus. Därför får du snabbare autofokus när du fotograferar medan solen fortfarande är framme.

5. Välj den mittersta autofokuspunkten

Kamerans centrala fokuspunkt är den snabbaste och den mest exakta av dem alla när du ska ställa in skärpan, och den här fördelen blir extra viktig att dra nytta av om du använder en telekonverter på 2,0x. 

Inte ens kameror i den yppersta proffsklassen kan använda andra fokuspunkter än de mittersta när det totala bländarvärdet når F8.0.

6. Använd live view

Om du märker att kamerans autofokus tvekar för mycket när den ska ställa in skärpan, kan du aktivera live view och gå över från fasdetektering till kontrastbaserad fokusering i menysystemet. Det hjälper oftast. 

Alternativt kan du zooma in på motivet på skärmen och manuellt fininställa skärpan på objektivet.

Läs mer i tidningen Bonnier Digital FOTO

Frågan om hur man bäst använder en telekonverter kommer från vår frågelåda Fråga oss i Bonnier Digital FOTO nummer 3/2018. Här får du också läsa mer om bakgrundsoskärpa, kontrast och blixt.

Fråga oss Bonnier Digital FOTO

Du kan också skriva till vår frågelåda Fråga oss i Bonnier Digital FOTO. Du kan fråga om vad som helst, men vi kan inte rekommendera specifik utrustning, t.ex. om du vill köpa en kamera. Vi kan inte besvara din fråga direkt, utan bara i tidningen. Skriv till Fråga oss[email protected]

Köp tidningen i butiken eller börja prenumerera och få vår stora Photoshopbok och 2 nummer av Bonnier Digital FOTO direkt i brevlådan för bara 49 kronor.

Då kan du genast läsa de senaste numren av tidningen via vår tidningsapp Wype, och så får du åtkomst till Fördelszonen med över 400 videokurser om fotografi och bildbehandling.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av