Lyft dina bilder av Vintergatan till nya höjder

Du kan ta alldeles förtrollande bilder av Vintergatan, men det kräver att du tänker på bl.a. förgrunden. 

© Olli Sorvari

Så tar du dina bilder av Vintergatan till nya höjder

Det finns tusentals bilder av Vintergatan, och väldigt många av dem är inte mer än så – en bild av Vintergatan. Se här hur du får dina bilder av natthimlen att stråla.

19 augusti 2020 av Sarah Marie Winter

När det gäller att fotografera Vintergatan finns det inte så många sätt att gå tillväga ur den rent tekniska aspekten.

Ljuset från stjärnorna och nebulosorna är nämligen så svagt att behöver använda den största möjliga bländaröppningen, öka ISO-värdet rejält och välja en slutartid som är precis kort nog för att stjärnorna inte ska bilda spår. 

Det låter ju som ett färdigt recept som det bara är att kopiera, men det finns faktiskt ett antal saker som du kan göra för att ta mer imponerande bilder som skiljer sig från mängden. 

Hitta rätt plats i dagsljus

Hur vacker stjärnhimlen än är, ger en tråkig förgrund en tråkig bild. Det är med andra ord lika viktigt att du hittar en intressant förgrund, som att Vintergatan syns på himlen.

Det är i princip omöjligt att få en uppfattning om ett landskap när det är höljt i mörker, så bestäm dig i förväg varifrån du tänker fotografera och gå runt och se dig omkring i dagsljus.

Ta reda på vilken vinkel du skal fotografera ur för att fp en så intressant komposition som möjligt, och markera platsen där du tänker stå, t.ex. med en stor sten eller par grenar, så att du hittar tillbaka dit när mörkret har fallit.

> Läs också: Det kan du se på himlen i år

Använd en pannlampa i mörkret

Många använder mobilen eller en ficklampa för att se vad de håller på med i mörkret, men det blå ljuset försämrar ditt mörkerseende, och det innebär att du behöver lägga onödig tid på att vänja ögonen vid mörkret igen.

Använd i stället en pannlampa med en inställning för rött ljus. En sådan kan köpas på nätet för några hundra kronor, och då har du dessutom båda händerna fria för att hantera kameran.

> Läs också: Så fotograferar du fascinerande norrsken

Investera i smart tillbehör

Om du på allvar har blivit biten av att fotografera Vintergatan och vill ta ännu skarpare och renare bilder, kan du fundera på att investera i en så kallad startracker.

Det är en anordning som monteras mellan kameran och stativet, och som flyttar kameran åt samma håll och med samma hastighet som stjärnorna. 

På så vis kan du använda slutartider på flera minuter utan att få stjärnspår, vilket betyder att du kan välja ett lägre ISO-värde.

De flesta stora astrofotografer använder det här tillbehöret, och den finns i både budget- och lyxversioner från några tusen kronor och uppåt. 

> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

Ta dina bilder av Vintergatan till nya höjder

Med en startracker kan du ta knivskarpa stjärnbilder utan kornen från höga ISO-värden, som man vanligen ser i bilder av Vintergatan.

© Olli Sorvari

Intervju med Vintergatans mästare

En fotograf som använder startracker är den finska fotografen Olli Sorvari, vars vackra bilder av stjärnhimlen väcker stor uppmärksamhet på Instagram, och som du kan se här på sidan. 

I Bonnier Digital FOTO nummer 13/2020 har vi pratat med Olli Sorvari, och du kan bland annat läsa om varför det tog ett helt år för honom att börja använda sin startracker som han i dag inte kan vara utan.

Du kan även läsa om hur han fick klara sig utan sömn i Marocko, där Vintergatan var vackrast från klockan 3–6 på natten, och vilka justeringar han alltid gör på sina råfiler i Lightroom.

Om du ännu inte prenumererar, kan du just nu få två nummer av tidningen samt den helt nya fotoboken "Bli en bättre fotograf" för bara 49 kronor! Boken är en komplett och användbar guide till de viktigaste motiven, och du får massor av tips för att fotografera månen, Vintergatan och norrskenet. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av