Liten sparv på fågelmatare

Det kan finnas flera anledningar till att det inte vimlar av fåglar i din trädgård. Här hittar du våra bästa tips på hur du kan locka till dig fler fåglar till trädgården innan du ska fotografera. 

© Shutterstock

Så gör du trädgården redo inför fotosafarin

Det finns massor av fina och fotogeniska fåglar i trädgården, och du kan öka dina chanser att ta fina bilder av dem rejält om du förbereder trädgården innan du går på fotojakt.

5 augusti 2019 av Sarah Marie Winter

En av de största fördelarna med fågelfotografering är att du inte behöver gå längre än till trädgården för att hitta intressanta motiv. 

Pilfinken, talgoxen och blåmesen är bara några av alla gäster som du kan fotografera medan de sitter vid fågelbordet, och med lite tur och tålamod kan du även få mer exotiska arter att titta förbi.

> LÄS OCKSÅ: Bygg din egen fågelbord eller fågelholk

Men om du ska ha en chans att fotografera några av de här fåglarna, är det viktigt att din trädgård är en attraktiv plats att landa i och att fåglarna inte är rädda för dig. Det kan du ordna med dessa enkla knep.

> Läs också: 5 tips för snygga fågelbilder

Blåmesar på foderautomat i trädgård

Det viktigaste du kan göra för att locka fåglarna till trädgården är att mata dem under vintern. Om du gör det kommer du att få en handfull stamgäster vid fågelbordet. 

© Shutterstock

Inred trädgården efter fåglarna

Det låter kanske drastiskt, men det behöver inte innebära särskilt stora åtgärder. 

Om du skal plantera nya träd eller buskar, är det bra att välja sådana med bär, frukter eller frön och tätt lövverk. 

Städa inte för noga, och se till så att det finns "vilda" delar av trädgården med ogräs, nässlor, rishögar och liknande. 

Se också till att det finns vatten i trädgården, det räcker med ett litet fågelbad. Undvik att undvika bekämpningsmedel som dödar insekter.

> Läs också: Så fotograferar du myror

Anlägg en eller fler matplatser

Placera platser för matning på platser som är väl upplysta, men där fåglarna också har nära till träd och buskar, så att de kan känna sig säkra. 

Om du har katt, se till att den inte kan ta sig upp till matplatsen genom att t.ex. placera den på en järnstolpe. 

Mata regelbundet

Om du vill ha aktivitet i trädgården är det viktigt att du kommer ihåg att fodra regelbundet. 

Påbörja matningen redan tidigt på hösten och mata gärna dagligen. Det viktigaste är dock att du matar fåglarna när vintern är som strängast.

> Läs också: Så fotograferar du fåglar i flykt

Pilfinkar på fågelmatare i trädgård

Skovspurven er et let motiv, fordi den er meget almindelig i danske haver, vant til mennesker og let at lokke tæt på med korn.

© Shutterstock

Variera fodret

Det är inte för att fåglarna är kräsna som man ska använda olika typer av foder, utan för att olika fåglar föredrar olika typer av mat. 

Sparvar och duvor gillar t.ex. korn, medan hackspettar och mesar föredrar jordnätter och talgbollar. 

Köp talgbollar med högt fettinnehåll; de är mest populära och kan därmed locka till sig fåglarna även på sommaren när de har goda möjligheter att hitta mat på andra platser.

Håll koll från fönstret

Lägg tid på att observera var fåglarna landar innan de flyger vidare till foderplatsen och var de bygger sina reden. 

På det viset kan du förbättra förhållandena för dem i trädgården, och så vet du var du kan fotografera dem.

> Läs också: De här 10 fåglarna ska du fotografera

Småfåglar på foderautomat i trädgården

Det är viktigt för både fåglarna och dina bilder är att foderplatsen som du anlägger är en väl belyst plats. 

© Shutterstock

Ta med kameran ut i trädgården

När du ändå är ute i trädgården för att göra annat, så plocka med dig kameran. Då vänjer sig fåglarna snabbare vid att du och din kamera är en del av trädgården.

Få fler fåglar på balkongen

Du kan absolut fotografera fåglar även om du bor i lägenhet. Men innan du börjar mata bör du kontrollera ordningsreglerna i ditt bostadsområde. 

Vissa bostadsrättsföreningar och hyresvärdar har infört förbud mot fågelmatning för att undvika att det drar till sig duvor, måsar och råttor.

Om du har en balkong lämpar sig en fågelmatare bättre än ett fågelbord. Det ger nämligen mindre spill och nedsmutsning. Samtidigt drar du till dig fler av småfåglarna när de får ha sin mat i fred för måsar och kråkor.

> Läs också: Så tar du en fin bild av ugglan

Följ med på fotosafari i Bonnier Digital FOTO 12/2019

I Bonnier Digital FOTO nummer 12/2019 har vi packat kameraväskan, bokat en heldag i kalendern och gett oss ut på fotosafari i vår egen trädgård. Här letar vi efter insekter, fåglar och ekorrar, och i en stor guide kan du se bilderna vi tog och läsa om våra upplevelser.

I guiden får du även ännu fler tips på hur du får mer aktivitet i trädgården, och så kan du läsa om om hur du får skarpare bilder av insekter, övervinner hårda skuggor från träd och mycket mer. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av