Bli bättre på fågelfotografering

Här får du våra bästa tips på hur du kan fotografera fåglar. 

5 tips för snyggare fågelbilder

Det krävs en rejäl portion tålamod för att fotografera fåglar, men den som orkar vänta kan belönas med bländande resultat. Här har vi sammanställt fem tips på hur du kan ta de snyggaste fågelbilderna.

17 mars 2019

Fågelfotografering är en av disciplinerna inom naturfotografering, som har flest anhängare – och det finns det skäl för. 

Det är nämligen generellt sett lättare att komma nära nog att fotografera fåglar jämfört med andra vilda djur. 

Har har vi sammanställt de bästa tipsen för fågelfotografering, så att du lätt kan ta bra bilder av fåglar. 

> Hitta enkelt fåglarna med hjälp av en kikare. Just nu kan du få en robust kikare (värde 850 kronor) tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 59,50 kronor + porto och expeditionsavgifter. 

1. Använd ett tele på minst 300 mm

Du behöver inte lägga alla dina sparpengar på ett dyrt teleobjektiv för att ta bra fågelbilder, men om du vill fotografera skygga fåglar, får du bäst förutsättningar med ett objektiv på minst 300 mm.

Du kan även använda en telekonverter för att förlänga brännvidden på t.ex. ett 24–105 mm eller ett 70–200 mm. En nackdel är dock att den tar 1–2 bländarsteg av ljusstyrkan. Det är dock inga problem om du fotograferar under goda ljusförhållanden, t.ex. i en glänta eller på ett fält. 

Om du vill investera i ett objektiv för just fågelfotografering, är det bra att satsa på ett zoomobjektiv, t.ex. 75–300 mm. 

Då kan du nämligen också använda det för andra motiv än fåglar, t.ex. porträtt eller arkitektur. 

Läs också: De här 10 fåglarna lämpar sig för fotografering

2. Få inspiration av jägarna

Bli bättre på fågelfotografering

Ett gömsle är ett effektivt sätt att komma riktigt nära till och med riktigt skygga fåglar. Om du ännu inte är redo att investera i ett kan du börja med att använda något av alla fågeltorn som finns utplacerade över landet. 

© Shutterstock

För att komma nära de allra skyggaste fåglarna är det ibland bäst att använda sig av ett gömsle av samma slag som jägare ibland begagnar sig av.

Det är oftast utformat ungefär på samma sätt som ett tält, men i kamouflagefärger, så att det inte drar till sig fåglarnas uppmärksamhet. De lättaste varianterna kostar ungefär 1000 kronor, och det tar bara några minuter att resa och fälla det.

Om du vill ha lite mer rörelsefrihet kan du också skaffa en kamouflagedräkt. Både gömslet och dräkten finns att köpa på webbplatser för jägarutrustning.

> Är du förtjust i natur- och djurfoto? Som prenumerant kan du se serien Seasons med naturfotografen Morten Hilmer som bland annat tar med dig till de finska skogarna. 

3. Använd lockbete

Bli bättre på fågelfotografering

Olika nötter och frön fungerar utmärkt för att få fåglarna att sätta sig på grenen där ljuset faller bäst och bakgrunden är snyggast. 

© Shutterstock

Många fåglar lockas in framför kameran med hjälp av mat som t.ex. frukter, nötter och frön. 

Olika fåglar föredrar olika typer av mat, så ta reda på vad fågeln som du vill fotografera gillar.

För att inte påverka fåglarnas naturliga mönster i alltför hög utsträckning är det bäst att bara använda utfodring under vintern när fåglarna har svårt att hitta föda på egen hand.

Läs också: Så fotograferar du fåglar i flykt

4. Välj serietagning

Bli bättre på fågelfotografering

Med serietagning får du absolut en massa bilder som bara är att slänga, men chansen att få till en riktig fullträff ökar också. Tänk på att välja en kort slutartid, t.ex. 1/1250 sekund. 

© Shutterstock

Fåglar i allmänhet rör sig snabbt. Så även om du kanske tror att du har en fågel på kornet kan den plötsligt flyga iväg, och så missar du möjligtvis den bra bilden.

Ställ därför in kameran på serietagning. En del kameror har två inställningar, en låg och en hög hastighet. Välj den höga hastigheten. När du trycker ned utlösarknappen kommer kameran att ta bilder tills du släpper knappen.

5. Välj följefokus

Bli bättre på fågelfotografering

Fåglar kan lyfta och flyga iväg på mindre än en sekund. Med följefokus kan du vara säker på att du inte får oskarpa bilder även om motivet flyttar sig inom bildramen. 

© Shutterstock

Kontinuerlig fokus, eller följefokus som det också kallas, är en skänk från ovan för fågelfotografen. Här följer fokusen nämligen med när motivet flyttar sig. 

Inställningen heter vanligtvis AI Servo eller AF-C, beroende på vilken kamera som du har, och den finns i regel bakom AF-knappen.

För att följa motivet när det rör sig över bilden ska du oftast välja fokusområdet Multi eller Bred som använder alla fokuspunkterna, alternativt en särskild följefokusinställning som t.ex. kan heta Focus Tracking eller 3D-tracking.

Läs också: 3 flyttfåglar att fotografera under hösten

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av