Så använder du en kikare

En kraftfull kikare är ett oumbärligt verktyg för fotografer som letar efter vilda djur och fåglar. Här går vi igenom hur du använder en kikare.

© Shutterstock

Djurfotografens bästa vän: Så använder du kikaren

När du ska få syn på vilda djur eller fåglar i naturen är kikaren din bästa vän. Emellertid behöver du veta hur du ska hantera den för att få ut något av den. Här tipsar vi om hur du kan gå tillväga för att bli kompis med din kikare.

26 februari 2019

Med en kikare i fotoväskan kan du lätt få syn på motiv på långt håll. Det gör kikaren till ett populärt redskap bland fågel- och djurfotografer. 

Om du aldrig har använt en kikare tidigare kan det dock vara lite knepigt att komma igång. 

Men när du väl har justerat kikaren och övat dig på att använda den, kommer du garanterat att märka att den är oumbärlig när man ska fotografera djur ute i naturen.

Ställ in kikaren efter ögonen

När du har skaffat dig en kikare är det viktigt att du justerar den så att den passar för dina ögon. 

Det gör du genom att titta på ett stillastående föremål. Stäng först högerögat och använd den mittersta ratten för att ställa in kikaren tills du ser helt skarpt med vänsterögat. 

Stäng sedan vänsterögat och anpassa skärpan med det högra okularet (den delen av kikaren som sitter längst in mot ögonen) tills du även ser skarpt med högerögat. 

När du har anpassat kikaren efter dina ögons synvariationer behöver du bara justera avståndet till det du tittar på genom att använda den mittersta ratten för skärpeinställningen.

Par med kikare

Med en kikare blir det enklare att hitta motiv när du är ute och fotograferar. 

© Shutterstock

Öva dig på att använda kikaren

När du har anpassat kikaren kan du öva dig på att använda den för att komma närmare motiv. 

Det är bra att börja med att titta på ett föremål som inte rör sig, t.ex. en byggnad eller en staty. Justera kikaren tills sökbilden blir skarp.

Rikta sedan kikaren mot ett motiv längre bort och som rör sig en aning, t.ex. grenar som rör sig i vinden eller en flagga på en flaggstång. Justera återigen kikaren för att få en skarp bild.

Slutligen kan du börja rikta kikaren mot fåglar. Börja med fågelmataren ute i trädgården där det ständigt kommer förbi nya fåglar, och där de inte är lika skygga som ute i skogen.

> Läs också: Så fotograferar du fåglar i flykt

Häll kikaren stadigt

De flesta bra kikare är också relativt tunga, och om du håller kikaren fel kan det vara svårt att få ut särskilt mycket av den.

Håll därför kikaren med båda händerna och håll armbågarna tätt intill kroppen. Kikaren ska balansera mellan dina pekfingrar och tummar, medan de övriga fingrarna håller om den.

Det är viktigt att du inte håller för hårt i kikaren, för det kan ge skakningar. 

Om det finns ett träd eller en vägg i närheten kan du luta dig mot det, eller använd ett staket, en stubbe eller en sten för att ge stöd åt din kikare medan du sitter på huk.

Många kikare kan också användas med en adapter som gör att man kan sätta den på ett stativ. Det är användbart om du ska använda kikaren en längre tid för att t.ex. titta på fåglar eller stjärnor.

> Läs också: Så avkodar du kikaren

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av